Să le umplem copiilor timpul cu noi

Ieri scriam despre momentul meu de libertate și ce fac sau mi-aș dori să fac atunci când am timp pentru mine. Astăzi scriu despre cât de important este timpul pe care îl petrecem cu copiii noștri, care este, pe atât de prețios. Îmi dau seama că timpul pe care îl petrec cu Victor e totuși puțin față de cât ar avea el nevoie, față de cât ar trebui. Dimineața îl duc la grădiniță și îl iau la 5 și jumătate, iar până străbatem Bucureștiul cu mașina sau cu metroul, se face cel puțin șase și jumătate seara. Ne mai rămân cam trei ore de pregătit masa, joacă, citit și alte activități împreună. Și weekendurile… Timp puțin și tocmai de aceea foarte prețios.

Prea puțin timp

Aș vrea să fac multe în cele trei ore pe care le avem la dispoziție în fiecare zi: să citim, să jucăm jocuri  – Victor e chiar pasionat de jocurile de societate pentru copii în ultimul timp, jucăm “Comoara piraților”, “Nu te supăra, frate!” și altele asemenea – să lucrăm din reviste pentru copii, el vrea să vadă și desene animate (în limita timpului pe care i-l oferim) etc… Îmi dau seama că pentru el e foarte important acest timp petrecut împreună cu noi. Își dorește să ne jucăm, unori pur și simplu să ne batem cu perne, dar să facem ceva noi doi sau noi trei. Încerc să îi ofer acest timp cât pot de des și să stăm cât mai mult împreună. Să decupăm ceva, să confecționăm o jucărie, o mască de carton, să ne jucăm chiar cu un cordon de halat, imaginându-ne tot felul de aventuri cu extratereștri sau super-eroi. Orice am face împreună, el e fericit. Desigur, el alege de obicei activitatea sau jocul, dar e receptiv și la propunerile noastre.

Momente împreună

Sursa: care.com

Îmi dau seama că trebuie să valorific la maxim aceste clipe, aceste ore și aceste zile când copilul mă roagă să ne jucăm. Timpul zboară atât de repede și nu peste multă vreme vom avea alte griji, Victor va merge la școală, vor apărea temele în peisaj și timpul nostru de joacă se va împuțina… Anii vor trece prea repede și până să ne dăm seama vom avea lângă noi un adolescent cu propriile preocupări, cu telefon, prieteni, muzică și alte pasiuni. Iar timpul nostu de joacă de acum se va transforma în altceva, vom avea altfel de momente pe care să le petrecem împreună, vom merge la film sau ne vom plimba cu bicicletele ori ne vom bucura de călătorii și aventuri prin locuri frumoase…

Timpul de joacă este acum

Cert e că timpul acesta de joacă este acum. Timp de citit, timp de jucat, de construit, de povestit, de jucat cu personaje imaginare, de bătut cu pernele, de jucat “Omul negru” (dacă aveți copii preșcolari și nu îl știți, trebuie să îl învățați, e haios, iar Victor i-a învățat pe toți copiii de la grădiniță 🙂 ) Timpul de “dat în mintea copiilor” e acum și nu se mai întoarce. Fiecare zi e unică, fiecare joc e altfel, deși pare la fel, fiecare poveste e diferită de fiecare dată când e rostită. Să nu mai spun că în fiecare seară inventez altă poveste cu Țestoasele Ninja, cu Angry Birds ori cu Spiderman pe care a doua zi evident că nu o mai știu 🙂

Clipe de neînlocuit

Să ne jucăm cu copiii noștri cât putem de mult. Să fim prezenți lângă ei, să le umplem timpul cu noi, căci asta își doresc cel mai mult. Va veni și vremea în care vom dori să petrecem timp cu ei, dar vor crește și preocupările lor se vor schimba, iar nouă o să ne fie dor de aceste momente de acum, când ne strigă și ne caută mereu pentru joc. Să prețuim acest timp, căci e de neînlocuit.

Tu cum petreci timp cu copilul tău?

Dacă îți plac articolele mele, te invit să dai like paginii de Facebook Johannasburg ca să fii la curent cu ce mai scriu.

Foto cover: mabletherapy.com

1

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!