Social Media for Parents 2017 (I) – cum susținem stima de sine a copiilor

Anul acesta nu am mai putut fi prezentă la Social Media for Parents, cea de-a cincea ediție, deși mi-am dorit mult să fiu alături de comunitatea de părinți bloggeri. Am urmărit însă evenimentul online și am încercat să surprind cât mai multe idei interesante din cele ce s-au discutat. Primul panel a fost dedicat tendințelor în parenting, iar Urania Cremene, parenting trainer, speaker și coah, ne-a explicat cum putem susține și crește stima de sine a copiilor noștri.

”Ne naștem cu stima de sine. Tot ce avem de făcut este să o păstrăm în copiii noștri” spune Urania. Fiecare copil se iubește pe sine și nu vrea să schimbe nimic la el, la felul în care arată. Dacă ar fi să schimbe ceva, copiii și-ar adăuga însușiri fantastice  – și-ar pune aripi sau s-ar dota cu puteri miraculoase. Dar nu s-ar schimba, așa cum noi, adulții, dorim să ne schimbăm de multe ori – să ne modificăm nasul ori abdomentul ori alte părți anatomice. Pe măsură ce cresc, însă, copiii își pierd stima de sine din cauza mediului, a credințelor și prejudecăților de care se lovesc.

Citiți și Iubirea dintre părinți – model pentru copil. Social Media for Parents (II)

Stima de sine, pusă la colț

Credința noastră românească spune că nu e bine să fii mândru, nu e frumos să te lauzi. Așa că noi învățăm să fim modești, timizi, rușinoși, nu mai știm să apreciem un compliment, nu ne dăm voie să trăim satisfacția și bucuria unei laude. „Stima de sine este felul în care ne simțim față de propria persoană, este autoevaloarea valorilor noastre, fără să aibă legătură cu felul în care ceilalți ne percep”, spune Urania Cremene.

Pentru că îi lăudăm excesiv, sau, dimpotrivă, pentru că îi comparăm mereu cu alții, neconstructiv, copiii, în timp, ajung să se concentreze pe imaginea lor (trebuie să fiu bun la școală, să fiu generos, să fiu așa și pe dincolo), pe ego, în detrimentul sinelui și al stimei de sine.

Exercițiu de recunoștință

Urania Cremene recomandă, atât copiilor, cât și adulților, să facem zilnic un mic exercițiu de recunoștință. Să recunoaștem și să mulțumim pentru ce avem în viața noastră, pentru familie, pentru prieteni, pentru lucrurile frumoase pe care le întâlnim, pentru sănătate, pentru viață în general. Mereu putem găsi noi și noi motive de recunoștință. Acest exercițiu ne arată că avem o mulțime de motive de bucurie, că avem o viață plină, o viață împlinită și că suntem ok așa cum suntem.

Tips & tricks pentru a crește stima de sine a copiilor

Urania ne-a dat câteva sfaturi prin care putem susține și crește stima de sine a copiilor noștri:

  • Apreciere, nu laudă goală – în loc de sun simplu (și deloc elocvent) „Bravo!” îi putem explica celui mic exact ce apreciem în acțiunea sau comportamentul său. De exemplu: „îmi place că ai oferit jucăria și celuilalt copil. Ești generos, iar generozitatea poate face doi oameni fericiți.”
  • Să evităm comparațiile – fiecare e ok așa cum este, nu trebuie să comparăm
  • Să oferim iubire necondiționată
  • Să punem accent pe unicitatea copilului
  • Exercițiul recunoștinței

Mie aceste sfaturi mi s-au părut foarte valoroase. Așa îi putem ajuta pe copii să se valorizeze și să înțeleagă că ei sunt importanți pentru cine sunt ei, așa cum sunt, în deplinătatea și frumusețea ființei lor.

Voi reveni și cu alte articole de la Social Media for Parents, s-au discutat foarte multe lucruri faine! Felicitări organizatorilor – Evensys – speakerilor, participanților și sponsorilor.

#smforparents17

Foto cover: http://www.rd.com/

Foto: Soacial Media for Parents

1

11 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!