Oaspeți în “Casa Pisicii”, la Teatrul Excelsior
casa-pisicii_teatrul-excelsior-foto-vlad-catana

Casa Pisicii, Teatrul Excelsior. Foto: Vlad Catana

Aseară am fost oaspeții Pisicii Aristocrate, chiar acasă la ea 🙂 Am fost invitați la premiera spectacolului de teatru pentru copii Casa Pisicii, adaptare după povestea cu același titlu a scriitorului rus Samuil Marșak, adaptarea scenică fiind realizată de Robert Robert Emanuel, după o traducere de  Gellu Naum. Timp de o oră ne-am distrat în compania Pisicii și a prietenilor ei, dar am și aflat o mulțime de lucruri prețioase despre bunătate și prietenie. Lui Victor i-a plăcut mult, iar pe noi, părinții, spectacolul ne-a făcut să zâmbim prin actualitatea sa și prin adaptarea foarte reușită a poveștii și mai ales a personajelor la viața noastră cotidiană. 

Spectacolul Casa Pisicii spune copiilor povestea Pisicii Aristocrate, care e dichisită și duce o viață de lux, dar care se comportă așa cum fac mulți oameni din zilele noastre: întorc capul când vine vorba să îi ajute pe cei sărmani. Pisoiul cel mic care vine să îi ceară adăpost și puțină mâncare Pisicii este alungat cu dispreț, în schimb oaspeții de seamă sunt primiți cu brațele deschise și zâmbetul pe buze: Țapul și Capra, Cocoșul și Găina, Purcica. Și când, nu peste multă vreme, Pisica se va afla la ananghie și va căuta adăpost, împreună cu Motanul și Cățelul, va fi refuzată și alungată, la rândul ei, de toți acești prieteni falși. Finalul îi învață pe cei mici lecția bunătății, a altruismului a omeniei și a generozității, iar nouă, adulților, ne readuce aminte să ne deschidem ochii și mai ales sufletele.

Scenografia spectacolului, semnată de Gelu Rîșca, e foarte reușită: decorurile sunt simple, dar sugestive, în schimb costumele sunt bogate, frumoase și surprind prin elementele care leagă lumea animalelor de cea a oamenilor. Muzica și versurile sunt vesele, adaptate pentru publicul tânăr căruia se adresează, 4 +. Am plecat fredonând ultimul cântecel din piesă, de fapt tema centrală din Casa Pisicii, ca apoi să descopăr că muzica și versurile întregului spectacol îi aparțin regretatului Ioan Gyuri Pascu. Acesta a fost ultimul spectacol de teatru pentru care Ioan Gyuri Pascu a compus muzica, menită „să cinstească și bucure copilul din noi”, după cum el însuși mărturisea.

Antrenați de coregrafa Victoria Bucun, diversele personaje întruchipând animale din ograda casei sunt interpretate cu haz și cu har de actorii Silvana Ionescu, Robert Robert Emanuel, Ștefania Dumitru, Ciprian Cojenel, Raluca Botez, Oliver Toderiță, Annemary Ziegler, Dragoș Spahiu, Cosmina Dobrotă, Magda Condurache, Oana Tofan, Veronica Popescu. La realizarea spectacolului contribuie, de asemenea, Cristian Niculescu și Luca Achim (video design și mapping).

Ne-a plăcut mult Casa Pisicii și v-o recomad cu căldură. Mergeți să vedeți spectacolul, cei mici se vor bucura, iar voi, părinții, vă veți distra negreșit 🙂

Mai multe detalii şi noutăţi despre spectacolele şi programele Teatrului Excelsior puteți afla de pe http://www.teatrul-excelsior.ro.

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!