Social media & blogging – secrete, sfaturi, tool-uri utile

Ai un blog sau un site? Cum îl promovezi mai bine pe rețelele de socializare și în special pe Facebook? Care e audiența ta, cum arată cititorii tăi, ce vârste și preferințe au, ce îi interesează? Cum poți să le prezinți povestea cât mai atractiv? Răspunsurile la aceste întrebări și multe alte tips & tricks despre blogging, social media și content marketing am aflat pe 27 mai, la cea de-a șaptea ediție a școlii bloggerilor – Digital Parents Talks – organizată de Parenting PR în parteneriat cu DGASPC Sector 6 la Conacul Golescu Grant. Speaker și îndrumător printre secretele internetului și rețelelor de socializare ne-a fost Matei Psatta, profesor la OK Institute. Cât timp părinții bloggeri și-au luat notițe, copiii au participat la un atelier de storytelling powered by Cartoon Network și susținut de Liviana Tane și la un curs de magie cu Bogdan Muntean.

A avea blog e simplu, îmi spuneam eu în urmă cu un an, când scriam pentru prima dată pe johannasburg.ro, loc pe care l-am creat singură pe platforma de WordPress, fără ajutor din partea vreunui programator sau specialist în site-uri. Da, atât cât m-am priceput, am făcut un blog pe care scriu din pasiune și unde îmi ostoiesc pofta de povestit și împărtășit lucruri frumoase. Nu m-am gândit atunci la toate mecanismele de SEO, content marketing, la profilul cititorilor, la reach, cifre și analiza audienței. Pe parcurs a apărut și această necesitate, am vrut să știu cum pot promova mai bine articolele, cine, cum și când mă citește, ce subiecte sunt atrăgătoare, care sunt bloggerii care scriu despre aceleși lucruri ca și mine. Mi-am creat cont de Analytics și am început să folosesc promovarea pe Facebook.

Școala de blogging – Digital Parents Talks

Însă am aflat că se poate și mai mult și, dacă știi și folosești tool-urile pe care ți le oferă internetul și rețelele de socializare, conținutul blogului poate fi îmbunătățit, iar articolele tale pot ajunge la mai mulți oameni. Am aflat foarte multe lucruri noi, utile la întâlnirea Digital Parents Talks #7 de sâmbătă pe care vreau să le folosesc în viitor și desre care vă voi spun și vouă. Înainte, câteva vorbe despre acest proiect minunat inițiat de Ana Nicolescu și Lavinia Pavel, împreună Parenting PR: Digital Parents Talks sunt înâlniri destinate bloggerilor din nișa de parenting unde vin speakeri specialiști în online, marketing, social media, reprezentanți ai brandurilor pentru copii de la care aflăm cum să scriem bine, interesant, eficient, atractiv astfel ca mesajul nostru să ajungă la cât mai mulți părinți. E o școală de blogging pentru părinți, o idee minunată și foarte utilă pentru o nișă în continuă creștere.

Despre audiență și content marketing. Cum atragi cititorii

De la Matei Psatta am aflat o mulțime de lucruri interesante despre social media și despre cum putem să ne facem articolele mai interesante pentru cititorii noștri. (De altfel, Matei susține și un curs despre content marketing la OK Institute.) Atunci când scriem un articol pe blog, concurăm nu numai cu articolele scrise pe publicațiile online și blogurile roânești, ci cu tot ce se scrie pe Internet. Un cititor are opțiunea să deschidă articolul tău sau să citească o știrepe Huffington Post. Ca să fie citit, articolul trebuie să fie de interes pentru publicul căruia i te adresezi. La mintea cocoșului, până aici. Numai că mulți dintre noi, bloggerii, ne-am apucat de scris din pasiune și de multe ori scriem pentru că vrem să comunicăm ceva și nu ne întrebăm neapărat dacă acel subiect se regăsește în sfera de interes a cititorilor noștri. Eu recunosc că nu am gândit așa în cazul fiecărui articol pe care l-am pus pe blog.

Profil de cititor

De la Matei Psatta am aflat despre un tool foarte important și util al Facebook-ului care ne poate da informații prețioase despre cititori: Audience Insights. De aici aflăm date statistice despre cei care folosesc Facebook și despre cei care urmăresc reclame  – vârstă, date demografice, ariile în care lucrează, educație, interese (așa aflăm, de exemplu, că între 1 și 1,5 milioane de persoane din România sunt interesate de sfera de părinți și bloguri, dintre care 71% sunt femei). Cu ajutorul acestui tool am aflat, de exemplu, că media paginilor de Facebook pe care utilizatorii de  Facebook din România le apreciază este de 2 (medie la 10 milioane de utilizatori).

Social media – tips & tricks

Când vine vorba depre device, aflăm că peste 50% dintre utilizatori intră pe Facebook de pe mobil. Așa că un exercițiu util atunci când facem o postare este să verificăm cum arată ea pe mobil (putem seta să avem un preview al postării pe care să îl vedem doar noi, înainte de a o face publică). Matei ne-a dezvăluit ordinea elementelor la care se uită cititorii pe Facebook: 1. imaginea; 2. titlul de sub imagine; 3. statusul (ce scriem deasupra imaginii, în postare); 4. descrierea de sub titlu (intro-ul articolului).

Cum spui povestea

Bloggerii scriu pur și simplu. Unora le este foarte simplu, având, probabil, experiență – unii sunt jurnaliști sau oameni de PR, ca și mine, și știu care este structura unui text, a unei povești. Însă foarte mulți bloggeri pornesc la drum și scriu din instinct, așa cum simt. Și unii, și ceilalți avem succes și suntem citiți, dar trebuie să știm că un anumit fel de a spune povestea este mai atractiv pentru cititori, mai ușor de parcurs, de digerat, de plăcut. Matei Psatta ne-a vorbit despre mai multe modele de poveste și metode prin care putem aborda un subiect. Iată câteva dintre cele mai interesante: overcoming the monster – atunci când ai un personaj sau un subiect negativ și publicul se împarte în două tabere, pro și contra (exemplul cel mai la îdemână este cel politic); călătoria și întoarcerea; the quest; tragedia (cu anumiți pași ai prezentării, utili în prezentarea graduală a poveștii și introducerea momentului dramatic exact atunci când trebuie – acest model e util, de exemplu, la campaniile de fundraising); misterul; rebellion against “The One” etc. Orice am alege, trebuie să avem mereu în minte ce e interesant pentru cititor, cum îl atragem și cum îl păstrăm lângă noi pe tot parcursul poveștii. Și, mai înainte de toate, trebuie să ne răspunem noi înșine la întrebările “de ce scriu acest articol? de ce trebuie să spun povestea asta?” Așa identificăm motivația și subiectul și ne este mai ușor să scriem, dar și să facem un articol interesant.

Un unghi diferit de abordare

Pentru ca cititorului să îi placă articolul nostru, povestea pe care o spunem, trebuie să îi dăm motive, să îl facem să îi pese, să îi aratăm prin ce a trece personajul, să îl luăm cu noi și să îl purtăm pas cu pas prin momentele poveștii, să îl implicăm. “Un storyteller bun ia povești reale și le face extraordinare, dar un storyteller extraordinar ia povești nerealiste și le face credibile”, ne-a spus Matei Psatta. De multe ori rămânem blocați în fața unui nou articol pe care vrem să îl scriem căci nu mai știm  cum să începem, cum să spunem povestea. Matei ne-a dezvăluit câteva unghiuri inedite de abordare pe care le putem folosi: să gândim ca un copil – cum ar suna povestea spusă de un copil? Sau de un extraterestru? Sau cum ar fi dacă am vorbi despre un produs și am prezenta câteva moduri greșite de utilizare, pornind apoi descrierea de aici? Putem aborda subiectul pornind de la preconcepțiile și părerile pe care le are lumea despre temă sau produs sau folosind analogia.

În concluzie, noi, bloggerii trebuie să avem grijă de ce și cum scriem și cum ne creștem cititorii. Poate că pe palierul subiectelor concurăm cu site-urile mari (de parenting, de exemplu), însă acestea prezintă doar informația, pe când bloggerii pot convinge și chiar influența cititorii.

Mulțumim Matei Psatta și OK Institute. Mulțumim Parenting PR – Ana Nicolescu și Lavinia Pavel – pentru Digital Parents Talks, acest proiect extraordinar pentru bloggeri de unde învățăm atât de multe lucruri utile! Succes în continuare, mă bucur să fac parte din această minunată comunitate de bloggeri părinți 🙂

Partenerii Digital Parents Talks #7 : DGASPC Sector 6, OK Institute, AQUA Carpatica, Turner, Kinderpedia

Foto: Andreea Mira Photography

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să reveniți și dați Like paginii de Facebook, Johannasburg.ro, unde puteți fi la curent cu tot ce scriu.

0

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

  • Sunset 🌞🌄 #february #evening #sunset #wonderfulcolours #sky #nofilter
  • Winter in the city ❄️🌞🏙️#sun #snow #sunnyday
  • Sunny winter day 🌞❄️#sunnyday #february #winter
  • La mulți ani! 2020❤️🍾🎉 Un an nou minunat, cu bucurii, sănătate, dorințe împlinite și oameni dragi alături! 🥰🤩🎊 #happynewyear #2020
  • Morning colours 🌈 #sunrise 🌞 #december
  • My happy Monday 🎈 #monday ❤️ #pilates #pilateswithIlinca @ilinca_tarbujaru 😊

Follow Me!