O experiență muzicală inedită. MiMa Muzica – cursuri de educație muzicală pentru copii

Am participat, în urmă cu o săptămână, împreună cu Victor, la un atelier demonstrativ de educație muzicală și mișcare organizat de MiMa Muzica. Împreună cu alți copii și părinți am petrecut aproape o oră în compania sunetelor, alergând și jucându-ne pe diverse ritmuri, testând diverse instrumente și jucându-ne de-a micii muzicieni. A fost foarte plăcut, atât pentru mine, cât mai ales pentru Victor. Copiii s-au distrat, iar părinți s-au destins și s-au amuzat. MiMa Muzica a dat startul atelierelor de sunet și educație muzicală pentru pitici de la 0 la plus 7 ani, dar și pentru viitoarele mămici: http://muzicamima.ro/project-list/proiectele-noastre/

Orice copil se naște artist

Acesta este sloganul în care crede echipa de instructori specialiști de la MiMa Muzica și sub auspiciile căruia își desfășoară activitatea. Ei consideră că educația muzicală e bine să fie începută de timpuriu, căci copiii pot prinde mult mai repede toate informațiile, au ureche muzicală și se pot împrieteni cu sunetele și cu armonia chiar din burtica mamei 🙂 De aceea au construit ateliere muzicale pe diverse categorii de vârstă,  de la bebeluși la copii de peste 7 ani.

 Sunet și mișcare

Ce am făcut noi în prima parte a atelierului la care am participat a fost să decoperim legătura dintre sunete și mișcare. Ana ne-a invitat să „imităm” sau mai degrabă să „ilustrăm” prin mișcări sunetele pianului. Fie că am urcat și am coborât scări, am alergat ca niște șoricei sau am pășit ca niște uriași ori am imitat niște frunze purtate de vânt, am încercat să ne mișcăm în armonie cu muzica și sunetele pianului. Părinți și copii, am alergat împreună veseli prin încăperea spațioasă, scăldată de soarele blând de septembrie, am răs și ne-am jucat.

Explorăm și ne distrăm

Apoi a venit rândul instrumentelor. Copiii și-au alea fiecare câte un instrument, deși a fost greu să se hotărască. Victor a fost atras de două maracase, apoi a vrut să încerce și o tobă mare, în timp ce alți copii au fost fascinați de de tot felul de alte instrumente de percuție, mai mici sau mai mari, la care au avut acces în voie.

Ne-am distrat de minune cu toții, iar după oră, cei mici au fost lăsați să exploreze o cameră alăturată, plină cu jocuri și mici dispozitive sonore create special pentru ca mânuțele lor mici să le testeze și să le descopere. Nu e de mirare că mai toți micuții erau fascinați și nu se mai lăsau duși de acolo 🙂

Metoda Dalcroze și MiMa Muzica

MiMa Muzica s-a născut din nevoia unei educații muzicale de calitate, adaptată diferitelor categorii de vârstă și sensibilități umane. O atenție particulară este acordată educației muzicale timpurii pentru că suntem convinși că muzica este cel mai adecvat mediu de exprimare și dezvoltare afectivă și emoțională.

Deși MiMa Muzica este nouă, fondatorii și trainerii au funcționat timp de mai mulți ani sub numele de Dalcroze România, fiind promotori, așa cum o spune și titulatura, a acestei metode. Extinderea curriculei și a paletei de cursuri a dus la o nouă denumire, aceea de MiMa Muzica.

MiMa Muzica își propune prin fiecare dintre atelierele muzicale pe care le organizează să îi apropie pe cei mici de muzica clasică. Repertoriul este preponderent alcătuit din muzică clasică, dar conține și cântece de leagăn, piese din folclor sau folclorul copiilor care sunt necesare pentru a le da acestora o perspectivă mai largă în formarea simțului muzical. 

MiMa Muzica și trainerii săi sunt printre puținii care fac acest lucru în România, publicul meloman fiind în mare parte format din copii care au luat lecții de pian, vioară etc, au detestat în copilărie calvarul studiului sec din care nu înțelegeau nimic, dar erau puși să exerseze degetele pe claviatură și să memoreze portative întregi. Cu timpul, amintirea a șters orele de chin și a rămas muzica, dar nu mulți dintre ei o și înteleg, chiar maturi fiind. Metodele propuse au o strânsă legătură cu joaca, amuzamentul, mișcarea.

Cursuri și ateliere de educație muzicală

Pe 2 octombrie a început la MiMa Muzica seria cursurilor și atelierelor pentru copii, bunici, mămici, tătici și bebeluși. Iată detalii:

 • “Ateliere de sunet și culoare”: ateliere punctuale în fiecare prima și a treia vineri din lună (2.10.2017 – 17.06.2018), cost 70 lei/atelier părinte – copil, 65 lei/atelier copil 7 plus ani.
 • Modulul “Descoperă marii compozitori “: 10 ateliere muzicale pentru copii cu vârsta peste 8 ani (2.10.2017 – 17.12.2017), cost 550 lei
 • “Ateliere de inițiere muzicală pentru viitoare mămici”: 10 ateliere (2.10.2017-17.12. 2017), cost 550 lei
 • Modulul “Povestea sunetelor”: 15 ateliere muzicale pentru copii de 6-7 ani (2.10.2017 – 2.02.2018), cost 750 lei
 • Modulul “Când sunetele vorbesc”: 15 ateliere muzicale pentru copii de 4-5 ani (2.10.2017-2.02.2018), cost 750 lei
 • Modulul “Când pianul spune o poveste”: 15 ateliere muzicale părinte-copil 3-4 ani (02.10.2017 – 03.02.2018), cost 750 lei
 • Modulul “Când pianul spune o poveste”: 15 ateliere muzicale părinte-copil 1-2 ani (2.10.2017 – 3.02.2018), cost 750 lei
 • Modulul “Când pianul spune o poveste”: 10 ateliere muzicale părinte-bebeluș 0-12 luni(2.10.2017 – 17.12.2017), cost 550 lei

Plata poate fi efectuată în două sau maximum trei tranșe, fără costuri adiționale. Scopul acestor ateliere este să trezească în copii capacitatea de ascultare, finețea urechii muzicale, a auzului interior, capacitatea de reacție și imaginare a muzicii pe care o ascultă sau o creează și să îl pregătească pentru studiul muzicii într-un mod complex, antrenând inteligențele multiple.

Înscrierile se fac accesând site-ul www.mimamuzica.roProgramul complet al cursurilor poate fi consultat pe http://muzicamima.ro/project-list/proiectele-noastre/ sau aici: 

http://muzicamima.ro/project-list/proiectele-noastre/

Inițierea muzicală: de ce să optăm pentru ea?

Sensibilizarea copilului la muzică nu înseamnă neapărat să îi punem în mâini o vioară de la vârsta de 2 ani și aceasta în nici un caz cu intenția de face din el un super-solist. Dacă pianistul chinez Lang-Lang a debutat la vârsta de 3 ani, acest lucru nu a reprezentat o amintire prea frumoasă pentru el. Așadar, începeți prin a-l iniția și a-i descoperi lumea muzicii și lăsați studiul pentru mai târziu: « Inițierea muzicală este foarte importantă de la vârste foarte mici, dar nu ca obiectiv în sine, explică Marie-Alice Charritat, președintele Centrului Martenot Kleber de la Paris, autoare a metodei de ințiere muzicală Bonjour Madame Musique! Inițierea muzicală înseamnă, în primul rând, să introduci copilul într-o baie de muzică: să îl faci să asculte muzică, să cânți cu el, să îi oferi posibilitatea să manipuleze instrumente simple, să îi trezești toate simțurile prin experiența muzicală ».

Neuroștiința susține argumentele descoperite de specialiști prin practică: dincolo de inițierea artistică și culturală, muzica aduce beneficii certe în dezvoltarea creierului. Vorbirea, limbajul, motricitatea, concentrarea…beneficiile cognitive sunt multiple și durabile. Muzica este creatoare de legături sociale și afective importante: în mediul familial, între mamă și copil, în colectivul unei clase sau într-un grup de copii. Faptul este confirmat și de Christelle Lubaki, director al creșei Pimprenelle din Noisy-le-Grand, care a lansat un proiect de ateliere muzicale pentru vârstele mici. Personalul creșei a fost format și ghidat de un specialist din cadrul asociației Enfance et musique. « Am constatat faptul că bebelușii care sunt mai reținuți, sunt atât de absorbiți de sunete încât intră mult mai ușor în joc cu ceilalți colegi de grup.” (fragment dintr-un text tradus și adaptat de MiMa Muzica)

Echipa MiMa Muzica

Este formată din specialiști și traineri care au urmat cursuri speciale de pregătire muzicală la institute europene de profil:

 • Ana Voinescu: Muzician certificat la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, Elvetia (2011 – 2013). Specializare Orff la Paris (2016)
 • Laura Dănăilă: Muzician specializat la Institutul Kodaly, Ungaria (2015) si la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, Elvetia (2016)
 • Ioana Costache: Muzician specializat la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, Elveția (2012)
 • Mihaela Teodorescu: Muzician specializat la Institut Orff Salzburg, Austria

Mulțumim, MiMa Muzica, a fost un atelier minunat! Vă invit să vă înscrieți la cursuri, cei mici vor fi încântați 🙂

Despre atelierul demonstrativ puteți citi și la Artistu (Adrei Manea) și pe Un soi de blog (Maria Bliderișanu).

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!