Joaca – cel mai simplu mod de a le oferi copiilor atenție și iubire! Ce am învățat de la Mirela Retegan

bannerAm participat azi, pentru prima oară, la Campionatul Național de Joacă pentru Părinți inițiat și susținut de Mirela Retegan – Antrenorul părinților și creatoarea fenomenului național Zurli! Am fost în jur de 200 de părinți în sală și timp de trei ore ne-am jucat, am râs, am și plâns un pic, dar, cel mai important, am învățat despre cum le putem oferi iubire și atenție copiilor noștri și cât de simplu este să fim alături de ei investind puțin timp și, de cele mai multe ori, niciun ban! Este vorba despre a ști să ne jucăm și a le câștiga atenția, ceea ce e foarte simplu, căci micuții noștri doar asta doresc de la noi: să simtă că suntem acolo, lângă ei, prezenți cu tot sufletul și mintea și că le oferim atenția noastră, indiferent dacă petrecem împreună 5 minute sau 5 ore! Campionatul Național de Joacă pentru Părinți continuă în toată țara: Iași – 16 octombrie, Brașov – 28 octombrie, Timișoara – 5 noiembrie, Cluj – 6 noiembrie, Bacău – 19 noiembrie, Constanța – 20 noiembrie.

Joaca este limbajul iubirii dintre părinți și copii – spune Mirela Retegan

mirela-retegan-2Într-adevăr, joaca e cel mai simplu, ieftin și rapid mod de a te apropia de un copil. Mirela ne-a dat idei și ne-a învățat o mulțime de jocuri simple și de efect. Am vorbit despre jocuri potrivite pentru multe dintre situațiile din viața noastră:

    • jocul trezitului de dimineață – să îi oferim în fiecare dimineață copilului un motiv să se trezească, să îl facem curios, interesat, dornic să se dea jos din pat, vesel și nerăbdător. Iată niștei idei:

  • joaca micului dejun – în care trebuie să îi stârnim celui mic dorința pentru mâncare, să îl facem conștient că trebuie să își ceară mâncarea, să o dorească, să o aștepte (în loc să i-o servim noi direct)
  • joaca spălatului pe dinți – să facem din acest moment unul amuzant, interactiv, să construim o întreagă poveste în jurul lui și astfel să stârnim curiozitatea copilului. Pentru asta, Mirela a inventat personajul “Caria”, în echipa căreia nu vrea să fie niciun copil!
  • joaca din bucătărie – vrem, nu vrem, noi tot petrecem destul de mult timp în bucătărie, vreme în care copilul face și el ce poate: ori se joacă ori îl punem noi la desene sau tabletă ori face năzbâtii sau pur și simplu stă pe lângă noi, trăgându-ne de haine și rugându-ne să terminăm mai repede ca să ne jucăm. Sfatul Mirelei este să îi implicăm și pe copii în treburile din bucătărie, jucându-ne de-a clătitele ori de-a morcovii dați prin răzătoare. Sunt atât de multe idei frumoase și jocuri care se pot născoci în bucătărie!
  • cele 10 minute de joacă din fiecare zi – în loc să ne enervăm că cel mic nu face ce îi spunem, mai ales atunci când suntem în întârziere, e important să rezervăm un pic de timp dimineața și să îi oferim 10 minute în care el poate să se joace așa cum vrea, cu ce dorește. Înainte de asta, convenim împreună că după cele 10 minute vom face programul așa cum îl stabilim noi – ne îmbrăcăm, mergem la grădi etc.

O idee care mi-a atras atenția și pe care am reținut-o este cea referitoare la pregătirea copilului pentru o nouă zi. Noi, adulții, ne pregăm în liniște agenda, cu o cafea în față, gândindu-ne pe îndelete la lucrurile pe care le avem de rezolvat. Pe când pe copii îi trezim și îi aruncăm brusc în vâltoarea zilei, fără să îi pregătim de niciun fel! Cel mai bine spune tot Mirela Retegan despre asta:

Sunt necesare câteva minute în care să îi povestim ce vom face în ziua respectivă, care e programul nostru, care e programul lui, care sunt momentele importante și cele mai frumoase de peste zi! Eu am început să fac asta cu Victor și povestim la micul dejun despre cum va arăta ziua. Și merge bine, el știe ce facem, e pregătit și chiar vine cu idei!

  • jurnalul cu buline – 5 minute, atât durează! Dar sunt 5 minute foarte importante pentru că îi dau copilului ocazia să spună ce l-a deranjat sau ce i-a plăcut în ziua respectivă la grădiniță ori la școală, îl ajută să își exprime emoțiile, sentimentele, să le verbalizeze, iar nouă, părinților, ne dă ocazia să aflăm cum a fost ziua copilului nostru și cum e viața lui, cum e în restul timpului pe care nu îl petrece alături de noi. Iată despre ce e vorba în acest joc:

Jocurile de jucat în trafic sunt o categorie de mini-jocuri scurte și foarte amuzante, care fac să treacă mai repede și mai frumos timpul pe care îl petrecem cu copiii în mașină, spre școală sau grădiniță: Cuvântul interzis, Clopoțel, Fără DA și NU, La ce mă gândesc, Sinonime / antonime, Vreau să fiu…, Alege o literă etc. Iată un exemplu dintre jocurile înregistrate de Mirela Retegan și Fetița Zurli – pe toate le găsiți pe CD-ul cu același nume, “Jocuri de jucat în trafic”:

Jocurile la cumpărături ne ajută, de asemenea, să ne petrecem timpul eficient și folositor în magazin, dar și să îi dăm copilului oportunitatea de a se simți important și de a-i valida alegerile, de a-i arăta că părerea lui contează pentru noi. Putem începe să facem împreună lista de cumpărături, iar la magazin putem să ne jucăm câteva dintre aceste jocuri: Alege ce vrei, păstrează un obiect, Care este cel mai iefin lucru? Care este cel mai scump obiect? Caută ceea ce noi nu avem acasă, Cadou pentru mama / pentru tata.

mirela-retegan-3Mai sunt o mulțime de alte idei de jocuri scurte și foarte eficiente, cum ar fi joaca de-a coaforul, joaca în întuneric, joaca de-a curățenia, joaca de-a strâmbatul – care fie îi ocupă copilului timpul într-un mod plăcut și eficient, fie îl ajută să își exprime gândurile, sentimentele sau chiar să scape de anumite frici. În ansamblu, toate aceste jocuri au rolul de a consolida relația dintre părinte și copil și de a-i transmite celui mic mesajul că suntem lângă el, că îl ascultăm, că el este important pentru noi, că ceea ce simte și gândește contează pentru noi, că îl iubim și suntem acolo să îl sprijinim.

Important este să reușim să creăm o relație de încredere și iubire între noi și copii încă de la vârste fragede, căci aceasta o să ne ajute și pe noi, și pe ei mai târziu, în adolescență.

Succesul fiecărui părinte se măsoară în fericirea copilului său – Mirela Retegan

Prin aceste jocuri noi îi creăm emoții copilului, iar emoțiile sunt cele care îl vor însoți mereu în viață, sunt cele pe care el le va recunoaște mai târziu și va ști cum să reacționeze în anumite situații.

Hai să ne jucăm mai mult cu copiii noștri, să ne bucurăm de timpul pe care îl petrecem împreună și să le oferim acest cadou: iubirea noastră, sub forma poveștilor și jocului!

În spatele fiecărui Copil Lumină e un Părinte Soare – Mirela Retegan

Mulțumim, Mirela, pentru că exiști și ne înveți atât de multe lucruri valoroase despre cum să ne creștem copiii cu iubire!

mirela-si-iohanna

Foto cover: http://www.huffingtonpost.com/

0

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!