Pericolele folosirii îndelungate a tehnologiei de către copii

Cu toții știm, în teorie, că nu e bine să îi lăsăm pe cei mici la televizor, laptop, calculator, tabletă sau telefon timp îndelungat. Dar nu știm cu adevărat cât de mult rău le face expunerea îndelungată în fața ecranelor și cum le poate afecta comportamentul și chiar dezvoltarea. Copiii care au acces o perioadă mare la tehnologie pot prezenta schimbări în relațiile cu familia, pot deveni neatenți, agitați sau, dimpotrivă, se pot izola, începând să evite relațiile cu alți copii. Acestea sunt câteva dintre pericolele semnalate de psihologul Radu Leca la seminarul Ora de tehnologie, organizat săptămâna trecută în cadrul Școlii Părinților Responsabili – un proiect inițiat de Qbebe.ro.

Copiii care au acces la tehnologie pot dezvolta schimbări în relația cu familia. De exemplu, copiii obraznici vor deveni și mai obraznici, iar copiii timizi vor deveni și mai timizi, se vor izola, nu vor mai dori să iasă afară, la joacă, să petreacă timp cu copii de vârsta lor, a explicat psihologul. Copiii pot deveni leneși, comozi, așteptând ca lucrurile să se întâmple de la sine, fără să mai depună efort.

De ce se întâmplă asta?

Pentru că părintele a oferit acces la calculator, televizor sau telefon copilului ca o un substitut, o metodă de petrecere a timpului în lipsa sa. Să recunoaștem cărui părinte nu îi este la îndemână să deschidă televizorul la desene animate și să îl lase pe copil să se uite preț de un sfert de oră, doar până pregătește mâncarea sau rezolvă alte probleme? Din păcate aceste minute se prelugesc, un sfert de oră trece fără să ne dăm seama și, când vrem să oprim televizorul, cel mic ne mai roagă să mai stea un pic … și iată așa timpul petrecut de copil în fața unui ecran ajunge să depășească limita. Apoi ne întrebăm de ce copilul este super-activ înaine de culcare sau doarme prost noaptea, se foiește, se trezește, este agitat ori, în timpul zilei, nu este atent. Trebuie să fim foarte atenți căci, în timp, expunerea îndelungată a copiilor la tehnologie poate crea dependență și poate duce la izolare, lipsă de comunicare și chiar la depresie.

Cum îl putem ajuta pe copil?

Observându-i comportamentul, fiind atenți și oferindu-i prezența noastră ca și cum ar fi (și chiar este!) cel mai valoros lucru! Să petrecem timp de calitate cu copilul nostru, timp în care suntem atenți la el și la nevoile lui, timp în care vorbim, ne jucăm, colorăm decupăm, ne plimbăm în parc, cu bicicleta, cu rolele, în natură ori citim împreună – aceasta poate fi cea mai valoroasă experiență și modul în care putem renunța la atracția pentru ecrane. Ce poate fi mai interesant pentru un copil decât să petreacă timp împreună cu părinții săi, descoperind lumea? Noi suntem cea mai bună soluție, suntem acele persoane pe care le iubește, pe care se bazează și de a căror prezență are nevoie. Și din cauză că nu le-am oferit destul (sau prea puțin) din noi, s-au îndreptat către tehnologie.

Colaborarea în interiorul familiei, este, de asemenea, foarte importantă pentru reechilibrarea copilului. Mama și tata, alături de frați, trebuie să constituie o echipă, ne-a explicat psihologul Radu Leca. Plimbările în familie, sporturile, excursiile, timpul petrecut împreună în natură sunt cele mai bune alternative la folosirea tehnologiei.

Cât timp e recomandat să petreacă un copil în compania tehnologiei?

Până la vârsta de 10 ani se recomandă ca timpul petrecut de copil în fața ecranelor să nu depășească 20 de minute dimineața, 20 de minute după-aiaza și 10 minute seara. Tot ceea ce trece de acest interval reprezintă exces, ne-a spus psihologul Radu Leca.

Aici puteți urmări înregistrarea Orei de tehnologie din 27 iunie: https://www.qbebe.ro/scoalaparintilorresponsabili/oradetehnologie.php

Foto cover: konusmaterapi.com

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

  • La chindie 🌞🌤️
#sunset #summersky #august #nature #blue #nofilter
  • Salutări de la salină 😘🧣
#saltmine #freshair #saltyair #cold #healthy #happyfaces 😊🌞
  • From Roman with love II 🌞❤️🌻
#greetings #smile #Roman #beautifultown #Romania #myhometown #summer2020☀️
  • From Roman with love 🌻❤️🌞
#Roman #Romania #myhometown #memories #backintime
  • Summer treasures 🌞🌻🌿🌸
*
#acacia #perfume #acaciaflowers #august #summer #nature #nofilter
  • Pe plaiuri moldovenești 🌻🌞
#Romania #sunnyday #beautifulRomania

Follow Me!