Plimbări de weekend cu familia: Muzeul Golești

Golesti 1Anul acesta ne-am propus să ne plimbăm cât mai mult în weekend-uri și să ieșim din București. Săptămâna trecută, într-o frumoasă zi de duminică, am evadat din Capitală și am făcut o miniexcursie la Muzeul Golești din Ștefănești, Argeș. E la vreo oră și ceva de mers cu mașina de București, lângă Pitești, numai bine pentru o plimbare de o zi. Am descoperit un loc încântător, o casă-muzeu într-un parc superb, iar în spatele conacului, un adevărat muzeu al satului în aer liber.

Muzeul Golești adăpostește conacul familiei Golescu și “Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din România”. Conacul, construit în 1640 de meșterul Stoica, este singura costrucție laică medievală fortificată, așa cum am aflat din istoricul muzeului (www.muzeulgolesti.ro). Curtea interioară este împrejmuită de ziduri groase și ai impresia că intri într-o cetate. Peste drum de muzeu se află biserica ridicată tot cu ajutorul meșterului Stoica, la 1646, impunătoare, “care îmbină cu fineţe influenţele munteneşti cu cele din Moldova, din Armenia şi din Orientul apropiat”.

Golesti 2M-a impresionat curtea interioară a casei familiei Golescu, mare, curată, îngrijită, cu alei pietruite. Deh, e muzeu, totul e foarte bine îngrijit 🙂 Camerele conacului, luminoase, cu mobilă originală de lemn masiv, atent lucrată, m-au făcut să mă gândesc la viața de acum 400 de ani. Da, familia marelui cărturar Dinicu Golescu era însemnată și înstărită, dar casa era totuși simplă, camerele nu erau încărcate, nici foarte largi, ci doar înalte, ceea ce cred că le făcea greu de încălzit (da, era frig tare înăuntru, dar acolo nu mai stătea nimeni de foarte mult timp).

Muzeul Dinicu Golescu a fost înființat în 1939 de către Regele Carol, în primii ani fiind restaurate construcțiile și constituindu-se patrimoniul muzeal. În 1958 are loc deschiderea Secţiei Memoriale a familiei Golescu şi a Expoziţiei de Istorie. În 1962 se deschide Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Regiunii Argeş, iar un an mai târziu se organizează Secţia de Pedagogie, în clădirea în care a funcţionat Şcoala Slobodă Obştească a lui Dinicu Golescu. În 1966 se înfiinţează Secţia “Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din România”, care înfăţişează civilizaţia ţărănească de la mijlocul veacului al XIX-lea.

Golesti 5În spatele conacului se întinde Muzeul Viticulturii și Pomiculturii, asemănător Muzeului Satului din București, ce se întinde pe o suprafaţă de circa 10 hectare şi curpinde peste 35 de gospodării ţărăneşti. Aici am văzut foarte multe “pimnițe”, construcții ce serveau la depozitarea vaselor de vin și țuică, dar și a uneltelor și instalațiilor folosite la vie și plantații.

Ne-am plimbat cu mare plăcere prin muzeu, intrând în pridvorul pimnițelor și privind curioși înăuntru. Victor era interesat să afle la ce serveau butoaiele și coșurile uriașe din interior. Cel mai mult l-au impresionat butoaiele imense, mari cât casa, rânduite sub un șopron, unde am fi putut intra cu toții 🙂

Golesti 6După ce am admirat casele, Victor s-a plimbat cu poneiul preț de vreo zece minute. Micuțul animal era foarte ascultător și mergea încet, condus de îngrijitor, dar necheza în treacăt când se apropia de țarcul unde se aflau frații săi, spunându-le, pesemne, că tare ar fi vrut și el să alerge liber cu ei în loc să plimbe copii 🙂

Am petrecut o zi foarte frumoasă la Golești, a fost o excursie foarte plăcută și am avut ocazia să ne clătim ochii și sufletul cu lucruri minunate, într-un loc desprins parcă din povești. Sigur vom mai reveni!

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!