Lipatti Restituiri. O călătorie fascinantă în lumea marelui pianist

site-dinulipatti-org_1Una dintre cele mai mari bucurii ale mele este să scriu despre oameni extraordinari și proiecte frumoase. Unul dintre acestea, pe care am avut plăcerea să îl promovez în ultimele săptămâni, este proiectul “Lipatti Restituiri“, inițiat de Asociația Opus și coordonat de doi oameni minunați, muzicologi și realizatori de emisiuni la Radio România Muzical, organizatorii Zilelor Lipatti 2010 și 2012: Monica Isăcescu și Ștefan Costache. Proiectul, finanțat de Ministeul Culturii, a cuprins crearea și lansarea primului site românesc, trilingv, dedicat marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti – www.dinulipatti.org – și a fost completat excelent de trei conferințe susținute Mark Ainley, cercetător canadian și expert în înregistrări istorice, care și-a prezentat rezultatele propriilor cercetări despre înregistrările realizate de pianistul Dinu Lipatti, pierdute și redescoperite în arhive private.

mark-ainleyLa sfârșitul săptămânii trecute a avut loc lansarea site-ului dinulipatti.org la Colegiul Noua Europă. Rezultatele muncii riguroase a unei echipe profesioniste și foarte dedicate au fost dezvăluite publicului larg, care are acum acces la o monografie completă a marelui pianist, compozitor și artist Dinu Lipatti. Site-ul cuprinde o secțiune cu cele mai importante momente din viața pianistului descrise de Grigore Bărgăuanu, biograful lui Lipatti, precum și un catalog al compozițiilor marelui pianist, ce cuprinde de la lucările sale de început până la cele de maturitate (lucrări camerale, concertante, simfonice și vocal-simfonice). Regăsim în această mare bibliotecă virtuală dedicată lui Dinu Lipatti mai multe fațete ale personalității sale: pianistul, compozitorul, criticul muzical, profesorul, fotograful și, în toate acestea, OMUL. Omul Lipatti, a cărui existență prea scurtă și gravă pe această lume a pus în lumină un talent incomensurabil, creând astfel cea mai înaltă expresie de sine: artistul dedicat în totalitate muzicii.

site-dlArticolele de pe site poartă semnăturile unor muzicologi și cercetători recunoscuți în plan internațional care s-au ocupat vreme de decenii de studierea activității interpretative și a creației lui Dinu Lipatti, precum Grigore Bărgăuanu, Mark Ainley, Viniciu Moroianu, Vlad Alexandrescu, Ana Maria Orendi, Oana Velcovici Rădulescu, Lavinia Coman. Site-ul beneficiază de versiuni în limbile franceză și engleză, realizate de specialiști cu dublă specializare – muzicală și lingvistică: Maria Monica Bojin, Petra Gherasim și Ileana Țăroi.

mark-ainleyLansarea site-ului a continuat cu ultima din seria celor trei conferințe susținute de cercetătorul canadian Mark Ainley în România, cu tema “Beyond the studio: The hunt of lost recordings”. Dacă în prima conferință, intitulată “The purest gold. Dinu Lipatti’s EMI recordings”, expertul în înregistrări istorice ne-a acaparat atenția cu cercetări și documente despre  istoria înregistrărilor cunoscute ale marelui pianist, în această ultimă prezentare Mark Ainley a subjugat total audiența, în cel mai plăcut mod, vorbindu-ne despre înregistrările nedescoperite ale lui Lipatti, “pierdute” sau “uitate” prin colecții private. Acestea încep, încet, încet, să iasă la lumină, grație pasiunii și muncii deosebite depuse de Mark Ainley timp de mai bine de 25 de ani. Am ascultat cu toții, pentru prima dată, înregistrări originale ale unor piese pe care marele pianist le-a interpretat în concerte publice sau în sesiuni private de înregistrare, dar care nu au ajuns niciodată să fie incluse pe vreun disc, dar și înregistrări rare, ale căror urmă se credea a fi cu totul pierdută. Am ascultat și ne-am lăsat cu toții pătrunși de interpretarea maiestuoasă, plină de virtuozitate, amplă, unică a lui Lipatti, ghidați de observațiile fine ale cercetătorului canadian.

Căldura, dedicarea, emoția și infinita pasiune pe care Mark Ainley le-a manifestat vizavi de opera și talentul interpretativ ale lui Dinu Lipatti au traversat întreaga expunere și ne-au făcut să înțelegem și să simțim marea artă a pianistului. Pentru asta nu putem decât să îi fim recunoscători.

mark-ainley1“Maniera de cânt a lui Dinu Lipatti întruchipează desăvârșirea tehnică pusă în slujba unei profunde înțelegeri muzicale. Există la el o demnitate și un echilibru care își au originea în dorința sa de a servi nu doar compozitorii și lucrările lor, ci Muzica însăși, iar o astfel de viziune interpretativă a fost posibilă și datorită tehnicii impecabile pe care și-o dezvoltase. Indiferent de compozitor sau de lucrare, stilul său interpretativ, armonios și închegat, face dovada intuiției, emoției și raționalității pianistului. Faptul că, la decenii de la moartea sa, înregistrările lui Lipatti sunt în continuare atât de căutate și că farmecă ascultători din întreaga lume vorbește de la sine despre incredibila lui forță expresivă” – Mark Ainley

Am rămas profund impresionată în urma acestor conferințe și, dacă până acum nu știam prea multe lucruri despre viața și muzica lui Dinu Lipatti, acum am descoperit un izvor extrem de bogat de frumusețe, armonie, talent și, nu în ultimul rând, de umanitate.

“Muzica trebuie să trăiască sub degetele noastre, sub ochii noștri, în inima și mintea noastră, cu tot ceea ce noi putem să-i aducem ca ofrandă.” – Dinu Lipatti

Închei aici cu această minunată piesă interpretată de Lipatti – Bach-Hess Chorale “Jesu Joy of Man’s Desiring” – o înregistrare deosebită din 1947, realizată într-un studio, pe un pian care a permis nuanțarea tonalității și a lirismului piesei – aceasta fiind, parcă, mult mai rafinată și mai melodică decât înregistrarea pe care Lipatti avea să o facă mai târziu, în 1950.

“Lipatti Restituiri” este un proiect propus de Asociaţia Opus şi finanţat de Ministerul Culturii.

Parteneri: Institutul Cultural Român, Colegiul Noua Europă, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj Napoca, Festivalul “Toamna Muzicală Clujeană”, Filarmonica “Transilvania” din Cluj Napoca, Muzeul Judeţean Argeş, Hotel Ibis.

Parteneri media: Radio România Muzical, Observator Cultural, Liternet, societatesicultura.ro.

lipatti1

Sursa foto: www.bbc.co.uk

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

  • Winter allover ❄️☃️😀😎 #winter #snow #january
  • Iarna la fereastra noastră 😊❄☃️ #winter #snow #newyear #quartzmedia #quartzteam
  • The last day of this year. We are ready for a wonderful new year! 🥂🎆🎇✨🎉🎊
  • Toamnă 🍁 #autumn #autumnleaves🍂 #yellow
  • Mi-am gasit jiltul 😊 #modernqueen #7thheaven #pinkparty
  • Treasure hunt 😊 #7thheaven #event #beauty #pinkparty

Follow Me!