De ce avem nevoie de o lege pentru alăptatul în public?
Mother Rose Nursing Her Child - Mary Cassatt

Mother Rose Nursing Her Child – Mary Cassatt

Am urmărit-o pe Miruna Ioani (Și Blondele Gândesc) și inițiativa ei de a legifera alăptatul în public. Am citit și am urmărit dezbaterile din social media pe acest subiect și am semnat și eu petiția pentru susținerea alăptatului în public. Cred în acest lucru, mi se pare un gest firesc, e dreptul bebelușului de a fi hrănit, de a se simți în sigranță, e dreptul mamei de face ceea ce simte, ce e natural pentru ea și pentru micul pui de om pe care îl ține la piept, care depinde total de ea.

Nu înțeleg însă de ce am ajuns aici, ca societate, de ce trebuie să avem o lege care să reglementeze un gest natural, de ce trebuie să ne zbatem, să argumentăm, să ne lovim de păreri contra, să încercăm să demonstrăm ceva ce este firesc, în natura lucrurilor. Da, alăptatul e natural, dar nu și alăptatul în public, căci deranjează! Oamenii se simt prost, sunt jenați, rușinați, deranjați, ba unii chiar oripilați când văd o femeie cu un copil la sân! Au uitat că și pe ei i-au alăptat mamele lor? Sau poate că nu i-au alăptat ori au făcut-o numai în intimitatea căminului, feriți de ochii iscoditori și privirile dezaprobatoare ale străinilor.

Și eu mi-am alăptat copilul, dar nu în public. Niciodată. Recunosc, mi-a fost rușine. Mi-a fost jenă să mă expun, mi-a fost rușine de privirile oamenilor, m-am temut să nu fiu judecată, privită urât, deƶaprobator, neînțeleasă, dată la o parte. Așa că mi-am petrecut primul an din viața lui Victor acasă (unde eram foarte aproape de un părculeț și, când era nevoie, ne puteam întoarce imediat în liniștea căminului) și la țară, la munte, pe rând la cele două perechi de bunici. A fost bine, m-am simțit în siguranță, am alăptat în voie. Da, eu nu am fost așa curajoasă ca alte mămici, ca unele dintre prietenele mele cu care ieșeam în parc și care se retrăgeau pe o băncuță, într-un loc mai liniștit și își alăptau pruncii.

Le admir pe mamele care au înțeles că alăptatul e ceva firesc și nu au de ce să se ascundă. E un drept al lor, e un drept al copilului. Dar, în societatea modernă în care trăim, se pare că e necesar să argumentăm și să ne luptăm pentru toate drepturile omului, de la securitate până la o viață normală, la un trai decent, la educație, dreptul de a avea acces la servicii de sănătate, dreptul la egalitate, la a nu fi discriminați. Până și dreptul la viață, dreptul fundamental al tuturor oamenilor, e nevoie să fie afirmat și apărat!

Madonna of the Fields, Gari Melchers

Madonna of the Fields – Gari Melchers

De ce?! De ce am ajuns să punem sub semnul întrebării astfel de lucruri atât de naturale, de ce am ajuns aici, să avem nevoie să apărăm însăși viața? De ce e nevoie să avem o lege care să afirme răspicat că femeile au voie să își hrănească pruncii în parc, în mall sau la restaurant? Bebelușilor li se face foame, somn, sunt speriați sau obosiți, le e sete, au nevoie să se știe în siguranță, să fie lipiți de mamele lor și să aibă acces la sursa lor naturală de hrană oricând, fără program, fără restricții. Iar mamele au dreptul să iasă din casă, să își plimbe copiii, să iasă în spații publice cu bebelușii lor, fără restricții. O mamă cu un copil mic nu trebuie să fie nevoită să stea în casă până îl înțarcă pe cel mic sau să se ferească mereu, să fugă acasă sau să se ascundă în mașină ori la toaletă de fiecare dată când pruncului îi e foame, sete sau frică! Cred că bunicile și străbunicile noastre și-au alăptat copiii fără probleme, liber și degajat, fără să fie ponegrite și discriminate! Da, era o decență, care nu ar trebui să lipseasă nici în zilele noastre, dar nu erau opreliști și nici atâta dezaprobare pentru acest gest atât de firesc făcut în public.

Cred că ar trebui să ne întoarcem la lucrurile naturale și să ne aplecăm cu mai multă înțelegere asupra vieții, asupra drepturilor omului, să avem mai mult bun simț, să fim mai îngăduitori, mai înțelegători, cu noi în primul rând și apoi cu ceilalți.

Susțin alăptatul în public, am semnat petiția, vă învit și pe voi să o semnați!

Foto header: Miriel Smith – Nursing in Nature: A Breastfeeding Support Project

0

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!