Micii Jurnaliști la OCC. Din culisele unui eveniment educativ pentru copii

micii_jurnalisti_6În această stagiune, Opera Comică pentru Copii a demarat, împreună cu agenția noastră, Quartz Media, un proiect foarte frumos, educativ, pentru copii: “Micii Jurnaliști”. În noiembrie 2016 am organizat prima ediție și am invitat copii ai jurnaliștilor și bloggerilor la premiera spectacolului “Răpirea din Serai”. Ne-am gândit să le oferim copiilor posibilitatea să înțeleagă mai bine munca părinților lor, dar și să îi aducem mai aproape de cultură, să vadă cum se pregătește și se produce un spectacol, cum arată sala, scena și culisele și cum lucrează echipa tehnică. De atunci am avut patru ediții ale evenimentului și de fiecare dată ne-am bucurat să primim copii mai mari sau mai mici, să le vedem încântarea, uimirea și emoția la descoperirea secretelor din spatele cortinei și la întâlnirea cu artiștii la conferințele de presă.

 micii_jurnalisti_18Proiect distractiv și educativ

De la prima ediție a “Micilor Jurnaliști”, din noiembrie și până la cea mai recentă, pe care tocmai am organizat-o pe 8 aprilie, la premiera baletului contemporan “Pinocchio“, aproape 50 de mici jurnaliști au trecut pragul Operei Comice pentru Copii, împreună cu părinții lor. Am avut copii de diferite vârste, de la 3 ani și jumătate până la 15 ani. Cu toții au fost încântați și s-au simțit foarte bine. Mulți dintre ei au scris articole, au făcut reportaje radio sau au făcut filmulețe în care au povestit experiența de mici ziariști. Părinții au fost și mai încântați 🙂 Mulți dintre ei ne-au mărturisit că își doreau ca fiul sau fiica lor să înțeleagă mai bine ce înseamnă să fii jurnalist, să înțeleagă exact cu ce se ocupă mama sau tata și să experimenteze cum e să participi la un eveniment cultural și la o conferință de presă.

Experiență de mic jurnalist

IMG_3037Micilor ziariști le-am pregătit agende personalizate, ecusoane și pixuri, au primit programe de sală și au avut ocazia să discute cu actorii și regizorii spectacolelor la care au participat. Înainte de premieră, copiii au făcut cunoștință cu Felicia Filip, directorul instituției și s-au fotografiat împreună cu ea și cu o parte din echipa de creație a spectacolului. Fie că au călătorit în Serai alături de Pedrillo și Blonda (la spectacolul “Răpirea din Serai” după opera de Wolfgang Amadeus Mozart, în regia luiCristian Mihailescu, premiera 12 noiembrie), fie că s-au lăsat purtați de magia poveștii la baletul “Spărgătorul de Nuci” (de P.I. Ceaikovski, regia Cătălin Caracaș, premiera 4 decembrie) sau au pătruns în lumea fantastică a lui Oz (la premiera musicalului “Micuța Dorothy” de Marius Țeicu, în regia Antoanetei Cojocaru – 11 februarie) copiii au trăit din plin experiența de ziariști culturali.
micii_jurnalisti_10După spectacol, cei mici au avut ocazia să vadă cum se dă gongul înainte de reprezentație, cum se sting luminile în sală și detalii despre acustică. Au vizitat Salonul Mozart, cabinele artiștilor și au ajuns pe scenă. S-au întâlnit și s-au fotografiat cu actorii, au primit aplauze la scenă deschisă și au aflat denumirile specifice ale intrărilor pe scenă. Ghizi bine documentați. foarte deschiși și prietenoși le-au fost Mădălin Guruianu și Adina Iacob, specialiștii în comunciare ai Operei Comice pentru Copii.

Din culise

micii_jurnalisti_23Noi, organizatorii, ne-am bucurat de fiecare dată alături de micii jurnaliști. Le-am admirat inteligența și spontaneitatea la conferințele de presă și i-am încurajat să pună întrebări, să fie deschiși și îndrăzneți. Nu a fost nevoie, căci tinerii gazetari au fost dezinvolți și inventivi. Presa de mâine e pe mâini bune 🙂

 

Solaris

SloopAlături de noi au fost, la fiecare ediție, partenerii noști de nădejde: Solaris, care a oferit gustări sănătoase și cadouri jurnaliștilor, și Sloop, care s-a ocupat de hidratarea corespunzătoare a copiilor și le-a pus la dispoziție sucuri naturale din fructe și legume.

Reacțiile și impresiile după aceste evenimente sunt dintre cele mai frumoase. Nona Rapotan, editor coordonator la Bookhub.ro și mama unei mici jurnaliste, spune: “Nu cred că am cuvinte suficiente pentru a aprecia la adevărata valoare această inițiativă a celor de la Opera Comică pentru Copii. E un demers cu adevărat formativ, prin intermediul căruia copiii chiar văd cum se pregătește un spectacol, parcurg toate etapele de pregătire ale unui eveniment cultural.”

Vă las aici și câteva linkuri ale articolelor care surprind acest eveniment și în care micii și marii jurnaliști și-au povestit impresiile.

Bookhub.ro – Nona Rapotan: bookhub.ro/pinocchio-de-carlo-collodi-un-nou-spectacol-de-balet-la-opera-comica-pentru-copii/

Mămica urbană – Ana Nicolescu – mamicaurbana.ro/jurnalist-cultural-la-rapirea-din-serai-opera-comica-pentru-copii/

9vremparinti.ro – Diana Cotors – 9vremparinti.ro/mai-exista-speranta/

Pisica pe sârmă – Ioana Marinescu – pisicapesarma.ro/mami-nu-e-usor-ce-faci-tu-ana-jurnalist-pentru-o-zi/

Povești de mamă – Alina Alexandru – povestidemama.ro/micii-jurnalisti-la-opera-comica-pentru-copii/

Zecelucruri.ro – Cristina Călin – zecelucruri.ro/amalia-jurnalist-cultural/

Familie împlinită – Gabriela Maalouf – gabrielamaalouf.ro/index.php/2016/12/20/lasa-sa-experimenteze/

Florina Badea – florinabadea.ro/mergeti-cu-mic-si-mare-la-opera-comica-pentru-copii/

Ana Maria Tătucuanamariatatucu.com/2017/01/micii-jurnalisti-la-opera-comica-pentru.html

Roxana Dulgheru – roxanadulgheru.ro/jurnalisti-seara-opera-comica-copii/

Iulina Rocaiulianaroca.ro/2017/04/11/nu-stiu-daca-o-sa-imi-calce-pe-urme-si-experienta-noastra-cu-micii-jurnalisti-la-opera-comica-pentru-copii/

Mămica Autentică – Lucia Radu Simota – mamicaautentica.ro/2017/02/17/un-super-concept-pentru-copii-la-pret-accesibil/

Idei pentru părinți și copii – Laura Frunză – laurafrunza.com/2017/02/15/micuta-dorothy-la-opera-comica-pentru-copii/

Vă mulțumim tuturor și vă așteptăm din nou cu mult drag la Opera Comică pentru Copii, unde vi se pregătesc în continuare o mulțime de surprize!

0

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!