Mersul pe bicicletă – reguli de siguranță pentru copii

Am avut prima (și singura) bicicletă din viața mea când aveam vreo șapte ani. Era un Pegas verde pe care l-am iubit nespus. Târziu am aflat că bunicii mi-l cumpăraseră de la un vecin și că nu era nouă. Dar nu conta asta pentru mine! Am adorat acea bicicletă și ani de zile plăcerea mea cea mai mare a fost să zbor pe aripile Pegas-ului meu pe străduțele liniștite ale orășelului de provincie unde am crescut și unde mi-am petrecut, mai târziu, vacanțele. Ne-am despărțit când eu trecusem de 18 ani. Ea se cam învechise, bunicul meu nu mai era ca să o îngrijească, iar eu am plecat la facultate… Întâlnirile noastre au rămas poate unele dintre cele mai frumoase amintiri ale copilăriei și adolescenței mele. Acum sunt părinte și mă gândesc, bineînțeles, la siguranța copilului meu și cum să i-o asigur atunci când va merge cu bicicleta. De la Pegas, firma care astăzi produce din nou biciclete, după o pauză de peste 20 de ani, am aflat câteva reguli de siguranță care ar trebui neapărat respectate atunci când cel mic se urcă pe vehiculul cu două roți. (Foto: www.facebook.com/bicicletelepegas)

Decalogul mersului pe bicicletă la copii, de la Pegas 

Iată tot ce trebuie să știți atunci când cel mic va păși pentru prima dată în lumea mersului pe bicicletă, fie că este vorba de o bicicletă mică pentru junior, fără pedale, fie că este vorba de o bicicletă standard, cu sau fără roți ajutătoare: 

  1. Copiii până la 14 ani trebuie supravegheați în permanență atunci când se plimbă cu bicicleta.
  2. Copilul trebuie să fie întotdeauna echipat cu cască, genunchiere și cotiere.
  3. Copiii sub 14 ani nu au voie pe drumurile publice cu bicicleta (interzis prin lege).
  4. Este obligatorie sticla cu apă pentru hidratare.
  5. Este obligatorie soneria pentru a avertiza ceilalți participanți la trafic.
  6. Frânele bicicletei trebuie să fie sigure, servisate la zi și să acționeze optim la apăsare, ținând cont de maniera în care un copil le folosește.
  7. Asigurați-vă că pneurile bicicletei sunt umflate la valori corespunzătoare (recomandate de producător).
  8. Este obligatorie existența farului pentru față de culoare albă, precum și a stopului pentru spate de culoare roșie. De asemenea, catadioptriile trebuie să fie prezente pe ambele roți care, în mișcarea lor, vor descrie un cerc. Este recomandată purtarea de haine colorate pentru o vizibilitate sporită. Hainele și accesoriile nu trebuie să interfereze în niciun fel cu părțile mobile sau statice ale bicicletei în momentul folosirii acesteia.
  9. Verificarea cuplului de torsiune al șuruburilor bicicletei. Strângerea reperelor trebuie făcută cu cheia dinamometrică de către un service specializat pentru a ajunge la valori de siguranță. (Ex.: dacă pipa nu este strânsă corect, cu timpul se poate slăbi și în momentul căderii rezultate din deplasarea ghidonului din head set se poate ajunge la accidente deosebit de grave sau chiar la moarte).
  10. Asigurați-vă că mărimea bicicletei este cea potrivita pentru copilul dvs. Pe site-ul Pegas, www.bicicletapegas.ro găsiți toate modele disponibile pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, precum și detalii despre mărimi, corespunzătoare înălțimii copilului. 

Pegas, bicicleta copilăriei

„Pentru noi, adulții, Pegas este bicicleta copilăriei noastre, de multe ori foarte dorită și dobândită cu greu. E nostalgie și totodată bucurie, căci poveștile despre cum am învățat să pedalăm capătă acum alt sens, fiindcă le povestim propriilor noștri copii. Mersul pe bicicletă nu se uită, nici prima bicicletă, așadar Pegas a creat modele de biciclete pentru copii cu adevărat memorabile, exact ca imaginea pe care fiecare dintre noi o are când își amintește de Pegasul din copilărie pe care l-a avut sau pe care și l-a dorit când era mic. Bucuria este aceeași, fie adult, fie copil, doar că vremurile s-au schimbat și este nevoie de măsuri de siguranță complete și complexe, fie că este vorba despre noțiuni de bază privind traficul sau despre echiparea corespunzătoare pentru a folosi bicicleta. Din păcate, abia acum începem să avem cultura mersului pe bicicletă ca mijloc alternativ de transport, în special pentru a evita traficul. Însă mersul pe bicicletă este mai mult decât atât, este sănătăte, este sport și este una dintre cele mai interesante experiențe de petrecut timpul liber în familie.”  Alin Andrei, manager operațional al Atelierelor Pegas.

O gamă variată de modele

Pegas s-a reinventat în 2012 și de atunci produce diverse modele de biciclete pentru copii, de la cele pentru copii de cele mai mici vârste (2-3 ani), culori din cele mai îndrăznețe, dar și modele cu întruchipări ale personajelor favorite ale celor mici: Star Wars, Disney etc. Astfel, în funcție de vârsta copilului, putem alege bicicleta fără pedale, construită din lemn, disponibilă în diverse variante și modele (Star Wars, Mickey Mouse, Cars etc); Pegas Șoim, gama de biciclete pentru copii recomandată celor cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, dotată cu roți ajutătoare; Mezin – bicicleta pentru copii între 4-7 ani, cu roți ajutătoare și un coș pentru transportul jucăriilor, a unei sticle cu apă sau a altor obiecte mici; Strada Mini, potrivită pentru 8 – 4 ani, pentru copiii cu o înălțime de peste 140 cm sau Mini Cargo, triciclul care rezolvă rapid problema bagajelor celor mici.

Copiii mai mari, adolescenții sau chiar adulții se pot distra de minune pe modelul Hai Hui, un Mini Fat BMX. Rezistent, compact şi manevrabil, Pegas Hai Hui este potrivit pentru aproape orice rampă sau obstacol, indiferent de lungime sau înclinaţie. Prezintă pedale flat supradimensionate, headset dur și roţi cu profil continuu în loc de spițe. Iată ce puteți face cu ea într-un skate parc: https://www.youtube.com/watch?v=7Q4Mob1NL-s

O scurtă istorie a Atelierelor Pegas

Creat în 1972, Pegas a fost reinventat în 2012. Totul a început cu un cadru de bicicletă construit într-o fabrică de armament, la Zărnești. Designul a fost inspirat de muscle bike-urile americane și britanice, care la rândul lor imitau stilul unei motociclete chopper. Silueta Pegas-ului, cu șa lungă și coarne, avea să devină pentru mii de copii din România comunistă definiția cuvântului „bicicletă”. Și un pic mai mult. Un obiect cult, poate chiar cel care definește cuvântul „copilărie” pentru toți cei care au învățat să meargă pe bicicletă între anii ’70 și ’80. După ’89 Pegas a dispărut de pe piață. 20 de ani mai târziu, un proiect independent a readus la viață marca Pegas și vechea bicicletă într-o nouă formă, pentru a se bucura din nou de ea copiii de toate vârstele.

La cinci ani de la relansarea celor mai cunoscute biciclete din anii ’70-’80, Atelierele Pegas au adus publicului 28 noi modele special create pentru toată familia. Până în prezent, peste 25.000 de biciclete din noile colecţii Pegas au ajuns la clienţi din ţară şi din Europa.

Astăzi, colecția Pegas este completă: o serie de biciclete pentru nostalgia copiilor de ieri și pentru bucuria celor de azi. Astfel, dacă vrei să mergi prin orașul tău, indiferent de destinație, bicicletele Pegas îți oferă posibilitatea de a transforma orice drum într-o experiență inedită ce combină libertatea de a alege dificultatea drumului cu o notă superioară de eficiență.

https://bicicletapegas.ro/

Notă: acest articol nu este sponsorizat de Pegas. Am preluat informația furnizată de ei pentru că Pegas este marca mea de suflet și am iubit nespus bicicleta pe care am avut-o atâția ani. Și mă bucur nespus că brandul s-a reinventat și merge acum mai departe 🙂

Foto cover: www.sustrans.org.uk

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!