Licu – un om, o viață, un film, o poveste peste timp

În ziua de astăzi parcă sunt din ce în ce mai puține lucruri care ne emoționează cu adevărat și care ne fac să spunem, din adâncul sufletului, că viața e minunată și că suntem înconjurați de oameni extraordinari. Dar iată că se întâmplă totuși să ne apară în cale povești și eroi adevărați în fața cărora rămânem muți de admirație, cu ochii în lacrimi și cu sufletul plin de bucurie. Un astfel de erou am întâlnit acum trei zile, la avanpremiera filmului „Licu, o poveste românească”, regizat de Ana Dumitrescu, unul dintre cele mai emoționante filme documentare pe care le-am văzut până acum. De astăzi, pelicula intră în programul cinematografelor din București și din țară.

„Iubirea, sinceritatea și adevărul sunt lucrurile cele mai importante în viață”, ne-a spus însuși el, protagonistul nonagenar, inginerul Liviu Canțer – aka Licu – venit tocmai de la Sibiu pentru a sta în fața publicului bucureștean la finalul proiecției. Un OM extraordinar, pentru care viața a fost ca un roller coaster prin istorie, cu o mulțime de necazuri, dar și de bucurii. Întâlnirea cu Licu a fost ca o gură de aer proaspăt, căci acest om admirabil, care a iubit munca și a căutat mereu să inveneze, să cunoască, să afle, ne-a arătat, prin felul său simplu, dar foarte demn de a fi, că viața e frumoasă și merită trăită din plin.

„A fost odată un om pierdut în istorie…”


Avea 92 de ani acum doi ani când regizoarea Ana Dumitrescu s-a instalat la el în casă cu un aparat de filmat și un trepied și l-a îmbiat la vorbă, provocându-l să își depene amintirile. Fără să știe că se face un film despre el, Licu s-a întors înapoi în timp, pe firul amintirilor și a povestit în fața camerei așa cum îi povestești unui prieten bun. A vorbit despre copilăria sa fericită din Bucovina, despre părinții și fratele lui, despre cum au fost nevoiți să fugă doar cu hainele de pe ei din calea armatelor sovietice și să străbată un drum de 80 de kilometri noaptea, prin pădure și prin ploaie ca să ajungă în siguranță în România. Au ajuns, s-au stabilit, apoi au fost trimiși din nou în Bucovina, ca să fie evacuați încă o dată. Licu a urmat studiile Universității Politehnice din Iași, și, prin multă muncă, a ajuns unul dintre cei mai buni ingineri ai României. A lucrat în uzina electrică și a pus bazele sistemului național de înaltă tensiune, fapt pentru care a fost decorat cu Ordinul Muncii.

Din scaunul sălii de cinema, spectatorul pătrunde încet în adâncul poveștii. În 86 de minute ni se perindă prin fața ochilor nenumărate întâmplări, evenimente, momente triste și fericite, tragedii, suferințe și bucurii – o viață de om și aproape 90 de ani de istorie a acestei țări. Licu ne poartă prin povestea vieții sale cu vorbe simple, fotografii, obiecte și amintiri ale unei existențe pline cu bune și cu rele. Nu doar asistăm la poveste, ci și retrăim împreună cu el copilăria fără griji, spaima, evacuarea, refugiul, studiile, drumurile, iubirea, căsătoria, munca, primejdiile, răspunderea, opresiunea, comunismul, lipsurile, foamea, rațiile, teama, tăcerea, vacanțele la mare cu prietenii, bucuriile alături de familie, libertatea, bucuria, durerea, frica, revoluția, pericolul, împușcăturile, schimbarea, democrația, afacerile, destrămarea, furtul, inflația, transformarea, integrarea, europenizarea, politica, birocrația, nedreptatea, așteptarea, tăcerea, liniștea, singurătatea. O viață, o istorie.

Acum Licu a rămas singur. Soția a murit cu zece ani în urmă și singurele sunete care umplu tăcerea casei mari sunt cele ale pendulei din perete, care bate ca o inimă, și ale televizorului, care aduce înăuntru vești despre lume. Câinii și porumbeii par a fi singurele ființe vii care intră în acest univers închis, în acest sanctuar al amintirilor.

Un om. O viață. O istorie

Ca și construcție, filmul e un mare album de fotografii alb-negru. Cadrele strânse, detaliile emoționează prin simplitate și autenticitate: o mână care coase la mașină, o farfurie cu mâncare, papucii, un colț de sobă, ochelarii, un chibrit care aprinde o țigară, minutarul ceasornicului, un bibelou. Imagini, detalii, emoții. O lume întreagă în obiecte și gesturi pure, simple.

Licu te impresionează din primele minute ale filmului. E uman, e universal. Ar putea fi bunicul meu, al tău, al oricăruia dintre noi. Povestea lui ne leagă de trecut, ne pune în contact cu rădăcinile noastre și cu istoria acestei țări. Licu suntem noi, cu toții. Iar la final, Licu coboară de pe ecran și vine să ne spună un lucru uimitor: chiar dacă ar avea puterea să schimbe ceva, nu ar schimba nimic din viața pe care a trăit-o, căci o apreciază și se bucură de ea așa cum e. Un om extraordinar cum rar întâlnești, harnic, curios, deschis, bun la suflet și, totodată, conștient de valoarea sa ca ființă și de valoarea vieții. Credința și iubirea au fost și sunt stâlpii existenței sale căci acestea l-au condus timp de 94 de ani.

După o astfel de întâlnire plecăm emoționați, cu inima plină și cu speranța în suflet.

Mergeți să vedeți povestea lui Licu, căci vă veți îmbogăți.

„Licu, o poveste românească”, de azi în cinematografe

Filmul intră de astăzi în cinematografele din țară, iar evenimente speciale sunt pregătite la Sibiu și Oradea.

Câștigător al trofeului Golden Dove la DOK Leipzig 2017, „Licu, o poveste românească” va rula la București (Cinema City AFI Cotroceni, Grand Cinema & More Băneasa, Hollywood Multiplex, Happy Cinema, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Europa), Alba Iulia (Casa Forum), Bacău (în cadrul Festivalului Național „Film mai aproape” – ediția a treia), Baia Mare (Cinema Dacia), Bârlad (Cityplex Victoria), Botoșani (Cinema Unirea), Brăila (Cinema Central), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex), Craiova (Cinema Modern), Gura Humorului (Casa de Cultură), Iași (Cinema Ateneu), Pitești (Cinema Trivale, Cinema „Sebastian Papaiani”), Sibiu (Teatrul Gong), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta), Slobozia (Casa de Cultură), Târgu Mureș (Cinema Arta) și Vatra Dornei (Casa de Cultură „Platon Pardău”).

Publicul din Sibiu îl va putea întâlni pe Licu, sâmbătă, 25 august, de la ora 18.00, la Teatrul Gong. Documentarul va rula în premieră la Brașov, la Cinemateca Patria, vineri, 31 august, de la ora 20.00. În plus, „Licu, o poveste românească” a fost inclus în selecția primei ediții TIFF Oradea, care va avea loc în perioada 7 – 9 septembrie 2018.

În cursa pentru o nominalizare la Oscar

Scris şi regizat de Ana Dumitrescu şi produs de compania Jules et Films, filmul a intrat în cursa pentru o nominalizare la Oscar, la categoria „cel mai bun documentar”, după ce a câștigat trofeul Golden Dove la DOK Leipzig 2017. „Licu, o poveste românească” a fost prezentat anul acesta la Muzeul Filmului din Düsseldorf, la Festivalul pentru Drepturile Omului „Solidarity” de la Tel Aviv, la festivalul ZagrebDox şi la Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World România, unde a avut premiera naţională. A participat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, la Serile Filmului Românesc de la Iași, Festivalul Ceau Cinema de la Timişoara şi în selecţia festivalului MakeDox din Macedonia.

Documentarul este lansat în cinematografele românești de ROLLERCOASTER PR şi este distribuit la nivel internaţional de Taskovski Films.

Susținut de: Centrul Național al Cinematografiei

Parteneri media: TANANANA, Radio România Cultural, Music Channel, Revista FILM, NOIZZ, Ziarul Metropolis, Scena 9, SUB25.ro, Cinemagia, Cinefan.ro, AARC.ro, MovieNews.ro, Moviecore.ro

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!