Frumoasa și Bestia. Un basm regăsit după 20 de ani

Beauty_and_the_Beast_2017_posterZilele trecute am ajuns și eu să văd “Frumoasa și Bestia, musicalul realizat de studiourile Walt Disney Pictures în co-producție cu Mandeville Films. Mi-am dorit mult să îl văd căci în adolescență m-am îndrăgostit pur și simplu de desenul animat omomin realizat în 1991 de Disney. Filmul nu mi-a înșelat așteptările și am regăsit lumea minuntă a basmului animat de acum un sfert de veac mai bogată, mai colorată, mai vie, plină de emoție și magie.Am văzut prima dată desenul animat acum vreo 20 de ani. Eram adolescentă, dar m-am îndrăgostit pe loc de această poveste și mai ales de muzica sa. Mi-a plăcut mult de Belle, de această fată îndrăzneață, semeață, demnă, cu inima plină de iubire, care a reușit să îmblânzească sufletul Bestiei doar bunătatea și felul ei de a fi. L-am admirat pe prințul transformat în monstru pentru felul său stângaci și fâstâcit în care se comporta cu Belle după ce a ajuns să o cunoască, să o îndrăgească. Am iubit toate personajele castelului, totate lucrurile însuflețite: Doamna Ceainic și Ciob, Ceasornicul, Lumiere și Plumiere, Mrs. Warderobe… Chiar și personajele negative mi s-au părut foarte bine conturate și le-am apreciat atunci. Iar melodiile, devenite între timp legendare, mi s-au lipit de suflet.

Poveste văzută prin ochi de copil

În ciuda unor observații negative și critici legate de scene gay (la final Le Fou danseazpă cu un bărbat), nu am regăsit nimic în producția Disney 2017 care să mă contrarieze. Dimpotrivă, am privit filmul cu ochi de copil și am savurat totul: muzica, personajele, povestea, efectele speciale, culorile, costumele. Mi-a plăcut interpretarea Emmei Watson în rolul lui Belle și a lui Dan Stevens în rolul Bestiei. Regizorul Bill Condon a reușit să construiască frumos relația lor, care se țese firesc și evoluează treptat spre o iubire pură. Personajele din castel sunt pline de viață, cu detalii fizice atent lucrate, care le dau personalitate și un farmec aparte fiecăruia. Maurice, tatăl lui Belle, e cald, bun, sensibil, iar Gaston și Le Fou fac o echipă a personajelor negative puternic definită, în care mândria, vanitatea și prostia se amestecă și umbresc cele câteva atuuri masculine care se lase ghicite.

Beauty-and-the-beast-cast“Beauty and the Beast” 2017 aduce pe ecrane aceeași poveste frumoasă lansată de Disney în filmul animat de acum 26 de ani, pe care o regăsim acum proaspătă, actuală, modernă, cu o coloană sonoră bogată, cu același farmec din trecut. Basmul fascinează și le aduce copiilor și tinerilor o mulțime de exemple pozitive. Actuala Belle inspiră prin putere, inteligență și altruism, fiind un exemplu pentru tinerele din ziua de azi. Așa cum spune Josh Gad (Le Fou), “Emma as Belle empowers a whole new generation of girls”. Adevărat, căci și Belle cea animată din 1991 a fost un model pentru adolescentele de atunci și se poate înscrie, pe bună dreptate, în rândul prințeselor Disney, chiar dacă este una nonconformistă.

“Frumoasa și Bestia” vorbește despre bunătate, mărinimie și, poate despre cel mai important lucru, despre potențialul extraordinar și dragostea care se află în inima fiecărui om și așteaptă să fie descoperite.

Vă las aici clipul oficial. Recunosc, melodia originală interpretată în 1991 de Celie Dion și Peabo Bryson era mult mai frumoasă, dar și varianta din 2017, cu Ariana Grande și John Legend sună bine 🙂

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!