Știința pe înțelesul copiilor. Interviu cu omul care a creat Orășelul Cunoașterii

Am avut bucuria să participăm la aniversarea de 4 ani a Orășelului Cunoașterii din București (am scris aici despre asta). Locul și oamenii minunați pe care i-am descoperit m-au determinat să scriu mai mult despre acest extraordinar muzeu viu dedicat copiilor și despre cei care l-au creat. Așa că i-am cerut un interviu Anei-Maria Roată Palade, fondatoarea Orășelului Cunoașterii. Am aflat că ea este un om extraordinar, cu suflet mare, care și-a dedicat ultimii șase ani unui vis, acela de a dărui copiilor un loc unde să descopere știința prin joacă, să interacționeze cu exponatele, un muzeu unde să testeze, să încerce, să pună mâna, un loc care să le stârnească curiozitate și dorința de a afla și de a face mai mult. Ana-Maria a investit bani, dar mai ales timp, dragoste, energie și idei într-o dorință a fiului ei, Mircea, care și-a dorit el însuși să creeze un muzeu „ca afară”, deschis și interactiv. Așa a apărut Orășelul Cunoașterii, un loc unde copiii vin, se joacă și învață, participă la numeroase ateliere, iau contact cu știința și pleacă îmbogățiți, veseli și dornici de cunoaștere. 

Orășelul Cunoașterii a implinit 4 ani. La mulți ani! Cum a luat naștere Orășelul?

 Ana-Maria Roată Palade: Mulțumim pentru urări și sperăm să ne întâlnim peste mulți ani într-un Orășel al Cunoașterii mai mare! Ideea Orășelului i-a aparținut lui Mircea, băiatul nostru, care avea 6 ani și jumătate. Mergeam cu el prin muzee în țară, iar cel mai mult auzea „nu pune mâna!”, „nu e voie!”.

În 2010, am ajuns prin Europa cu copiii, iar la Viena am vizitat Muzeul Tehnicii, un loc unde se găseau și exponate pe care le putei testa. Copilul mi-a spus foarte serios: „aici suntem la muzeu, da? Atunci de ce am voie să pun mâna și acasă, nu?” I-am spus că acolo au fost oameni care s-au gândit că sunt copii ca el care vor să atingă, să testeze lucrurile pentru a le înțelege. Și mi-a răspuns: „atunci hai să ne gândim și noi, hai să facem ceva similar acasă!”

Am luat foarte în serios această idee. Ne-am întors acasă și am așezat totul pe hârtie. A durat doi ani până când am reușit să găsim spațiul și parteneri care să poată realiza exponatele. Mircea, care acum este în clasa a VIII-a, este în continuarea foarte implicat în acest proiect. Dezvoltă exponate, face programarea unor instalații și este o sursă permanentă de idei.

Ați avut un model din străinătate? La noi există astfel de proiecte educaționale?

Ana-Maria Roată Palade: Ceea ce am văzut noi prima dată a fost Muzeul Tehnicii de la Viena. Nu suntem nici pe departe acolo. În proiectele similare din alte țări, investesc autorități locale și sunt susținute de la nivel central. Apoi, vorbim despre zeci de ani de experiență. Noi suntem un proiect 100% privat.  Funcționăm de 4 ani. Creștem poate mai încet decât te-ai aștepta în aceste timpuri moderne, cu roboți și inteligență artificială, dar important este că ne dorim să creștem! Între timp au mai apărut câteva inițiative similare în România, dar nu sunt private.

Ce pot copiii să descopere și să învețe la Orășelul Cunoașterii? 

Ana-Maria Roată Palade: Ne dorim să îi împrietenim cu știința. Să descopere cât de amuzante și interesante pot fi științe ca matematica sau fizica. Să-i facem curioși, să-și dorească să învețe lucruri noi, explorând.

Care sunt cele mai impresionante exponate?

Ana-Maria Roată Palade: Cu siguranță jocul cu apă este fascinant pentru copii. Atât cel din interior, cât și cel din exterior, accesibil doar vara. Însă ceea ce îi impresionează pe unii, s-ar putea să nu-i impresioneze pe alții. Încerc să le explic celor care vin în spațiul nostru că atât copiii, cât și adulții se simt atrași la un moment dat de anumite exponate-joc, altădată de altele, le înțeleg pe unele și altădată pe altele, vrei să  rezolvi un joc acum și pe altul nu. Fiecare copil, în funcție de vârstă și personalitate, are altceva de descoperit. Important este să fii curios și să păstrezi vie această curiozitate toată viața.

În fiecare weekend organizați ateliere tematice pentru copii în care aceștia pot face diferite experiemente și descoperiri. Ce învață cei mici aici? Dați-ne câteva exemple ale celor mai de succes ateliere.

Atelierul „Detectivul Dino – pe urmele fosilelor”

Ana-Maria Roată Palade: Ne dorim ca cei mici să învețe experimentând practic. Construim mici machete, din materiale pe care oricine le poate avea la îndemână. Începem atelierul cu o mică poveste în care încadrăm știința sau fenomenul pe care vrem să-l ilustrăm, însă copiii sunt foarte atrași de partea practică și inevitabil răsare câte o întrebare: „dar noi când facem?” sau „hai să începem!”.

Își doresc să exerseze cu mânuțele lor. În ritmul lor! Își dezvoltă în acest fel motricitatea, dar și atenția, răbdarea. Interacționează cu alți copii și învață unii de la alții. Un atelier pe care l-am făcut de multe ori și este pe placul copiilor este Căsuța de păsărele – evident facem o căsuța pentru zburătoarele călătoare. La fel de interesante sunt atelierele despre Circuitul electric sau Picamoto, pensula cu motor.

Este greu să creșteți Orășelul? Care sunt provocările? Dar recompensele?

Ana-Maria Roată Palade: Nu este chiar ușor. Nicio zi nu seamănă cu alta. Dar nici nu ne-am imaginat că va fi simplu. Era o vorba: că să educi un copil e nevoie de un sat întreg. Noi avem mii de copii care ne calcă pragul… Rămâne să convingem mai mulți parteneri să ni se alăture, să formăm satul care să contribuie la educația lor pe parte științifică. Recompensele sunt fericirea din ochii lor, bucuria cu care revin, încăpățânarea cu care se opun atunci când vine momentul să plece din Orășel. Toate acestea ne fac să credem că le place la noi și că am câștigat niște prieteni de partea științei.

Care sunt proiectele Orășelului pentru această primăvară și în 2018, în general?

Ana-Maria Roată Palade: Ne dorim de ceva timp să ajungem în zone din care puține grupuri ne-au vizitat. De aceea vom porni Caravana Jocurilor Științei. Mai întâi la Buzău apoi la Tulcea.

Pentru această vară vom continuă să organizăm tabere urbane pentru copii, aici în Orășelul Cunoașterii, apoi, vom merge cu ateliere științifice la copiii din grădinițe și after school-urile cu program de vacanță.

Povestiți-ne mai multe despre Caravana Jocurile Științei.

Ana-Maria Roată Palade: Caravana va duce 30-40 de exponate-joc în orașul care ne-a invitat și pe lângă accesul la această expoziție itinerantă, copiii vor beneficia și de ateliere interactive. Este un proiect ambițios, solicitant, dar care merită efortul având în vedere că din aceste zone nu am avut atât de mulți vizitatori. Sperăm că prin acest proiect să creștem cercul de mici prieteni ai științei.

Unde vedeți Orășelul Cunoașterii peste 10 ani?

Ana-Maria Roată Palade: Mircea, băiatul meu, îmi spunea, mai în glumă, mai în serios, că peste 10 ani vom avea nevoie de un stadion acoperit că să putem adăposti toate exponatele-joc pe care el și noi toți ni le-am dori în Orașelul Cunoașterii. Apoi, colecția noastră crește. De două-trei ori pe an aducem noi exponate.

Sper că în 10 ani să creștem încet, iar copiii care participă la atelierele noastre să vină cu idei sau, de ce nu, cu prototipurile lor, cu invenții pe care să le expunem în Orășel. Ar fi minunat să creștem copiii care să își dorească, prin proiecte dezvoltate de ei, să atragă alți copii spre știință.

Care credeți că este viitorul educației nonformale la noi în țară? Există deschidere și posibilități pentru acest tip de învățare?

Ana-Maria Roată Palade: Educația nonformală ar trebui să fie predominantă. Acum poți găși informații, date, poți aprofunda un subiect cu un click pe telefon sau laptop. Însă unele lucruri le înveți si le înțelegi mai ușor, exersând. S-ar putea să nu îți iasă din prima sau nu atât de bine pe cât ți-ai dori, te-ai aștepta, dar nu este o întrecere! Important este să nu te dai bătut! Să exersezi până când consideri că așa e cel mai bine. Există deschidere, iar posibilitățile trebuie să le creăm noi, să le găsim.

La aniversarea de 4 ani ați avut un Orășel plin de copii și părinți care s-au simțit bine. Unii vă sunt prieteni vechi, alțîi noi și cu siguranță mulți dintre ei vă vor trece pragul din nou. Cum v-ați simțit dumneavoastră și echipa Orășelului să vedeți atât de mulți copii și părinți fericiți?

Ana-Maria Roată Palade: Ne responsabilizează foarte mult. Toți acei oameni au niște așteptări de la spațiul nostru și ne dorim să nu îi dezamăgim.
Am început să lucrăm la noile exponate-joc de câteva luni. De exemplu, Mircea, pentru că a programat softul „Robotului Funcție”, a fost foarte agitat și preocupat că acesta să funcționeze perfect, iar asta înseamnă, multe, multe teste.

Suntem fericiți, la fel că părinții și copiii care au fost la aniversare, dar și conștienți că trebuie să muncim de-a doua zi mai mult pentru a dezvolta în continuare acest proiect.

Un gând la aniversare pentru prietenii Orășelului Cunoașterii.

Ana-Maria Roată Palade: Aș vrea să le mulțumesc celor care ne sunt prieteni într-ale științei că ne-au trecut și ne trec pragul, ne susțîn în felul acesta, ne laudă, dar ne și arată unde avem lucruri de îmbunătățit. Le mulțumesc pentru răbdarea pe care o au cu noi. Și așa cum le spunem copiilor la ateliere școlare, sperăm să își păstreze curiozitatea toată viața, pentru că în felul acesta evoluăm: suntem curioși, căutăm să aflăm mai multe, învățăm, evoluăm. Noi că indivizi, dar și că nație!

Mulțumesc mult, Ana-Maria Roată Palade, pentru interviu și vă invit să treceți pragul Orășelului Cunoașterii și să vă bucurați de tot ce vă oferă acest loc și acești oameni minunați care îl cresc zi de zi!

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!