Puterea faptelor mici

Iarna trecută am întâlnit o mamă cu un baiețel la metrou. Îi vedeam aproape în fiecare seară când mă întorceam cu Victor de la grădiniță. Nu cântau, nu spuneau poezii și nu aveau niciun mesaj scris pe vreo bucată de carton. Mergeau din vagon în vagon și primeau cu bucurie ce le oferea lumea. Băiețelul avea în jur de patru ani, era destul de prost îmbrăcat, dar era vesel. Mama era mereu atentă la el. De fiecare dată când ne întâlneam le dădeam câte ceva – fie câțiva bănuți ori câte un fruct, ce se nimerea. Coborau la stația noastră și așa am intrat în vorbă. Mama îmi mulțumea mereu. Victor a devenit curios încă de la prima întâlnire și apoi s-a împrietenit cu băiețelul.

Îl chema Andrei. De fiecare dată când ne vedeam zăboveam pe peron alături de mamă, care îmi povestea greutățile ei, în timp ce copiii se jucau. Am aflat că nu aveau casă și ea nu își putea lua un serviciu căci nu avea cu cine să lase copilul. Ar fi dorit să muncească, dar nu avea niciun ajutor. Și pe deasupra nu avea nici acte, așa că nu reușea să îl ducă pe Andrei la o grădiniță. Femeia se frământa să găsească o soluție și se gândea cum să facă să îi fie mai bine copilului.

Andrei era foarte încântat de fiecare dată când se întâlnea cu Victor, era fascinat de micile jucării pe care el le avea mereu prin buzunare sau în rucsac, dar mai ales era fericit că avea un prieten. Se jucau și râdeau mult împreună, iar când trebuia să plecăm, era foarte supărat.

Într-o seară am pregătit un pachet cu niște jucării, mai multe haine care nu îi mai veneau lui Victor, am cumpărat mâncare, o căciuliță și niște mănuși noi și m-am înțeles cu mama să mă aștepte la metrou. A fost foarte fericită și mi-a mulțumit de mai multe ori. Au venit sărbătorile, apoi am reluat drumurile cu metroul, dar o vreme nu i-am mai întâlnit pe cei doi. Într-o zi soțul meu mi-a spus că i-a văzut într-o stație și l-a recunoscut pe Andrei după hăinuțele care fuseseră mai demult ale lui Victor. Era neastâmpărat, iar mama îl dojenea și îi spunea să fie cuminte, căci altfel ce o să spună prietenul lui, Victor?

Un gest mic înseamnă mult

foto: iStock

M-am bucurat să aud că sunt bine și că prietenia cu băiatul meu a însemnat mult pentru micul Andrei. De atunci a trecut aproape un an și nu i-am mai văzut pe băiat și pe mama lui. Sper că sunt bine și că Andrei e la grădiniță, iar mama muncește și poate avea grijă de el. Nu am făcut mult pentru ei atunci, a fost doar un gest și cred că aș fi putut să ajut mai mult, dar cred că întâlnirea le-a folosit și lor, și nouă.

Cred că fiecare dintre noi poate face ceva pentru cei aflați în situații mai puțin fericite. Un gest, o vorbă bună, o încurajare, o mână întinsă înseamnă mult. Mi-am dat seama când l-am văzut pe Andrei cât de bucuros era că avea un prieten. Și am înțeles cât de simplu este să înseninezi chipul cuiva doar printr-un gest de prietenie, făcut cu inima deschisă. Cu un pas mărunt, cu o faptă mică.

200 de fapte mici

Fapte mici, dar cu un impact uriaș, fac și oamenii de la Hartmann România prin campania „200 de fapte mici în fiecare lună” – www.faptemici.ro. Echipa Hartmann – companie germană care activează în domeniul asistenței medicale și îngrijirii pacienților – crede in puterea micilor fapte bune, care construiesc binele cu adevărat mare. Astfel, în noiembrie, compania a oferit 200 de pachete de vizită – halate și măști – atât de necesare celor care au persoane dragi internate în spital. Echipamentele, care asigură accesul igienic pentru 10.000 de vizitatori în 6 spitale din București și din țară, au fost oferite prin intermediul Asociației Dăruiește Viață.

În decembrie, Hartmann va fi alături de copiii vulnerabili și va oferi, prin intermediul Asociației MagiCAMP, 200 de kituri de masurare a temperaturii, copiilor bolnavi aflați in situatii de vulnerabilitate sau din familii defavorizate.

Tu cum ajuți?

Când te gândești la 200 de fapte mici, par multe și parcă nu știi de unde să le iei. Cum poți să ajuți o persoană în vârstă, pe cineva care are un om drag în spital sau un copil aflat într-o situație vulnerabilă? Sunt foarte multe feluri în care fiecare dintre noi poate contribui, poate aduce alinare și ușurare acolo unde este nevoie. De la a pregăti o mâncare sau a sta cu copilul celui care trebuie să meargă la omul drag aflat în spital, sunt o mulțime de gesturi mici, aparent neînsemnate, dare care pot oferi confort, liniște și un ajutor de neprețuit celui aflat în nevoie. Eu am fost uimită să descopăr o mulțime de mici acțiuni la care nici nu m-aș fi gândit. Poți și tu să te inspiri de pe site-ul campaniei, aici https://www.faptemici.ro/sondaj/, unde exista o listă lungă de exemple de fapte mici pe care le putem face pentru oameni aflați în situații vulnerabile. Fiecare dintre noi poate ajuta cu un gest mic și poate schimba o lume – lumea celui de lângă noi.

7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!