Deșteptarea Primăverii. Un spectacol tulburător despre adolescență

afis Desteptara PrimaveriiSfâșietor, tulburător, remarcabil. Acestea au fost primele cuvinte care mi-au venit în minte după ultima scenă din spectacolul Deșteptarea Primăverii de la Teatrul Mic. E un spectacol brutal de real ce aduce în scenă problemele și viața adolescenților. E ca un pumn în stomac, căci te face să te trezești și să îi privești pe tineri altfel, să le înțelegi frământările, gândurile și trăirile complexe, tonele de întrebări care îi macină și muntele de nesiguranță pe care îl au permanent în față. Deșteptarea Primăverii te trezește la realitate, dar în același timp te transportă instantaneu cu ani în urmă, când tu însuți erai adolescent și te găseai în fața acelorași întrebări, frământări și incertitudini, când simțeai că nimeni nu te înțelege și lumea toată parcă îți este împotrivă. 

Pus în scenă de tânărul regizor Vlad Cristache, după un text scris în 1891 de dramaturgul german Frank Wedekind, Deșteptarea Primăverii este o piesă actuală, perenă, al cărei subiect continuă să nască emoții puternice. Adolescența, pubertatea, transformările interioare și exterioare ale tinerilor, erotismul, interdicțiile unui sistem școlar paralizat și paralizant sunt reliefate excelent de Vlad Cristache și puse în valoare de muzica rock interpretată live de trupa FiRMA. El apelează la o echipă extraordinară de tineri actori, al căror talent este susținut și pus în valoare de colegii lor de scenă din generația matură: Gheorghe Visu, Mihaela Rădulescu, Liliana Pană, Petre Moraru, Avram Birău, Ion Lupu, Gabi Costin.

IMG_0465Cu energia și aplombul specifice vârstei, tinerii actori reușesc să dea glas admirabil unor adolescenți care decoperă lumea, cu întrebările și frământările tipice. Însă vremurile, școala societatea și  mentalitățile rigide cu care sunt nevoiți să se confrunte le transformă problemele în drame. Iar unora dintre ei chiar le frâng brusc și tragic zborul. Nici măcar părinții, care ar trebui să le fie aproape, să îi sprijine și să îi ajute să pășească drepți pe drumul vieții nu îi mai susțin, ci, încercând să îi protejeze, îi învăluie în minciuni și interdicții care ajung să le facă mai mult rău și chiar să le fie fatale unora dintre ei.

Deșteptarea Primăverii ne aduce în fața ochilor toată paleta de trăiri, drame și suferințe adolescentine, descoperind totodată moravurile defecte ale unei societăți pudibonde. Textul lui Wedekind a șocat la vremea publicării sale, iar reprezentarea piesei a fost interzisă nu numai în Germania, dar și în Europa și America de Nord. Spectacolul este pus în scenă abia la 1906, la Berlin, de către celebrul Max Reinhardt, însă până la mijlocul anilor 1970 piesa va fi reprezentată peste tot în lume în varianta ei cenzurată.

IMG_0880Varianta modernă a anului 2017, pusă în scenă de Vlad Cristache, îmbină armonios textul lui Wedekind cu muzica rock. Ceea ce vedem la Teatrul Mic este o viziune proaspătă, nonconformistă a unei piese vechi de peste un secol, dar extrem de vie și actuală. Muzica rock, compusă special pentru acest spectacol de Daniel Rocca, solistul trupei FiRMA și interpretată live la fiecare reprezentație, face ca Deșteptarea Primăverii să pătrundă adânc în sufletul și mintea spectatorului, răpindu-l și făcându-l să trăiască plenar experiențele din lumea tinerilor eroi. Regizorul chiar și-a dorit să integreze publicul, la propriu, căci spectatorii sunt așezați de o parte și de alta a spațiului de joc, în gradene, iar primele rânduri sunt, de fapt, băncile unei săli de clasă. Astfel, actorii, membrii trupei FiRMA și spectatorii sunt cu toții cuprinși în același spațiu, iar Deșteptarea Primăverii devine, timp de trei ore și jumătate, un loc și o bucată de timp în care aproape o sută de suflete respiră, cântă și tresaltă la unison, într-o minunată operă de artă vie.

Despre echipa Deșteptării și cum se leagă lucrurile între actori și trupa rock vorbesc foarte frumos Vald Cristache și Daniel Rocca într-un interviu acordat Ancăi Ioniță și publicat în caietul-program al spectacolului:

Vlad Cristache: Spectatorii vor asista la o combinație de teatru-concert rock, live, nedelimitată clar. Un spectacol în care nu-ți dai seama când se termină teatrul și când începe concertul. O echipă de 24 de oameni, dintre care patru muzicieni și 20 de actori, spune, cu ajutorul muzicii, versurilor și a relațiilor umane puternice, o poveste despre cât de greu, cât de chinuitor și cât de frumos este momentul în care un copil trebuie să devină adult.

Daniel Rocca: Chiar este un moment rar în viețile noastre și ale actorilor. Noi spunem ceea ce nu pot spune ei și ei fac ceea ce noi nu putem exprima.

Deșteptarea Primăverii impresionează și creează exact acel melange de sentimente pe care orice actor, orice regizor, orice artist dorește să le trezească în sufletul spectatorului: bucuria de a vedea un spectacol remarcabil, regretul că piesa s-a sfârșit și dorința de a reveni la teatru.

Deșteptarea Primăverii se poate vededea la Teatrul Mic pe 4, 5, 16 și 17 martie. Detalii pe www.teatrulmic.ro/Desteptarea-Primaverii

IMG_2501

Distribuție:

Wendla Bergmann – Silvana Mihai/Alina Rotaru

Melchior Gabor – Alexandru Voicu/Ionut Visan

Moritz Stiefel – Rareș Florin Stoica/George Albert Costea

Ilse – Aida Economu/Alina Petrica

Martha – Andreea Alexandrescu

Hanschen Rilow – Marian Olteanu/Cezar Grumazescu

Ernst – Silviu Debu/Razvan Krem Alexe

Otto – George Albert Costea/Rares Florin Stoica

Thea – Alina Petrică/Aida Economu

Robert – Cezar Grumăzescu/Marian Olteanu

Georg – Ionuț Vișan/Alexandru Voicu

Lammermeier – Răzvan Krem Alexe/Silviu Debu

Rectorul/Omul cu mască – Gheorghe Visu

Domnul Gabor/Habebald – Gabriel Costin

Doamna Gabor – Mihaela Rădescu

Doamna Bergmann – Liliana Pană

Profesorul Knuppeldick/Pastorul Kahlbauch – Petre Moraru

Profesorul Zungenschlag/ Domnul Stiefel – Avram Birău

Profesorul Fliegentod/ Doctorul Von Brausepulver – Ion Lupu

Fotografii: Bogdan Catargiu – BC Atelier

Grafică: Mihai Băncilă – BC Atelier

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!