„Doar dând volumul mai încet la ego și mai tare la suflet putem trăi vieți împlinite”. Interviu cu Cristina Oțel

Am descoperit blogul Cristinei Oțel acum vreo doi ani și mi-a plăcut din prima clipă. Am citit cu mare drag articolele de parenting, despre copii și despre suișurile, coborâșurile și provocările vieții de părinte, articole care m-au inspirat și care m-au ajutat să găsesc soluții și răspunsuri de nenumărate ori. Apoi am aflat despre Cristina că este trainer și coach cu o bogată experiență și că vorbește în fața oamenilor la fel de frumos și convingător cum scrie pe blogul ei. De curând Cristina Oțel și-a lansat propriul business în domeniul trainingului – Soul Bloom – prin care își propune să „creeze spațiu pentru cei care vor să se cunoască mai bine și să îi însoțească pe drumul evoluției personale.” Pe Cristina o vom putea asculta pe 19 iulie la Social Media for Parents vorbind despre experiențe și lecții învățate în blogging, dar până atunci vă invit să o cunoașteți mai bine din acest interviu pe care mi l-a acordat și pentru care îi mulțumesc mult.

Ai lansat de curând Soul Bloom. Este modul în care tu îți oferi serviciile și experiența de peste 10 ani în Learning & Development clienților tăi, companii și persoane fizice. Sună foarte frumos acest nume, pe mine m-a dus cu gândul imediat la înflorire, la creștere, la descoperirea celor mai frumoase aspecte ale ființei. Spune-mi, te rog, cum ai ales acest nume.

Soul Bloom este chiar despre descoperire, autocunoaștere și înflorire. Mi-am dorit foarte tare să găsesc 2-3 cuvinte simple care să sumarizeze misiunea mea și visul meu pentru lumea pe care vreau să o las copiilor noștri și copiilor lor. Ceea ce fac eu ca trainer și coach e, negreșit, mult și despre minte, dar e, în egală măsură și despre a descoperi cine suntem cu adevărat, care sunt valorile importante după care ne ghidăm în viață și despre ce ne bucură sufletul. Cred că doar dând volumul mai încet la ego și mai tare la suflet putem trăi vieți cu adevărat împlinite.

Ce servicii oferi clienților tăi – companii și persoane fizice?

Serviciile pe care le ofer atât persoanelor fizice, cât și companiilor sunt preponderent cele de training și coaching. Cursurile și workshop-urile pe care le livrez sunt personalizate în funcție de nevoile clientului, deci unice. Lor li se adugă sesiuni de mentoring sau de consultanță pe anumite proiecte. Un alt proiect în care mă implic cu drag este „Părinte conștient”, un program de autocunoaștere pentru părinții care vor să se înțeleagă mai bine și să își îmbunătățească relațiile cu partenerii și cu copii lor, livrat împreună cu alți traineri, coachi și terapeuți. Am avut o primă grupă în primăvară, iar în septembrie începem o a doua.

Ce te-a insiprat să devii trainer și coach?

Am știut dintotdeauna că domeniul care mi se potrivește este unul care se ocupă de oameni și, deși nu am lucrat propriu-zis în resurse umane, sub îndrumarea managerului meu am ajuns să lucrez ca trainer. Câțiva ani mai târziu, după ce am lucrat și ca Training Manager și am trecut prin niște certificări internaționale, mi-am dat seama că aș putea avea un impact mult mai mare dacă mi-aș completa abilitățile de trainer cu cele de coach. Azi folosesc pălăriile astea în funcție de nevoile specifice ale clienților cu care lucrez.

Ce presupune, pe scurt, metoda coachingului transformațional pe care o practici în sesiunile de coaching cu clienții tăi? Dar Evolutionary Coaching?

Coaching-ul transformațional se uită dincolo de atingerea unor obiective, la minte, inimă și spirit și creează spațiu pentru transformări personale profunde. Evolutionary coaching e o metodă centrată pe valori, pe nivelurile de conștiință la care operăm, pe evoluția noastră ca oameni.

A inspira oamenii este o vocație, o pasiune sau este pur și simplu un fel de a fi al tău, ceva care te definește și prin care vrei să le contribui oamenilor și îl oferi astfel clienților tăi prin intermediul Soul Bloom?

Cred că e câte un pic din toate. Fie că livrez un curs, că sunt într-o sesiune de coaching, că vorbesc la un eveniment sau că scriu pe blog, ele lucrează împreună ca eu să le pot oferi oamenilor un spațiu sigur în care să exploreze, să se (re)conecteze cu ei înșiși și să strălucească așa cum doar ei pot.

Ai doi copii, o familie frumoasă și un blog – cristinaotel.ro – pe care scrii des articole pline de miez, utile pentru părinți și nu numai, în care împărtășești propria experiență de trainer, de mamă, de om. Ai o viață plină, ții traininguri și sesiuni de coaching, participi la conferințe. Ce este mai important pentru ține, ce te împlinește? Familia, blogul, business-ul?

Motto-ul blogului meu personal este „Family, career and everything in between”. Familia este, pentru mine și soțul meu, o prioritate. Asta însă nu înseamnă că nu este loc pentru celelalte lucruri care ne bucură. Cuvântul cheie pentru mine este flexibilitate – presupunând că suntem toți sănătoși acasă, există perioade în care cariera și dezvoltarea noastră sunt mai importante. Sunt tot mai atentă și mai selectivă când vine vorba de proiectele cărora le dau atenția mea pentru că oricât de mult aș vrea să mă implic în ele, timpul meu este limitat.

Pe 19 iulie te vom asculta la Social Media for Parents. Ne poți dezvălui două-trei lucruri despre care vei vorbi publicului format din părinți activi în mediul online?

Voi face parte din ultimul panel, cel care va discuta despre blogosferă – experiențe și lecții învățate, trend-uri, rețele de socializare, comunități, viitorul blogging-ului. Abia aștept să văd ce întrebări vor exista și ce povești au de împărtășit colegii mei de dialog!

Care este cel mai mare vis al tău?

Am multe și colorate, de la a zbura cu balonul cu aer cald, la a-mi vedea copiii fericiți sau la a reuși să fac tot ce mi-am propus pentru Soul Bloom. Dacă ar fi să numesc doar unul, mi-aș dori ca la bătrânețe să pot spune că am avut curaj să merg înainte în ciuda tuturor fricilor, că am avut o viață împlinită și că, prin cine am fost și ce am făcut, las în urmă o lume mai bună decât cea în care m-am născut.

Ce crezi că este fericirea?

Cred că fericirea arată diferit pentru fiecare. Pentru mine, pe lângă micile bucurii, fericirea e puternic legată de sens, de a-mi vedea valorile în acțiune, de lucrurile care mă fac să pierd noțiunea timpului și care îmi aduc energie.

În încheiere, te rog să facem un mic exercițiu de coaching și îți imaginezi că ai în față ta un client care vine la tine pentru că și-a pierdut direcția, se simte dezamăgit, neiubit și neapreciat de cei din jur. Ce i-ai spune, pe scurt, pentru a-l ajută să își (re)găsească drumul și încrederea în sine?

Nu i-aș spune. L-aș întreba. Frumusețea procesului de coaching stă în faptul că nu e rolul meu să le spun altora ce să facă. Ce fac, pe lângă a fi omul de nedezamăgit pentru clienții mei, este să îi ajut să conștientizeze tipare de comportament, mecanisme de apărare, de sabotare, fricile din spatele lor, credințele limitative și să îi ajut să își asume responsabilitatea pentru rezolvarea situațiilor cu care se confruntă. Cel mai important lucru de făcut la începutul sesiunii de coaching, indiferent de ce aduce clientul ca subiect de abordat, este să stabilim un obiectiv clar pentru discuție. Practic, pornind de la aparent aceeași provocare, procesul de coaching va arăta foarte diferit pentru fiecare om în parte.

Fotografii: Cristina Oțel

 

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!