Să crezi în copilul tău, orice ar fi!

Cel mai bun lucru, cel mai puternic gest pe care îl poate face un părinte este să creadă în copilul său fără limite, dincolo de aparențe, dincolo de orice prejudecăți și obstacole. Să creadă în el cu totul și să vadă în copilul de azi – poate neajutorat, poate șovăitor, timid ori agresiv sau dezinteresat de școală – adultul extraordinar de mâine, generos, iubitor, muncitor, demn, integru și responsabil. Copiii cresc în câmpul pe care părinții îl creează, în viziunea pe care aceștia o construiesc despre ei și își iau încrederea din forța acestei viziuni, din încrederea și iubirea părinților. 

Citește și: Fiți prezenți lângă copii și lăsați-i să trăiască în prezent. Dialogul transformării cu Oana Moraru (I)

Copiii ascultători au părinți „neserioși”. Dialogul transformării cu Oana Moraru (II)

Copiii iubiți și ascultați vor face față acestei lumi disfuncționale. Părinții în dialog cu Oana Moraru

Mi-a rămas în minte ceea ce a spus o mamă acum vreo două luni la conferința Oanei Moraru (DIALOGUL TRANSFORMĂRII – Noua pedagogie a minții și a inimii pentru părinți și dascăli): să crezi în copilul tău mereu, chiar și atunci când nu îți vine să faci asta și nu vezi nicio soluție.

„Eu văd în tine ceea ce tu nu vezi acum. Eu știu că ești un copil extraordinar și vei fi un om extraordinar. Eu cred în tine.”

Acestea sunt cuvintele pe care ar trebui să le spunem mereu copiilor noștri, în orice moment, dar mai ales în acele clipe când au cea mai mare nevoie să le audă. Să le spunem atunci când nu se comportă așa cum ne-am dori, când greșesc, când sunt supărați, când dau nas în nas cu eșecul, când sunt dezamăgiți de alți copii, de adulți sau de ei înșiși. Când lor li se pare că e sfârșitul lumii dacă nu primesc ce își doresc, când nu își pot controla emoțiile, când lovesc sau vorbesc urât, când spun NU necontenit și simțim că nu putem coopera, când furia le întunecă mințile încă fragede, când nu știu să spună ce îi doare, când se simt neajutorați. Mai ales în aceste momente să le spunem că noi credem în ei fără limite și că vedem în ei măreția, copilul minunat, dragostea, lumina, puterea, zâmbetul, reușita. Ca o ființă umană să își poată construi o încredere în sine puternică, pe baze solide, cineva trebuie să îi arate cum să facă asta. Cineva trebuie să aibă încredere oarbă în ea. Și aceștia sunt părinții, cei care sunt (sau ar trebui să fie) lângă copil din prima clipă și îl însoțesc de-a lungul copilăriei, adolescenței și tinereții, privindu-l, încurajându-l și fiindu-i cei mai înfocați fani și susținători fideli.

Exemplul unei mame

Sursa: www.verywell.com

Mama de care vă spuneam povestea că fiul ei a făcut toate prostiile care se puteau face, ba chiar mai mult de atât. Era o poveste presărată cu întâmplări destul de serioase, cu eliminat din școală și tot felul de astfel de probleme. Dar mama nu s-a lăsat și a crezut cu tărie că băiatul ei se va schimba. Că el e bun în esență, că e extraordinar și va veni și acea zi în care se va vedea asta. Au fost și clipe grele în care credința îi slăbea și nu mai vedea capătul… Însă lui nu i-a spus niciodată asta, ci i-a repetat, ca o mantră, vorbele magice: cred în tine, ești extraordinar. Și credința ei a dat roade. Astăzi băiatul e un tânăr cu un serviciu bun, care se preocupă de părinții și frații săi, e generos, inimos, responsabil, așa cum a crezut mereu mama lui că va fi. „Este cel mai bun copil pe care și l-ar putea dori un părinte” – așa și-a încheiat mama povestea.

Să credem în copiii noștri cu toată puterea, necondiționat. Vor deveni extraordinari. Pentru asta suntem părinți, acesta e rolul nostru primordial. Să le transmitem această energie, această lumină care le dă aripi și îi mână mai departe, spre împlinirea viselor și a menirii lor pe această lume.

Foto cover: scout.cheatsheet.me

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!