Despre părinții de azi. Cultivarea inteligenței parentale

Citesc mult despre parentingul modern. Mă uit la părinții din jurul meu, mă uit la mine, mă uit la părinții noștri și la cum am fost crescuți. Mi se pare că sunt diferențe mari și totuși o linie comună care unește cele două modele de parenting: dragostea. Și părinții noștri ne-au iubit peste măsură și au vrut să ne-o spună, să ne-o arate, au vrut să ne crească bine, cu iubire, cu grijă, cu căldură. Și au făcut cum au știut ei mai bine. Poate le-au lipsit zecile de cărți, forumuri și conferințe despre cum să fii un părinte bun, o sumedenie de instrumente și surse de informare pe care noi le avem astăzi la dispoziție. Dar la bază a stat instinctul de părinte și ideea că trebuie să ne fie bine nouă, copiilor, să creștem oameni buni, iubitori și responsabili. Ceea ce ne dorim și noi astăzi pentru copiii noștri. Dragostea de părinte e aceeași, la fel de mare. Diferă însă metodele de educație și felul cum încercăm să creștem copiii. Poate cu mai multă atenție, aplecându-ne mai mult spre ei, ascultându-i mai mult și ținând cont mai mult de părerile și dorințele lor. Despre cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare vor vorbi duminică, 29 octombrie, pe larg, în cadrul celui mai important eveniment pentru sănătatea relațională a familieiGáspár György, psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional, Urania Cremene, trainer și expert în parenting și Diana Stănculeanu, psihoterapeut specializat în terapii cognitiv comportamentale. Ofer un loc gratuit la această conferință unui părinte sau educator interesat de dezvoltarea inteligenței parentale și de subiectele care se vor dezbate și îl rog să scrie ceea ce a învățat aici, într-un articol pe blog.

Noi, părinții de azi suntem încă tributari modelului de parenting cu care am fost crescuți. Tindem să reducem copilul la tăcere când nu ne convine ce face sau ce spune, ne vine să îl lovim, să țipăm la el dacă a greșit, să corectăm tot timpul comportamentele negative prin ridicarea tonului sau agresiune verbală ori fizică. Așa am primit, așa am văzut, așa am învățat. Cu toate astea, vrem să fim mai buni și ne corectăm din mers. Citim și învățăm despre inteligența parentală, mergem la cursuri și conferințe, luăm notițe și punem în aplicare, exersând zi de zi acasă, cu copiii, noile metode de parenting, prin ascultare, conectare, compasiune și răbdare. Multă răbdare. Iar cei mici ne dau ocazii de practică zi de zi, ne ridică probleme și provocări care de care mai serioase. Și astfel dăm testare în fiecare zi în fața copiilor noștri, învățând, pas cu pas, să fim părinți mai buni, mai iubitori și să construim o relație puternică, bazată pe multă afecțiune cu odraslele noastre.

Despre inteligența parentală

La conferința de duminică, 29 octombrie, putem afla mai multe despre stilurile de parenting și flexibilitatea și inteligența parentală de la trei experți de marcă în domeniu: Gáspár György, Urania Cremene și Diana Stănculeanu. Evenimentul aduce în prim plan nevoile reale ale copiilor, impactul relației de cuplu asupra dezvoltării și sănătății copilului, dar și sănătatea emoțională și relațională a întregii familii. Acestea sunt strategiile prin care îi putem ajuta pe copiii zilelor noastre să-și dezvolte sănătatea mintală și reziliența, pentru a deveni adolescenți și, mai apoi, adulți curajoși, plini de compasiune și deschiși față de conectarea umană.

Trăim într-un context social bogat și flexibil, care permite și încurajează discursul despre ființa umană dintr-o perspectivă complexă ce aduce laolaltă nevoi, emoții, progres, sănătate, dezvoltare, echilibru, corp, minte, spirit. Suntem preocupați mai mult ca niciodată de binele, dezvoltarea, devenirea și progresul copiilor noștri încă din primele clipe de viață. Puține sunt dimensiunile vieții lor, ce rămân neanalizate — ne preocupă educația, socializarea, relațiile, adaptarea lor; ne lăsăm zilnic prinși în dezbateri fără sfârșit legate de abordările de parenting care vor transforma, sau nu, copiii noștri în super adulți. Rămâne însă o bucățică din copiii noștri care pare să nu cucerească încă agenda publică, deși, atunci când o va face, va împărți părinții, educatorii, profesioniștii în creșterea și educarea copiilor, în tabere fierbinți — sexualitatea, ca parte fundamentală a personalității umane, deci și a copilului.

Vă invit pe 29 octombrie să vorbim, onest și fără rușine, despre educație sexuală, a noastră și a copiilor noștri, în strânsă legătură cu sănătatea, protecția, viața afectivă, intimitatea și autonomia pe care, le dorim prezente în familiile noastre.” Diana Stănculeanu (Salvați Copiii)

Până să apară copiii, cuplul părea a fi un întreg, în care cei doi își terminau unul altuia propozițiile. Mai apoi, unul sugerează căciulița pe cap, celălalt susține călirea. Unul consideră că răsfățul este nociv și acționează mai dur, în timp ce celălalt își ia puiul în brațe, ferindu-l de cearta arțăgoasă… Și acesta este numai începutul.

De ce avem stilul parental pe care îl avem și cum influențează aceste diferențe dinamica în cuplu? Ce impact au aceste diferențe asupra felului în care ne educăm copiii și ce se întâmplă pe termen lung? Cum putem ajunge la un consens, acolo unde pare că nu există niciunul? Vino să afli toate acestea…” Urania Cremene

Societatea evoluează de la o zi la alta și odată cu aceasta se schimbă și nevoile esențiale ale copiilor care ne colorează viața. Pe vremea noastră, cei mici (dar și cei mari) erau pupați doar în somn, iar adulții evitau emoțiile așa cum noi ne ferim astăzi de boli și viruși. În prezent, societatea s-a dezvoltat atât de mult încât inteligența emoțională și «emodiversitatea» sunt părți esențiale ale sănătății relaționale, ce reprezintă cel mai important predictor pentru succesul și reușita în viață.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți face față emoțiilor dificile, despre strategiile inteligente prin care poți oferi un prim ajutor emoțional și despre cum să fii un adult de încredere în viața copiilor din jurul tău, atunci, pe 29 octombrie, e musai să fii în sală.” Gáspár György

Evenimentul este moderat de jurnalista Paula Herlo, senior corespondent ProTV și producător al emisiunii „România, Te Iubesc! și președinte onorific al Asociației Dăruiește Viață.

Evenimentul este organizat de Pagina de Psihologie în colaborare cu Mozaic Media și Salvați Copiii. Conferința are loc duminică, 29 octombrie, între orele 10:00 – 17:00, la Biavati Events. Conferința este parte din programul național #REvoluțiaRelaționalăÎnRomânia, având ca obiectiv promovarea sănătății relaționale, prin cultivarea inteligenței emoționale și interpersonale, manifestată sub toate formele ei.

Detalii și înscrieri aici: https://paginadepsihologie.ro/cs-events/cultivarea-inteligentei-parentale-prin-curaj-compasiune-si-conectare/

Foto cover: www.deseretnews.com

2

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!