Din nou copil, în lumea fantastică a lui Harap Alb

Vineri am fost cu Victor să vedem musicalul “Harap Alb”, cea mai nouă premieră a Operei Comice pentru Copii. Preț de o oră am devenit din nou copil și am călătorit în lumea fantastică a acestei povești pe care o iubesc atât de mult, pusă în scenă cu mult farmec la OCC!

Harap Alb a fost basmul meu preferat în copilărie. M-a fascinat de prima dată de când mi l-a povestit bunica mea, apoi l-am descoperit singură într-o carte cu ilustrații minunate. Am și acum acea carte, deși paginile ei poartă semnele vremii, iar coperțile nu sunt tocmai întregi. Povestea plină de peripeții a tânărului fecior de crai care pleacă la drum să devină moștenitorul unchiului său, Împăratul Verde, mi se pare cea mai frumoasă și bogată în înțelesuri dintre poveștile lui Ion Creangă.

Harap Alb și trilogia “Ion Creangă 180”

Victor știe și el povestea lui Harap Alb și a fost încântat când i-am spus că mergem la Opera Comică pentru Copii să vedem spectacolul. Am intrat în sală cu aceleași așteptări ca la orice spectacol pus în scenă la Opera Comică, anume acelea de a vedea o poveste frumoasă, spusă pe înțelesul copiilor și pusă în scenă cu multă măiestrie de o echipă foarte talentată. Așteptările nu mi-au fost înșelate nicio secundă, ba dimpotrivă, mi-au fost chiar depășite!

Musicalul “Harap Alb” face parte din trilogia dedicată aniversării a 180 de ani de la nașterea marelui scriitor Ion Creangă, alături de spectacolele “Punguța cu doi bani” și “Ivan Turbincă”, prezentate la OCC în această primăvară. Trilogia “Ion Creangă 180”, care se joacă la Sala Undergrant a OCC, este parte a unui proiect prin care Opera Comică sprijină tinerii creatori.

Un spectacol fermecător

Regizoarea Gabriela Dumitru, care pune în scenă toate cele trei spectacole, reușește să spună povestea lui Harap Alb pe înțelesul copiilor mari și mici, într-un mod fermecător, amuzant și plin de tâlc. Cu decoruri minime și mijloace scenice bine dozate (muzica, luminile și proiecțiile video, alături de costumele colorate, de mare efect), echipa reușește să recreeze lumea magică și bogată a basmului lui Ion Creangă. Actorii dau viață, cu mult talent și expresivitate, personajelor atât de îndrăgite: Craiul și feciorii săi, Spânul, Împăratul Verde și fiicele sale, Sfânta Duminică, Împăratul Roșu, Setilă, Flămânzilă, Ochilă, Gerilă, Păsări-lăți-lungilă și, nu în ultimul rând, Harap Alb. Fiecare personaj este foarte bine conturat, are farmec și personalitate și cucerește prin limbaj și prin trăsăturile de caracter. Comicul și vorbele de duh îmbogățesc povestea și farmecă spectatorii, de la mic la mare. Muzica punctează excelent fiecare moment important al spectacolului, recreând clipe de suspans, de bucurie sau de victorie.

O echipă de nota 10

M-am bucurat să descopăr în “Harap Alb” minunata echipă de actori împreună cu care regizoarea Gabriela Dumitru pune în scenă spectacolul “Clasa conducătoare” la Teatrul Independent #TAG și alături de care pregătește o nouă premieră în această vară tot la #TAG – “Colaboratorii”.

Inutil să mai spun că lui Victor i-a plăcut mult spectacolul și m-am bucurat că a înțeles și chiar a anticipat unele părți ale poveștii. Am râs împreună, am aplaudat și ne-am bucurat de încă un musical minunat la Opera Comică pentru Copii!

Harap Alb se mai joacă pe 19, 20, 21, 26, 27, 28, 30 și 31 mai. Bilete pe bilete.ro – www.bilete.ro/harap-alb/

Distribuția (în ordine alfabetică):

Harap Alb – Amir Qashou

Spânul – Mihai Cuciumeanu

Împărații – Cosmin Pană, Alexandru Zob

3 fete – Andreea Achilov, Andreea C. Hristu, Andreea Lucaci

3 băieți – Sergiu Costache, Cosmin Pană, Amir Qashou

2 fete – Olivia Niță, Diana Stoicescu

Sfânta Duminică – Mirela Filip

Cerbul – Liviu Chițu

Ursul – Iulia Samson

Ochilă – Sergiu Costache

Setilă – Alexandru Popescu

Păsări-lăți-lungilă – Simona Maican

Gerilă – Alexandra Pașcu

Flămânzilă – Silvia Gâscă

Fotografii: Alexandra Jitariuc

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!