Din dragoste pentru copii. Simona Czudar, femeia care schimbă sistemul de adopții din România

12719105_965047440230853_8090637774992882413_oSimona Czudar este o femeie cu o inimă uriașă, plină de iubire. Pentru copii. Și din această iubire s-au născut proiecte impresionante care au ajutat sute de familii și de copii să se întâlnească și să fie împreună pentru totdeauna. În 2004, Simona a fondat, împreună cu soțul ei, Asociația Ador Copiii, care a devenit cea mai importantă organizație acreditată să deruleze servicii în domeniul adopției interne. Asociația sprijină și consiliază familiile care doresc să adopte un copil și oferă traininguri pentru evaluare, cursuri și programe pentru dobândirea calităților și abilităților de părinte adoptiv, precum și pentru conectarea dintre familie și copil.

Simona este consilier și formator în adopție, cu studii masterale în domeniul consilierii în adopţie și participări la conferințe internaționale din acest domeniu. Este din Timișoara, acolo unde se află și sediul Asociației Ador Copiii. Anul trecut Asociația a deschis primul Centrul de Resurse pentru Adopție existent în România, iar planurile lor sunt ambițioase: să se extindă la nivel național și să ajute cât mai multe familii din toată țara. Una dintre cele mai importante realizări s-a produs în luna august, când a intrat în vigoare noua lege a adopțiilor, cu proceduri simplificate și termene reduse. Simona Czudar și Ador Copiii au dus o îndelungată campanie de advocacy pentru simplificarea acestei legi, iar bucuria tuturor e mare în fața acestei victorii!

În tot ceea ce fac, Simona și soțul ei sunt inspirați și motivați de Alexandra, fetița pe care au adoptat-o în 2009 și care le dă energie zi de zi să schimbe viața copiilor din România.

Înainte de a citit interviul, vă invit să urmăriți acest spot al campaniei TE IUBESC MAMI!, inițiată de Asociația Ador Copiii și produsă de Tedy Necula, care vorbește oamenilor despre miracolul pe care-l fac în viața unui copil salvându-i copilaria și adoptându-l.

Cum ați înființat Asociația Ador Copiii?

Am pornit-o în 2004 cu intenția de a oferi o platformă cu informații familiilor care doresc să aibă un copil. La început aveam activități pentru copii, multe ateliere dedicate lor. După multe încercări de a avea un copil, eu și soțul meu am depus, în 2008, cererea pentru adopție, iar în 2009 am adoptat-o pe fetița noastră, Alexandra.

20160826_182314Ați avut ideea de a face asociația mai demult așadar…

Da… Nu exista nimic online la ora aceea. Aveam mai mulți prieteni în jurul nostru care reluau procedurile medicale, de exemplu, și erau trimiși de fiecare medic să facă același tip de analize, aceleași investigații… Oamenii nu știau pe care cale să o apuce, care sunt clinicile care îi pot ajuta, care e procedura adopțiilor. Ideea noastră a fost să punem toate informațiile într-un loc unde oamenii să găsească toate aceste resurse. A fost un portal simplu la început.

Asociația se numește Ador Copiii pentru că a venit din suflet, așa am simțit să denumim proiectul. ADOR este acronimul de la Afecțiune, Dorință, Optimism și Răbdare, atributele pe care am simțit că un părinte trebuie să le aibă pentru copilul său, indiferent că vine pe cale naturală sau prin adopție.

La început eram eu și soțul meu, ulterior ni s-a alăturat un psiholog, un psihoterapeut, un asistent social și, desigur, familiile adoptive pe care le-am ajutat în timp. După ce am adoptat-o pe fetița noastră, ne-am lovit, concret, de anumite probleme din sistem și am simțit că sunt datoare să încerc să schimb lucrurile care nu ne-au plăcut nouă. Am simțit că e datoria noastră să punem umărul la construirea unui sistem de adopții mai modern, mai eficient și mai transparent pentru copii și pentru familii.

Cât dura înainte procesul de adopție? Care erau piedicile și greutățile întâmpinate de cuplurile care doreau să adopte un copil?

Dura foarte mult, se comunica foarte puțin cu familiile, orice informație solicitai despre dosarul tău, nu o căpătai. Oamenii nu își cunoșteau drepturile ca adoptator, iar acestea erau și foarte puține. Pe de altă parte, comunitatea era dezinformată pentru că se discuta mai mult despre mituri și prejudecăți și mai puțin despre potențialul acestor copii și ce înseamnă pentru ei să crească într-o familie. Experiența noastră personală m-a impactat foarte tare și datorită Alexandrei facem acest lucru.

Avem un site foarte complex, cu informații despre adopție – www.adorcopiii.ro. Tot ce vedeți acolo și tot ce transmite Ador Copiii este o perspectivă diferită despre adopție. Noi am vrut să punem în valoare potențialul copiilor și să înspirăm oamenii să facă acest pas. Adopția este, de fapt, un proiect de viață, e un proces care se defășoară de-a lungul vieții copilului… Am vrut să le dăm curaj oamenilor care se lăsau cumva speriați de prejudecăți, de mituri, de mass media, care nu îți dă o perspectivă încurajatoare despre adopție.

camera-senat-despre-analiza-sistemului-de-protectie-socialaÎn luna august tocmai a fost adoptată noua lege a adopțiilor, pentru care ați făcut lobby. Cât durează acum perioada de adopție, ce schimbări s-au făcut?

Am participat la grupurile de lucru pentru modificarea legii adopțiilor. Acum a fost acordat acest concediu de acomodare, la care au dreptul familiile adoptive – a fost o propunere pentru 90 de zile, dar apoi s-a prelungit la un an, cu indemnizație de 1.700 de lei. Concediul de acomodare este acordat în special cu focus pe copil, nu neapărat pe adoptator.

Și adoptatorii au aceleași drepturi ca și orice familie naturală. Până acum concediul de îngrijire era acordat până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului, iar acum, din luna august, este acordat și la adopția copiilor de peste 2 ani. Era o reală problemă să aduci un copil din sistem și să îl plasezi în familie, iar a doua zi trebuie să te întorci la serviciu și să îl lași cu o altă persoană necunoscută.

S-a scurtat timpul, adopția în sine durează acum, în medie, între 8 și 10 luni. Sunt familii care au anumite solicitări și acolo adopția durează ceva mai mult. Pentru copiii care sunt în sistemul de protecție al statului s-a obținut un lucru foarte important: s-a scurtat perioada în care ei vor fi declarați adoptabili, la 6 luni de zile, față de un an, cât era până acum. Sunt 6 luni în care trebuie să li se clarifice situația juridică, iar asta înseamnă că vor beneficia de o familie mult mai repede.

7Ce servicii le mai oferiți părinților la Ador Copiii?

Le oferim consiliere, începând de la primii pași pe care îi au de făcut pentru depunerea dosarului: realizarea acestuia, asistență cu privire la respectarea drepturilor lor. Sunt familii care se lovesc de aceleași prejudecăți și din partea lucrătorilor din sistem. Îi sprijinim și intermediem comunicarea dintre ei și direcțiile respective. Sunt familii care au deschidere către copiii de etnie sau copii de vârstă mai mare și, din păcate, sunt descurajați de către lucrătorii din sistem și acolo intervenim noi. Sau le oferim sprijinul acolo unde sunt depășite termenele lor și nu se respectă ceea ce spune legislația.

Îi consiliem cu primii pași atât din perspectivă juridică, cât și din perspectivă psihologică și îi ajutăm să navigheze prin hățișurile birocratice ale adopției. Pot discuta cu noi implicațiile adopției și ce se întâmplă în dinamica familiei din momentul în care este adoptat un copil. Cel puțin în primele luni, în primii ani trebuie acordată o atenție deosebită nevoilor specifice ale copiilor și acomodării acestora cât mai bine în familii.

Serviciile Asociației Ador Copiii sunt gratuite sau constra cost? Cum vă finanțați?

Nu sunt gratuite pentru că, din păcate, statul român nu consideră serviciile de adopție servicii sociale, prin urmare nu sunt finanțate de stat. Sunt cu titlu de donație / sponsorizare, există o contribuție modică față de valoarea oferită. Reușim să acordăm aceste servicii cu sprijinul sponsorilor și al donatorilor și totodată a membrilor din toată țara care sprijină activitatea Asociației. Contribuția acestora ne ajută foarte mult și invităm pe oricine dorește să devină membru să ne contacteze sau să se înscrie direct pe site-ul nostru www.AdorCopiii.ro

Unde vă pot întâlni cei care au nevoie de serviciile Asociației Ador Copiii?

Suntem prezenți în Timișoara, însă organizăm traininguri și în țară. Chiar în această perioadă derulăm proiectul Ador Copiii Connect, în cadrul căruia am făcut deja trainiguri în București și urmează să facem în Cuj, Sibiu, Oradea și Arad. Prin aceste trainiguri oferim materiale și informații adoptatorilor, dar chiar și specialiștilor din direcții, la ei acasă. Noi am organizat timp de trei ani și Conferința Națională pentru Adopții. Instruim specialiștii din sistem și le oferim materialele pe care noi lucrăm, pe care le-am adus din străinătate, de la specialiști de afară și le-am implementat aici. Facem asta tocmai pentru ca specialiștii noștri să aibă abilități cât mai bune. E important să ridicăm nivelul în lucrul cu oamenii, e important ca familiile să aibă suport, consiliere și să știe că pot transforma viața unui copil, beneficiind de servicii profesioniste și moderne.

Câte familii au apelat până acum la Ador Copiii?

În ultimul an am consiliat peste 180 de adoptatori din județul Timiș, iar la nivel național, online, peste 50.000 de oameni din toată țara și chiar și din străinătate accesează materialele construite de noi, care sunt proprietatea noastră, le pot achiziționa și pot lucra cu ele de pe site.

Putem considera, așadar, că suntem formatori în acest fascinant domeniu. Și ne diferențiem de alte organizații prin faptul că am creat o comunitate activă de adoptatori care se întâlnesc periodic, care formulează solicitări și propuneri, pe care noi le-am transmis mai departe doamnei Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, autoritate cu care colaborăm excelent.

 img_1442În martie 2015 am deschis Centrul de Resurse pentru Adopție, unde lucrăm direct cu copiii și cu adoptatorii. Chiar în acest moment avem trainigul de evaluare, în urma căruia, după cele 90 de zile, în urma evaluării, familia primește atestatul de adoptator. Noi lucrăm în colaborare cu Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Timiș, preluăm din familiile cu care Direcția nu poate lucra, sunt depășiți ca și capacitate, iar noi completăm munca lor. Centrul de Resurse e deschis de noi, din contribuția membrilor, din donații și sponsorizări. Este o muncă de fundraising importantă constantă pe care o facem. Construim relația cu donatorii și cu sponsorii fiind transparenți în ceea ce facem, transmițându-le constant rapoarte și rezultatele contribuției lor. Practic, o mare parte din impactul pe care noi îl avem li se datorează și fără ajutorul lor nu am putea face toate aceste lucruri.

Ce pregătiți pentru perioada următoare, ce planuri aveți?

Anul acesta și anul următor vom continua cu acest proiect, Ador Copiii Connect, prin care vom conecta adaptatorii din țară la misiunea Asociației și la programele noastre și vom face acest turneu în țară. Continuăm trainigurile acestea pentru dobândirea abilităților de părinte adoptiv și ne dorim foarte tare să ne extindem activitatea prin preluarea întregii evaluări a adoptatorilor.

De asemenea, acum participăm la campania Profi prin care clienții magazinului pot scana bonul cumpărăturilor, iar Profi convertește punctele corespunzătoare fiecărui bon în resurse financiare pe care le direcționează unui ONG. Anul acesta sunt 6 ONG-uri selectate, printre care și Ador Copiii, iar noi intenționăm, cu fondurile care vor fi direcționate, să extindem activitatea, să preluăm partea de evaluare completă a adoptatorilor, pentru că în prezent numărul persoanelor care doresc să adopte este la jumătate față de numărul copiilor adoptabili. La nivelul județului Timiș deocamdată, la nivel național ar fi unul din proiectele pe anul viitor.

Iar al treilea proiect care ne este solicitat de foarte mult timp este să deschidem filiale locale și să reușim să extindem modul nostru de lucru și impactul asupra adoptatorilor și a sistemului de adopții la nivel național. Să vedem dacă vor fi sub formă de filiale sau de franciză, ne documentăm cum este mai bine.

20160826_175303Aveți proiecte foarte frumoase, vă doresc mult succes!

Sunt proiecte ambițioase, de impact și foarte profunde, care necesită și susținere. E foarte important ca firmele, dacă se simt inspirate, să știe că pot direcționa 20% din impozitul pe profit care fac o diferență, chiar una mare în viața acestor copii.

De când ați adoptat-o pe Alexandra, cum vi s-a schimbat viața? Ce vă bucură cel mai mult la ea? Ce ați învățat de la ea?

Ale, cum îi spunem noi, ne-a învățat foarte multe: să fim autentici, să ne bucurăm de fiecare moment, să ne bucurăm de lucrurile simple. Alexandra ne-a dat curaj să ieșim din zona de confort și să facem o schimbare majoră în jurul nostru și să lăsăm ceva în urma noastră. Asta e important. Pe lângă faptul că îi transformăm ei viața, ne dă energie să facem asta zi de zi și pentru alți copii, ceea ce este mai mult decât pot să cuprind în cuvinte.

Foarte multă lume ne întreba la început de ce facem asociația. Ne spuneau să facem un centru de plasament sau să adoptăm nu știu câți copii. Și am spus întotdeauna: dacă am face un centru de plasament, am reuși să schimbăm viața a 20-25 de copii. Dacă aș mai adopta câțiva copii, aș impacta viața a 2-3 copii poate. Dar eu cred că, prin ceea ce facem, noi impactăm un număr mult mai mare. Oamenii cu care interacționăm înțeleg că noi suntem, de fapt, un canal, ei prind curaj și realizează că au toate resursele în ei să facă o transformare reală în viața unui copil. Iar asta ne aduce foarte mare fericire, bucurie și împlinire. Și în viața Alexandrei, pentru că ea știe ce facem, am povestit cu ea de multe ori… Este foarte fericită să ajute aici și să se implice.

Pentru copii e foarte important să își cunoască istoria și să interacționeze, la rândul lor, între ei, să înțeleagă că adopția poate fi o poveste de viață care pornește de la o experiență nefericită, dar care are un final fericit. Și să înțeleagă că sunt și alți copii care au trecut prin asta, că nu este ceva negativ, să fie optimiști și să înțeleagă că familia pe care o au este acolo pentru ei întotdeauna… Și cred că asta e mare lucru pentru ei. La grupurile de suport e minunat să vezi cum se adună 50 de copii care până ieri erau în sistem și acum au familia lor. Este foarte frumos!

Ce vă motivează să faceți ceea ce faceți în fiecare zi?

Sunt foarte bucuroasă să văd familiile cu care am lucrat, să îi văd cu brațele pline cu copii, acasă. Sunt bucuroasă să văd că, într-un fel, întâlnirea acestor oameni cu Ador Copiii a însemnat ceva pozitiv și le-am schimbat viața. Sunt fericită să știu că, la sfârșitul unei zile, mii de copii din țara asta vor avea o șansă în plus la o familie datorită Asocțiației Ador Copiii. Asta mă motivează cel mai mult.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!