Gânduri despre mama

Pictură de Katie m. Berggren

Azi e 8 martie, Ziua Mamei. În această zi las aici câteva gânduri despre și pentru mame. Căci și eu sunt mamă la rândul meu și acum știu și înțeleg bucuria fără margini când puiul meu îmi spune „Te iubesc” sau când mă uit la el și îl pierd din ochi de drag. Așa simte orice mamă pentru copilul ei, așa simte și mama mea pentru mine și fratele meu, așa simt toate mamele din lume. Căci ce e mai puternic pe lumea asta decât dragostea de mamă?

Mama e acolo încă de dinainte ca mica făptură să vadă lumina zilei. Mama e acolo de la primele bătăi de inimă, de la primele semne de viață, de la primul gând. E mamă înainte ca puiul să fie conștient și înainte ca ea să afle. Dumnezeu o înzestrează apoi cu super-simțuri și cu super-puteri ca să ducă sarcina la bun sfârșit, ca să crească și să susțină în ea o nouă viață.

De la primul scâncet, mama e acolo. Se odihnește atunci când doarme copilul și îi plânge sufletul în ea când cel mic suferă sau are vreo durere. Îmi amintesc cum simțeam că mi se rupe sufletul de milă, dar și de neputință când cel mic avea colici și plângea non-stop și niciunul din noi nu îl putea alina… Ce bine că au trecut acele luni, când s-au terminat colicile ni s-a părut că am revenit la viață și trăim în alt univers 🙂

Mama e acolo, cu brațele deschise, la prmii pași ai copilului, gata să îl prindă. E acolo cu un zâmbet ca o plasă de siguranță. Ca un soare cât toate zilele, cald și blând.

Mama e acolo cu brațele sufletului larg deschise (și de multe ori cu inima ei cât un purice) când copilul merge la școală. Pentru el e siguranță și încurajare, dar în spate sunt un milion de temeri și întrebări: oare o să se descurce… ? Oare o să fie bine… ?

Mama e acolo la fiecare examen, la fiecare dezamăgire și la fiecare bucurie. E acolo la fiecare zâmbet și la fiecare lacrimă, la fiecare criză de furie și la fiecare val de entuziam. E ca o mar care poartă copilul pe valurile ei, încercând să îl conțină și să îl țină tot mai sus, deasupra, să îl poarte spre soare.

Mama e acolo când e bine și mai ales când e rău. Cu o vorbă bună, cu un sfat sau cu o glumă. Mama e prezentă chiar și atunci când nu e de față. Prezența ei se simte de la kilometri depărtare, fie că ești la facultate sau la serviciu, căci știi că e cineva acolo care îți ține spatele. E un loc sigur în care te poți mereu întoarce și unde ești mereu primit cu brațele deschise.

Mama e un om, e un loc, e o stare, e un tot. Pentru copilul ei e o sursă nesecată de sprijin și iubire. E o prezență, e o lumină, e un soare ce stă mereu în spatele copilului și îi dă căldură și îl face să strălucească. Chiar și atunci când copilul e la rândul său părinte și soare pentru copiii săi.

Mama nu încetează niciodată să existe, chiar și atunci când nu mai e. Căci mama este mereu… mamă, chiar și dincolo de această lume. Iar legătura dintre mamă și copil străbate toate lumile posibile și trece dincolo de legile naturii, așa cum le cunoaștem.

La mulți ani, mama!

Foto cover: Mother and Child – Frederic Leighton

18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!