Webstock 2016. Informație, inovație, emoție
webstock

Credit foto: RoPhotoMusic

Acum o săptămână se încheia cea de-a noua ediție a Webstock 2016, cel mai important eveniment dedicat mediului online din România. Am participat pentru prima dată, cu mare entuziasm și am aflat o mulțime de lucruri interesante, am cunoscut oameni minunați, ale căror povești nu m-au impresionat numai pe mine sau pe cei cele câteva sute de oameni prezenți în sală, ci și pe alte sute care ne-au urmărit live sau au citit articolele scrise după Webstock. Am aflat cum poți să îți crești blogul și cum să te organizezi când începi să lucrezi cu brandurile, informații care se regăsesc în “Ghidul juridic și fiscal pentru bloggeri“, precum și care sunt ultimele trenduri în materie de social media, prin intermediul unui studiu realizat în premieră despre Snapchat, aplicația momentului la nivel mondial. Webstock 2016 a fost locul în care m-am întâlnit cu bloggeri pe care îi citesc și îi admir, a fost locul unde am împărtășit povești și am legat prietenii, unde ne-am cunoscut dincolo de taste și ecrane, ne-am îmbrățișat, ne-am fotografiat și ne-am distrat ca între noi, bloggerii! Webstock 2016 a fost locul unde m-am simțit minunat timp de aproape o zi și unde chiar am simțit că fac parte dintr-o comunitate de oameni care împărtășesc aceleași idei, curiozități și preocupări, unde vorbim aceeși limbă, chiar dacă scriem despre lucruri diferite și avem altfel de cititori. Pe scurt, a fost o experiență minunată! Iată în continuare și câteva lucruri care m-au impresionat sau pe care le-am reținut ca fiind utile pentru mine ca blogger și poate vă folosesc și vouă:

Exemple de viață, povești emoționante

a-tomescu

Credit foto: RoPhotoMusic

La sesiunea My Story l-am reîntâlnit pe violonistul Alexandru Tomescu, pe care am privilegiul să îl cunosc personal și să cunosc îndeaproape o parte din munca lui și din frumoasa poveste a câtorva dintre excepționalele Turnee Stradivarius. Mi-a făcut plăcere să îl ascult povestind despre determinare, despre hotărârea de a-ți urma un vis și de a-i da viață pas cu pas, cu ingeniozitate și cu multă pasiune.

Apoi pe scenă s-a prezentat polițistul Marian Godină, care a stârnit valuri de râsete, dar și de simpatie în rândurile audienței. Într-un dialog frumos, deschis și foarte autentic cu Cristina Bazavan, polițistul-vedetă ne-a oferit tuturor o mostră de sinceritate și omenie, condimenttă cu un strop de umor și mult bun simț. Mă bucur că mai există în România oameni cu simțul datoriei și al răspunderii, care își fac treaba conștiincios și îi trag și pe alții de mânecă să și-o facă. Chapeau, Marin Godină!

paula-herlo

Credit foto: RoPhotoMusic

Următorul vorbitor m-a impresionat până la lacrimi prin tot ceea ce a realizat de-a lungul carierei sale jurnalistice de televiziune. Prin fiecare campanie socială pe care a construit-o, Paula Herlo a reușit să schimbe realități, să transforme fenomene sociale și să modifice legi. Campania “Tu știi ce mai face copilul tău?” (2007) coordonată de Paula și realizată împreună cu colegii de la Știrile PRO TV a primit premul Emmy în 2008, la New York. În urma campaniei “Avem viață în sânge” (2009) s-a înființat o bază de date națională a bolnavilor de leucemie care nu aveau un donator în familie. Pentru această campanie, Paula a fost premiată de Școala Europeană de Oncologie. Prin campania “Există viață după moarte”, Paula Herlo și colegii ei au reușit să schimbe percepțtia românilor despre felul în care pot salva vieti, prin donarea organelor prelevate de la pacienti aflați în moarte clinică. În 2009, cele două campanii, “Tu știi ce mai face copilul tău?” și “Există viață după moarte”, erau laureate ale premiilor NAB, cea mai puternică asociație a mass-media americane. Campania “Vreau și eu părinții mei” – care demonstra că, din cauza legii, 40.000 de copii abandonați erau prizonieri în sistemul de protecție socială – a dus la modificarea Legii Adopțiilor în 2011. Paula este un jurnalist complet și complex, care știe să pună cel mai bine instrumentele meseriei sale în slujba oamenilor și are o tenacitate și o determinare uimitoare de a merge până la capăt pentru a schimba lucrurile. Felicitări și respect!

sprin-onisor

Credit foto: RoPhotoMusic

Nu mă așteptam ca povestea lui Sorin Onișor – fotograful hoinar – să fie atât de impresionantă tocmai prin simplitatea ei! Un dascăl din mediul rural, pasionat de fotografie, a început să călătorească prin țară și să imortalizeze frumusețea răpitoare a peisajelor românești și să surprindă inocența și autenticitatea oamenilor simpli, de la sat. Cine nu a văzut vreodată fotografiile lui Sorin Onișor, nu știe ce a pierdut! Pe site-ul său – www.sorinonisor.ro – și pagina lui de Facebook, Sorin vorbește în imagini despre o Românie extraordinar de frumoasă, de inocentă, de colorată și bogată, o țară fabuloasă cu oameni minunați, pe care nu ai cum să nu o iubești! Prin fiecare fotografie, Sorin Onișor ne redă nouă, românilor, țara înapoi și îi aduce mai aproape pe cei care sunt la mii de kilometri depărtare, dar simt și trăiesc românește. Sorin ne-a povestit că trăiește la țară și și-a luat o rulotă ca să se poată deplasa mai ușor cu soția și cei doi copii prin țară, în mijlocul naturii, acolo unde se simte cel mai bine!

howard-dell-2

Credit foto: RoPhotoMusic

Invitatul surpriză al sesiunii My Story a fost Howard Dell, un canadian de culoare, înalt și suplu, căruia, după înfățișare, nu i-aș fi dat mai mult de 37-38 de ani. Aveam să aflu, pe parcursul discursului său, că aparențele înșală (nu aș fi putut să cred că are 54 de ani!) și că omul vesel și jovial din fața noastră își înfruntase moartea cu doar câțiva ani în urmă. Howard a fost sportiv de performanță și actor, a jucat baschet și fotbal profesionist, a câștigat medalii ca atlet, a participat la Olimpiadă cu echipa de bob a Canadei, a fost antrenor pentru sportivi, și, în același timp, un actor de succes. A jucat chiar și în celebrul și longevivul serial de televiziune “Tânăr și neliniștit”, în rolul detectivului Troy Hawkins, precum și alături de Halle Berry în filmul “A Different World”. În 2006 viața lui Howard s-a schimbat complet când a aflat că mai are doar 6 luni de trăit din cauză că suferea de două boli rare de ficat. În așteptarea unui transplant, Howard a călătorit încă doi ani prin lume, căutând un leac și încercând tot felul de terapii și tratamente naturiste. A ajuns la spital, în comă, când s-a găsit un ficat disponibil pentru transplant. După numai jumătate de an de la acea operație foarte grea, Howard participa la o competiție de atletism pentru persoanele care au făcut transplanturi, unde stabilea un nou record. Forța, determinarea și dragostea de viață l-au făcut să meargă mai departe. Astăzi Howard este bine și s-a stabilit în România, unde chiar a participat la Vocea României, în echipa Loredanei. O poveste impresionantă și un exemplu maiestuos de voință și determinare, încununate de succes! (Puteți vedea povestea lui aici, la Digi 24).

Life breaks us all, but afterwards we are stronger in the broken places – Howard Dell

Webstock – sesiuni practice: cum să îți crești blogul

Cum spuneam, nu am putut să stau la toate sesiunile de la Webstock, dar dintre cele practice m-a interesat în mod special How to grow your blog. Am aflat de la Vali Petcu – alias Zoso, cel mai vechi blogger din România – câteva sfaturi pentru cei aflați la început de drum într-ale bloggingului:

 • Fă-ți un design propriu. Ai grijă ca template-ul să fie mobile friendly!
 • Alege un hosting bun
 • Fixează un ritm al postărilor. Constanța creează obișnuință
 • Subiecte recurente – revino asupra unor teme
 • Citește, cercetează, află ce s-a mai scris pe o anumită temă. Pune-ți întrebări: a mai scris cineva despre asta? Aduc ceva nou? Ce reacții vor fi?
 • Abordează subiecte din sferele de interes: sănătate, igienă personală, dezvolatre personală etc.
 • Răspunde rapid la comentarii
 • Citește ce scriu alții
 • Urmărește subiectul după publicare; vezi ce e nou, ce s-a mai discutat, fă follow-up!
 • Amintește-ți: social media e un mijloc, nu un scop!
mit

Credit foto: Gabriela Borta

De la Radu Dumitru, blogger la NWRadu.ro, am aflat ce să facem ca să lucrăm cu brandurile:

 • Să ai articole dese și un conținut de calitate. Un blog îngrijit
 • Scrie din plăcere, nu din obligație!
 • Fii proactiv, fă primul pas! Contactează agențiile de PR și comunicare
 • Fă-ți publicitate; oferă acces la statisticile de pe blogul tău (vezi t5.ro)
 • Fă-ți cărți de vizită; fă și o pagină de prezentare a blogului, nu doar a ta
 • Construiește o prezentare offline a blogului pe care o poți trimite la agenții (PPT, PDF etc)
 • Când ai primit o ofertă de la o agenție, propune-le tu și prețul, nu aștepta să vină de la ei!

Luiza Daneliuc, expert contabil la Smart Tax Advisors ne-a oferit mai multe informații utile din punct de vedere juridic pentru freelancerii și bloggerii care vor să își monetizeze munca și au, deja, de a face cu sistemul de taxe și impozitele. Ele se află cuprinse în acest eBook care se poate descărca gratuit de aici: Ghid juridic și fiscal pentru bloggeri.

Deși nu am mai participat la alte sesiuni, am aflat ulterior din excelenta comunicare a echipei Evensys, organizatorii Webstock, despre celelalte noutăți prezentate la conferință. Mi-a atras atenția studiul realizat în premieră de Evensys și iSense Solutions despre Snapchat, aplicația foto-video a momentului la nivel mondial, care devine din ce in ce mai utilizată și de adolescenții români. Iată câteva date:

 • În acest moment, în spațiul urban, aplicația este cunoscută de 18% dintre cei intervievați. 31% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani și-au făcut un cont și 57% dintre aceștia folosesc Snapchat-ul zilnic.
 • În rândul adolescenților (14-17 ani) aplicația este și mai folosită: 52% dintre adolescenți au cont pe Snapchat, iar 65% dintre ei o folosesc zilnic. Spre comparație, Facebook este folosit zilnic de 95% dintre utilizatorii din grupa de vârstă 18-24 și de 92% de către cei din grupa 14-17 ani.
 • În rândul celor care utilizează aplicația, timpul petrecut zilnic pe Snapchat este de 28 de minute, în timp ce Facebook înregistrează o medie de 118 minute/zi, iar Instagram 43 de minute.

Webstock 2016, ediția cu numărul nouă – cea mai mare de până acum, cum spun organizatorii – s-a încheiat cu Gala Webstock Awards. Personalitatea Online a Anului a fost desemnată, prin voturile publicului, Geanina Staicu-AvramJamilaCuisine.ro. De urmărit!

Webstock 2016 a fost un eveniment deosebit, organizat cu mult profesionalism de echipa Evensys, în frunte cu Cristian Manafu, și de Vodafone, în colaborare cu Bitdefender, HP, Coca-Cola, McDonald’s, Raiffeisen Bank, LG, Staropramen și Siviero Maria. Tuturor le adresez felicitări pentru ingeniozitate și profesionalism!

Webstock este un loc unde găsești cele mai noi informații din online și afli despre ultimele tendințe din blogging, comunicare, marketing online și social media, fiind totodată și spațiul de întâlnire a unei mari și frumoase comunități de oameni pasionați de online, specialiști și profesioniști, dar și bloggeri aflați la început de drum, printre care mi-am găsit locul și eu și m-am simțit ca acasă! Felicitări tuturor, să ne revedem cu bine la Webstock 2017!

mame-bloggerite

Cateva dintre bloggeritele mame 🙂

0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!