Jocul tată-copil: învățare și conectare

Copiii se dezvoltă prin joc, iar primii cu care se prind în acest frumos schimb de experiență sunt părinții. Jocul dintre copil și tată este la fel de important ca cel dintre mamă și cel mic. Prin jocul cu tatăl, copilul învață, integrează anumite experiențe și se conectează cu părintele. Iar în această interacțiune tatăl trebuie să  fie inventiv și mai ales prezent! Acestea sunt câteva aspecte pe care specialiștii le-au adus în atenția taților prezenți la cea de-a doua ediție a seminarului Modern Dad’s Challenges cu tema “Psihologia jocului tată-copil”, care a avut loc pe 7 iunie la Centrul Seeds for Happiness. Am aflat de la Sofia Frunză, autoarea blogului Frunzăresc.eu și inițiatoarea acestui proiect, despre ce s-a discutat la seminar (textul de mai jos îi aparține Sofiei):

Ce tip de joc este potrivit fetelor, ce jocuri sunt pentru băieți

Timpul petrecut de tați împreună cu cei mici contribuie la dezvoltarea normală a acestora, la maturizarea psihologică, cognitivă și emoțoonală, la formarea personalității copilului și la performanțele lui academice. “Pentru a fi în amintirile copiiilor tăi mâine, trebuie sa te afli în viața lor azi”, spunea Barbara Johnson. Exact despre prezența taților în viata copiilor și implicarea lor prin joc am povestit pe larg la ediția a doua a Modern Dad’s Challenges.

Psihologul Cristiana Haica le-a explicat participanților de ce este important să fie în viața copilului încă de când se nasc și ce tipuri de jocuri sunt potrivite în relația cu copilul fată și copilul băiat. “Ceea ce învață în copilărie copilul se face cu ajutorul jocului. Când ne jucăm cu o fetiță nu uităm să-i spunem cât de mult o apreciem, cât de mult o respectăm pentru un anumit lucru pe care l-a făcut. Un băiat are nevoie de mai mult dinamism, prin urmare jocurile pentru baieți pot fi un pic mai dinamice”, afirmă Dr. Haica.

În timpul jocului, tatăl trebuie să pătrundă în universul copilului

 Ne-am oprit puțin și asupra subiectului “rolul jocului în dezvoltarea cognitiv-emoționala a copilui”.  Adriana Mitu, Parenting Trainer și autoare a mai multor cărți de parenting, printre care și a unor pachete terapeutice, ne-a fost profesor în aceasta incursiune. Jocul nu este doar o cale de relaxare pentru copil. Jocul este modul prin care el învață, integrează anumite experiențe, descarcă emoțiile acumulate și se conectează cu părintele. Jocul este calea prin care copilul se dezvoltă atât cognitiv, cât și emoțional. Cele mai eficiente jocuri sunt cele simple, dar adaptate pentru fiecare situație și copil în parte, așa ca tatăl are nevoie să fie inventiv și spontan. Iar poate cel mai important lucru este starea de prezenșă a tatălui, să fie acolo nu doar fizic, dar și emoțional, să patrundă în universul copilului.”

Să fim din nou copii și să ne bucurăm de fiecare clipă!

Ulterior, ne-am “coborât” pentru câteva minute la mintea copiilor și ne-am adus aminte cum e să fii din nou copil, împreună cu Leon Magdan, Profesorul de Joaca Itsy Bitsy. Atunci când ne jucăm cu cei mici, se spune că trebuie să ne coborâm la nivelul lor. Eu cred tocmai invers: când ne jucăm cu cei mici, ca să fie o joacă adevarată, frumoasă și bună, trebuie să ne ridicăm la nivelul lor! De fapt, oamenii mari au ce învăța de la cei mici: cum să fie iar copii! Ce înseamnă să fii copil? Să te bucuri de fiecare clipă, de tot și de toate, înseamnă să fii mereu curios, să uiți cu ușurință orice supărare, să vezi lumea mai bună decât este, să iubești necondiționat, înseamnă să trăiești cu adevărat! Așa că vă invit să copilărim împreună, alături de copiii noștri, la orice vârstă!”

Joaca din prima clipă. Despre siguranță

Siguranța copilului în timpul jocului este un subiect delicat și foare important, pe care l-am dezvoltat împreună cu Ana Măiță, Consilier pentru Drepturile Mamelor, Asociatia SAMAS. Ana le-a explicat taților despre principiile simple de siguranță și cum se pot juca cu cei mici astfel încât această activitate sa fie plăcută și plină de culoare. “Deși percepția generală este ca tații nu prea au cu se să se joace cu copiii lor în primele luni de viață, studiile arată că, dimpotrivă, joaca taților cu bebelușii trebuie să înceapă încă de la naștere – bebelușii vor experimenta apropierea de tații lor prin atingere, miros și sunet și se vor bucura la maxim de dragostea, protecția și distracția speciale pe care numai un tată le poate oferi. Dacă tăticii vor învăța câteva principii simple de siguranță despre cum să țină corect un nou-născut și cum să evite mișcările riscante (cum ar fi zdruncinarea bebelușului), atunci joaca poate începe de la naștere, punând astfel baza unei relații binefăcătoare pentru întreaga familie (pentru că da, când tati se joaca cu cei mici, mami își mai trage sufletul). La cursurile SAMAS tăticii învață exact aceste informații extrem de practice și de utile. Pentru că vrem să fie simplu, sigur și firesc să înceapă joaca cu bebelușii încă din prima clipă.”

Joaca în natură

Pentru că deja ne bucuram de vreme bună și petrecem foarte mult timp afară cu cei mici, am povestit puțin și despre jocurile în natură. Profesor ne-a fost Ioana Saidel, Asistent educator Montessori grupa de vârstă 0-3 ani, Managing Partner Kindi Center. Sfatul Ioanei pentru tati a fost: “învățați-vă copiii să descopere natura din jurul lor, ce le poate deveni învățător de nădejde pentru toată viața.”

La editia a doua a Modern Dad’s Challenges ne-au fost alaturi cateva branduri partenere, cărora vrem să le mulțumim: Cutaden Bebe, Pampers, Editura Philobia, Wooden Toys Crafts, Himalaya Baby Care Romania, Crystal Dental Clinic, Pure Shapes, Sloop, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Web Designer Bucuresti.

Parteneri media: Sfatulparintilor.ro, Copilul.ro, RomaniaPozitiva.ro, Radio Itsy Bitsy, Asociatia SAMAS, Cismaru.ro, Maruan.ro, Andressa.ro,  AndraOnline.ro, Super-Mami.ro, Pricopie.com, Anazidezi.com, Styleandthecity.ro, Mamide2.com, Sebababy.ro, Laurafrunza.com, Carmenradu.ro, Rozsaunu.ro, Supermamici.com, Adrianamitu.com, Babymanager.wordpress.com, Johannasburg.ro, Ralucaloteanu.ro, Mamicaautentica.ro, Revelatiideparinte.ro, Unsoideblog.ro, Cojocari.ro, Celmaibuntata.ro, Mamadeprintesa.wordpress.com (in curand aminatomescu.ro).

Tații au plecat acasa si cu cateva surprize oferite de Wooden Toys Crafts, Asociația SAMAS, Pampers, Cutaden Bebe, Pure Shapes, Crystal Dental Clinic, Himalaya Baby Care, Editura Philobia și Adriana Mitu.

Evenimentul Modern Dad’s Challenges este inițiat de Frunzaresc.eu și realizat și implementat cu agenția de publicitate Creative Energy Corner. Pe 5 iulie ei vă dau întâlnire la ediția cu numarul 3 a Modern Dad’s Challenges, unde se va discuta despre  “Siguranța copilului în mașină și călătoriile”.

Despre Frunzaresc.eu: Sofia Frunză scrie despre experiența ei și brandurile pe care le folosește, despre viața de femeie activă și mamică implicată, dar și despre evenimentele la care merge și campaniile pe care le susține.

Despre Creative Energy Corner: Este o agenție de publicitate ce oferă servicii de PR, Social Media, blogging și marketing online. Completează paleta cu evenimente tematice pentru companii, de la lansări de produse până la conferințe de presă, gale și petreceri, trade marketing, creație publicitară și web-design.

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să reveniți și dați Like paginii de Facebook, Johannasburg.ro, unde puteți fi la curent cu tot ce scriu.

Foto cover: www.babble.com

1

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!