Revoluția mâncatului sănătos. Cum îi învățăm pe copii ce e bun

Înghețată, ciocolată, biscuiți, iaurt cu fructe, budincă, bomboane, iar ciocolată, cornuri, napolitane și din nou ciocolată. Sunt doar o parte dintre bunătățile care îi tentează e copiii noștri zi de zi, la tot pasul: pe stradă, în magazin, la televizor, la chioșcul de la colțul străzii. Nu îi putem feri total de dulciuri, dar îi putem învăța să mânânce sănătos și să înțeleagă că toate bunătățile din magazine nu le fac bine și trebuie evitate sau consumate cu moderație.

Da, știu din experiență cât de greu este să îi explici unui puști de patru ani că ciocolata nu e bună. Cum să nu fie bună, când, de fapt, ea este delicioasă? Și când și ție îți vine uneori să mânânci o ciocolată întreagă în cinci minute, dacă ai putea și nu te-ar vedea nimeni 🙂 Eu am încercat să fac pace în bucătărie și în farfuria copilului. Sunt conștientă că nu îl pot opri să îmi ceară dulciuri, așa că îi ofer ocazional câte un desert, de cele mai multe ori dimineața, după micul dejun. Știu că nu o să pot să elimin toate tentațiile din jurul lui, atâta timp cât suntem înconjurați de reclame la alimente nesănătoase și mai ales atât timp cât la grădiniță deserturile fac parte, în mod obișnuit, din meniu.

Alternative sănătoase, meniu echilibrat

În schimb, mă asigur că în ziua aceea copilul mănâncă măcar un fruct – un măr, o banană ori câteva căpșuni – iar la masă nu lipsesc legumele – fasole verde, roșie, castravete etc. Nu e cea mai bună cale, dar e calea mea, de mijloc, pe care am găsit-o în acest hățiș al tentațiilor culinare. De exemplu, dacă Victor vede pizza pe stradă și îmi cere, îi explic că nu e bună și că vom face ceva mult mai apetisant împreună, acasă. Prefer să îi fac eu acasă o variantă mai sănătoasă decât să îi cumpăr ceea ce găsim la prima patiserie. Nu vom putea mânca mereu 100% sănătos, dar încercăm să avem întotdeauna la îndemână o variantă mai bună. Victor știe deja că ciocolata se poate servi doar dimineața și doar din când în când, căci altfel nu mai poate dormi și devine agitat, lucru testat chiar de el. Am reușit să îl împietenesc și cu fructele și legumele – de mic mânca cu poftă salată de vinete cu roșii, alimente pe care le preferă în continuare ori de câte ori le avem la masă 🙂

FOOD REVOLUTION DAY

În lupta cu reclamele și campaniile extinse de marketing pentru produse nesănătoase avem, slavă Domnului, și aliați – oameni serioși și mișcări tot mai ample pentru promovarea alimentației sănătoase. FOOD REVOLUTION este programul implementat de Jamie Oliver la nivel mondial și are ca scop educația alimentară a copiilor ca și fundament pentru o viață sănătoasă. FOOD REVOLUTION DAY este ziua în care, în întreaga lume, ambasadorii acestui proiect sărbătoresc alimentația sănătoasă prin evenimente publice și ateliere de gătit sănătos pentru copii și părinți. FOOD REVOLUTION DAY are loc, în acest an, pe 20 mai, la Conacul Golescu Grant din București, unde organizatorii ne așteaptă cu o mulțime de surprize! Mai mulți ambasadori din peste 5 orașe își unesc forțele în Capitală pentru un scop comun: #NoJunk și #FairMarkenting.

Ambasadori ai acestui program în România sunt: Larisa Petrini – Health Coach cu dublă certificare internațională, Mary Balaban – Food Coach certificat în domeniul culinar, Daniela Miscov – manager cultural și fondator Asociația Artelier D (ateliere interdisciplinare pentru copii), Andreea Radu – Eating Psychology Coach, Nutrition Trainer, Daiana Rădulescu – Profesor de Yoga Tradițională, Shamin Gholami – studentă la Universitatea de Medicina și Farmacie “Carol Davila”, Lorena Someșan – nutriționist dietetician, Gabriela Petre – nutriționist dietetician, Patricia Albu și Amelia Selariu – nutriționist dietetician.

Ce facem la FOOD REVOLUTION DAY

  • Gătim sănătos împreună cu copiii, în cadrul a 5 ateliere de gătit speciale pentru cei mici. Copiii (organizati pe grupe de vârstă), vor deprinde noțiuni despre alimentația sănătoasă și vor prepara rețete sănătoase împreună cu unul dintre Ambasadorii Food Revolution
  • Părinții fac sport în aer liber! Antrenorii de la Revvolution by Valentin Vasile vor susține o clasă de fitness pentru părinți.

Participarea este gratuită, dar pentru că numărul de locuri este limitat, e necesar să vă înscrieți înainte, prin completarea acestui formular online: http://bit.ly/2oIYcgC. Veți primi un e-mail de confirmare din partea organizatorilor cu câteva zile înainte de eveniment.

Eu știu că nu o să facem revoluție peste noapte în felul în care mâncăm și nici nu o să reușim să îi ferim cu totul pe copii de abundența de reclame la alimentele nesănătoase, dar ficare pas contează și, puțin câte puțin, putem schimba lucrurile.

Ne vedem, așadar, la FOOD REVOLUTION DAY!

Sursă foto cover: parentsforhealth.org

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!