Tinerele din medii modeste, încurajate să își continue studiile după BAC

Mi-am dorit să fiu jurnalist din clasa a opta. Știam sigur că asta vreau să fac în viață. Când am ajuns prin clasa a XI-a am avut șansa să fac un curs de jurnalism la noi în oraș și chiar să vizitez redacția ziarului local – Viața Liberă din Galați – unul dintre cele mai importante cotidiane din regiune. Aș fi vrut să îi întreb o grămadă de lucuri pe jurnaliști, dar nu mai aveam glas de emoție. Ai mei citeau Viața Liberă cu sfințenie, de fapt tot orașul cumpăra ziarul, iar pentru mine a mă afla în redacție și a-i vedea pe jurnaliști la lucru mi se părea ceva extraordinar! Mai târziu făcut Facultatea de Jurnalism la București și am devenit ziarist, așa cum am visat. Dar eu am avut această șansă de a vedea, cât de cât, ce înseamnă această meserie, de a lua contact cu mediul, de a ști încotro mă îndrept și de a fi sprijinită de părinții mei.

Datorită programului Capital Filles în România, o șansă asemănătoare vor avea în acest an școlar și 850 de eleve care provin din medii modeste și care nu vor mai fi nevoite, după BAC, să se îndrepte către locuri de muncă necalificate doar pentru că nu au mijloacele financiare necesare pentru a-și continua studiile sau pentru că nu cred că pot reuși să ajungă acolo unde își doresc.

După un prim an pilot care a permis mobilizarea a opt multinaţionale, cu sprijinul Ambasadei Franței în România, a Institutului Francez, a Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România (CCIFER) și a Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, programul Capital Filles în România funcționează în prezent în 12 prime licee partenere selecționate de Inspectoratele școlare în București, Timișoara și Slobozia.

Ștefania Enache - beneficiar al programului Capital Filles

Ștefania Enache – beneficiar al programului Capital Filles

Prin acest program, care se adresează elevelor din clasele IX – XII din liceele partenere, care provin din medii modeste, peste 150 de mentori le vor ghida pe tinere în alegerea unei profesii și le vor încuraja să își continue studiile. Programul cuprinde:

  • Ateliere colective: testimonialele profesioniștilor, descoperirea industriilor şi meseriilor de perspectivă din regiune, discuții în vederea combaterii prejudecăților, sensibilizarea la diversitatea profesională, etc.
  • Tutorat individual (mentor/elevă) pentru elevele din clasa a XII-a, asigurat de angajatele voluntare din companiile partenere
  • Vizite la sediul companiilor organizate atât pentru elevele beneficiare, cât si pentru profesorii acestora
  • Forumuri anuale «Capital Filles: Succes la feminin»

După lansarea în 2012 în Franța, România este a doua țară din Europa în care programul Capital Filles a fost implementat. Cred că este o idee nemaipomenită și o șansă minunată pentru aceste fete! Astfel, ele pot afla ce meserie și-ar dori să practice și către ce se pot orienta, în funcție și de cerințele pieții muncii din zonă. Mai mult decât atât, ele pot visa mai mult, mai sus decât și-ar fi permis, poate, din cauza mediului din care provin. Aceste tinere au șansa să afle direct de la profesioniștii din companii cum e să lucrezi efectiv acolo, ce presupune munca respectivă, să vadă că au acces pe bune la niște job-uri care nu sunt rezervate doar bărbaților, să capete curaj și încredere în forțele proprii.

Anul acesta, în programul Capital Filles în România participă 8 companii: Atos, Carrefour, ENGIE, EXPUR-Groupe Avril, L’Oréal, Nokia, Orange și Sodexo.

raoul-ros“Sporirea încrederii elevelor în potențialul lor și în viitorul lor profesional și informarea acestora cu privire la deschiderea companiilor la colaborări cu tinere care au obținut calificările adecvate reprezintă obiectivele partenerilor noștri” – spune Raoul Ros, Președinte Capital Filles în România.

“Capital Filles în România vine în sprijinul elevelor de liceu sporindu-le încrederea în potenţialul lor și în viitorul lor profesional, ajutându-le să creadă tot mai mult în capacităţile lor de a-și alege o meserie și  a-și construi o carieră de succes. Capital Filles este un proiect ambiţios pe care ne dorim să îl dezvoltăm alături de ceilalți parteneri din proiect și care, prin mentoratul asigurat de companiile partenere, răspunde nevoii de sprijin a tinerelor fete în afirmarea spiritului și a entuziasmului pentru viață, le insuflă încredere în forțele proprii și le deschide calea către reușita profesională și personală” – spune Mihaela Tania Irimia, Director, Direcția Incluziune Socială și Parteneriate Educaționale, Ministerul Educației și Cercetării Științifice

Profesorii din liceele care au participat la programul-pilot spun că pentru eleve a fost și este o șansă extraordinară.

“Participarea elevelor de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” din Timişoara la Programul Capital Filles în România s-a dovedit o şansă şi o alegere inspirată. Fiind stimulate, prin întâlnirile la care au participat şi prin activităţile de mentorat, să reflecteze asupra problemelor cu care se confruntă şi să îşi asume, în cunoştinţă de cauză, roluri sociale şi profesionale care ignoră  discriminarea de gen, tinerele liceene au descoperit oportunităţi de formare profesională cu real potenţial în viitor. Graţie acestui program fetele participante au înţeles că egalitatea de şanse nu este un concept dezirabil, ci o realitate la care se ajunge prin educaţie, informare, muncă şi motivaţie” – spune Crenguţa Bratu, profesor la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” din  Timişoara

Și pentru mentorii din companiile partenere Capital Filles este o ocazie să ofere, să împărtășească din experiența lor și să contribuie la deschiderea unui drum frumos pentru tinerele eleve.

“A fi mentor Capital Filles este o experiență unică, frumoasă și provocatoare în același timp. Angajamentul trebuie luat în deplină cunoștință de cauză, atât de partea mentorului, cât și de partea elevei. Dar odată ce acesta există, legătura ce se formează e una frumoasă, iar oportunitatea de a contribui la formarea unei vieți, a unui viitor luminos, este plină de recompense sufletești” – spune Ioana Feier, TLO Head South Europe – Nokia

 “Pentru mine, proiectul Capital Filles este o incursiune în lumea învăţării. Proiectul are capacitatea de a deschide sufletele multor tinere către cunoaştere. Mai departe ţine de fiecare din noi, cele implicate, atât mentori, cât şi eleve, să facem împreună paşi pe acest drum, către un vis. Din momentul în care am hotărât să mă implic în acest mentorat, am cunoscut şi am lucrat cu oameni deosebiţi din licee şi din companiile partenere programului, oameni care m-au inspirat şi m-au motivat. Aştept cu interes experienţele noi din cadrul proiectului” – spune Diana Sipos, Head of Finance – Atos

Sunt atât de multe lucruri frumoase și ingenioase care se pot face pentru a oferi o șansă, pentru a deschide un drum tinerilor, pentru a-i sprijini să urmeze profesia pe care și-o doresc, pentru a le încuraja visele și a-i ajuta să le dea viață! Acest program e unul dintre ele și mă bucur că astfel de inițiative apar tot mai des!

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

  • Winter allover ❄️☃️😀😎 #winter #snow #january
  • Iarna la fereastra noastră 😊❄☃️ #winter #snow #newyear #quartzmedia #quartzteam
  • The last day of this year. We are ready for a wonderful new year! 🥂🎆🎇✨🎉🎊
  • Toamnă 🍁 #autumn #autumnleaves🍂 #yellow
  • Mi-am gasit jiltul 😊 #modernqueen #7thheaven #pinkparty
  • Treasure hunt 😊 #7thheaven #event #beauty #pinkparty

Follow Me!