Pregatește-te emoțional pentru întâlnirea cu bebelușul tău

Când am aflat că voi avea un copil, m-am bucurat tare mult. Firește că m-am gândit cum o să fie când o să vină pe lume, cum o să arate, cum o să am grijă de el, ce va trebui să fac și cum va fi relația noastră. Nu știam mare lucru, decât că îl iubeam deja și voaim să am grijă de el, cu toată dragostea. Am citit și m-am informat o mulțime despre naștere și despre îngrijirea bebelușilor. Dar când Victor a venit pe lume, parcă nimic nu s-a mai potrivit… Nu m-am așteptat ca lipsa de somn sau scăderea bruscă a nivelului de hormoni din sarcină să mă afecteze atât de mult. Nici despre depresia post-natală nu știam prea mult și nu credeam că o să trec și eu prin asta.

Cred că fiecare viitoare mamă trebuie să fie pregătită și din punct de vedere emoțional pentru întâlnirea cu bebelușul ei și pentru a primi în viața ei și în viața familiei pe noul membru. Iar valul de emoții și stări care le copleșesc pe mămici în timpul sarcinii este, de asemenea, important să fie înțelese și gestionate corespunzător. În sprijinul viitoarelor mămici vine și această serie de workshopuri despre care psihoterapeutul Diana Deimichei vă va povesti în continuare. Pe 11 iunie, între 18:00 – 20:00, va avea loc prima intâlnire – „Îngrijirea emoțională prenatală – tehnici de gestionare a emoțiilor și stărilor negative”. Locația: sediul Asociației Create Yourself, Bd. Corneliu Coposu nr. 7, București. Detalii și înscrieri aici: https://www.eventbrite.com/e/pregateste-te-pt-intalnirea-cu-bebelusul-tau-partea-i-gestionarea-emotiilor-tickets-46503387885.

Sarcina, procesul nașterii și nouă etapă, cea de a fi mamă necesită majore adaptări fizice și psihice.

În etapa dezvoltării de la embrion la făt și apoi la nou născut este necesar o atenție deosebită asupra stării psihice și stării de bine a viitoarei mame. Această fază este esențială pentru bebeluș pentru că este etapă în care se dezvoltă creierul și sistemul nervos.

Studii recente arată că stresul în timpul sarcinii poate afecta copilul în mod negativ. Expunerea prelungită la stres necontrolat nu este dăunătoare doar pentru mama, dezechilibrand organismul și funcțiile lui. Stresul cronic poate contribui, de asemenea, la diferențe subtile în dezvoltarea creierului bebelușului, care ar putea duce la probleme comportamentale pe măsură ce copilul crește (aici vezi, de exemplu: Susan Andrews, PhD, neuropsiholog clinician și autoare a cărții “Soluții la stres pentru mamele însărcinate:Cum eliminarea stresului poate mari în mod extrem potențialul bebelușului tău”).

Pentru a preveni problemele legate de stres, anxietate și depresie, mai ales, în timpul sarcinii este necesară dezvoltarea unui control emoțional sănătos al mamei. Pregătirea emoțională și psihică a viitoarei mămici, mai ales, în această perioada, presupune o dezvoltare psihică benfica și sănătoasă pentru copil.

Este important să avem grijă de noi, în primul rând, că viitoare mame, pentru a putea avea grijă și a crește copiii așa cum este sănătos din punct de vedere psihologic.

Împreună cu psiholog clinician Carmen Comșa, venim în întâmpinarea mamelor în devenire, prin proiectul creat special pentru ele: „Pregătește-te psihologic pentru bebelușul tău!”

Pentru că nimeni nu vorbește despre latura emoțională, nimeni nu te întreabă, nici măcar atunci când ești însărcinată: „Cum ești? Cum este starea ta? Nu fizică, psihică? Ai temeri, te inrijorează ceva, te simți pregătită?” și e firesc să nu te simți, dar cine recunoaște acest aspect? Nimeni sau aproape nimeni, din teamă de a nu fi judecată sau înțeleasă greșit.

De aceea, am gândit și elaborat acest proiect, compus din 8 părți, care reprezintă, de fapt, 8 stâlpi în dezvoltarea copilului meu. Ppentru că, având grijă de mine, că mamă, ca femeie, din punct de vedere psihic, emoțional, pot fi receptivă la nevoiele bebelușului meu și le pot satisface într-un mod sănătos psihic.

8 stâlpi în dezvoltarea copilului

1. Îngrijirea emoțională prenatală (cum să îmi gestionez emoțiile negative)

Susan Andrews, PhD, neuropsiholog clinician și autoare a cărții “ Soluții la stres pentru mamele însărcinate:Cum eliminarea stresului poate mari în mod extrem potențialul bebelușului tău”)

2. Pregătirea pentru rolul de mamă (cum mă văd în acest rol, cum îmi imaginez că voi fi că mama, ce modele am)

3. Schimbările corporale și stimă de sine (psihologic aceste schimbări au un impact foarte mare asupra imaginii noastre de sine. Uneori suntem conștiente de acest impact, dar ignorăm, din diverse motive, pe care nu le discutăm aici) 4. Pregătirea pentru travaliu (tehnici de relaxare, de repsiratie)

6. Tranziția către a fi părinte (împreună cu tații, care de multe ori sunt ignorați din acest proces)

7. Managementul relației de cuplu – comunicarea în cuplu

8. Îngrijirea emoțională postpartum. 

Am susținut deja două seminarii gratuite, de informare și conștientizare, în care am adus în discuție aceste tematici.

Din 11 iunie începem desfășurarea workshopurilor, săptămânal, la care le așteptăm pe viitoarele mămici.

Workshopurile vor cuprinde: parte teoretică (foarte scurtă – 10 min), parte practică (cea mai importantă), compusă din exerciții experientiale de: punere în situație, joc de rol, interacțiune cu celelalte participante și partea de analiză.

Pe 11 iunie, de la ora 18:00 până la ora 20:00, va avea loc prima întâlnire – „Îngrijirea emoțională prenatală – tehnici de gestionare a emoțiilor și stărilor negative”.

Va așteptăm cu drag, să (ne) descoperim propriile tehnici de gestionare a emoțiilor. Detalii despre înscriere și locație găsiți aici: https://www.eventbrite.com/e/pregateste-te-pt-intalnirea-cu-bebelusul-tau-partea-i-gestionarea-emotiilor-tickets-46503387885

Psihoterapeut Diana Deimichei

Fotografii: pixabay.com și pexels.com

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!