Cum să vorbim în public cu ușurință – #DPT 11

Am citit că, în topul fricilor pe care le au oamenii,  teama de a vorbi în public se află pe locul al doilea după teama de moarte. Foarte multe persoane sunt pur și simplu îngrozite când trebuie să ia cuvântul într-o adunare, să pună o întrebare la o conferință sau să susțină o prezentare. Așa era și eu acum vreo 15 ani, la începutul carierei mele de jurnalist. Pare paradoxal, un jurnalist căruia îi e frică să pună întrebări sau să vorbească în public, dar eu eram de-a dreptul terificată dacă trebuia să vorbesc sau întreb ceva la vreo conferință unde mă ascultau o mulțime de oameni. Așa că preferam să adresez întrebările separat, față în față, direct persoanei în cauză, după încheierea evenimentului. Anii au trecut și, lucrând cu mine, am reușit să îmi depășesc această teamă. Săptămâna trecută, la cea de-a 11-a ediție a întâlnirilor Digital Parents Talks, am aflat de la actrița Ioana Ginghină de ce ne este atât de teamă de a vorbi în public și cum putem face să ne depășim această frică.

Gândurile negative ne alimentează frica de a vorbi în public

Gândurile și trăirile noastre negative ne opresc să fim degajați și să ne simțim în largul nostru atunci când vorbim în public, ne-a explicat Ioana. Teama că vom fi judecați de oamenii din fața noastră ne face să ne fie atât de frică să susținem un discurs, o prezentare sau chiar să punem întrebări în cadrul unei adunări. Cu toții avem gânduri și frământări, emoții, însă noi ne identificăm cu ele și avem impresia că într-adevăr nu suntem buni și lumea ne va judeca. Aceste gânduri ne fac să ne fie frică și să ne pierdem siguranța în noi.

Ce putem face?

Să ne dăm seama că gândim negativ și să nu lăsăm aceste gânduri să ne conducă. Să ne dăm seama că suntem puternici, bine pregătiți și siguri pe noi, că știm despre ce vorbim și cunoaștem subiectul. Să avem încredere în noi. Știu, pare ușor, dar, din proprie experiență pot să spun că e nevoie de exercițiu, de cultivarea stimei de sine și a încrederii în propria persoană (dacă aceasta lipsește sau e slabă) și de exercițiu cu sine pentru a ajunge să fii degajat și să vorbești liber în public, fără teamă. Cred că aceasta vine ușor și natural în momentul în care îți dai seama cine ești, îți dai seama de valoarea ta și te prețuiești, capeți încredre în tine, în ce știi, în forțle proprii și ești sigur pe tine și pe cunoștințele tale. Nu e foarte greu, dar e nevoie de exercițiu constant cu propria persoană.

Exerciții în grup sau cum să fii dezinvolt

Ioana Ginghină ne-a invitat să facem mai multe exerciții de lucru în grup și pe perehi. O parte dintre ele le știam de la atelierul de actorie la care am participat anul trecut, susținut de Ioana la școala ei pentru copii, MiniArtShow (am povestit aici despre asta). Unul dintr cele mai frumoase execriții mi s-a părut oglinda, când fiecare dintre cei doi parteneri trebuia să îl imite pe celălalt în același timp. Acest exercițiu presupune atenție, concentrare, dar mai ales conectare cu persoana din fața ta.

Un alt exercițiu foarte fain de conecatre cu grupul a fost să ne stigăm toți numele, alergând în interiorul grupului-cerc și să atingem mâinile tuturor participanților. Un exercițiu puternic de transmitere a energiei de la unul la altul, în grup, care presupunea și multă atenție, a fost, de fapt, un joc foarte amuzant, dar nu foarte simplu: Dîrli-Da. Antrenamentul nu s-a oprit aici, căci apoi, tot pe perechi, a trebuit să ieșim în fața publicul și să îi privim pe fiecare în ochi, să stăm cu publicul. Eu am mai încercat ecest exercițiu și nu mi se pare greu, deja pot spune că nu mă mai simt stânjenită stând în fața oamenilor și privindu-i pe fiecare în parte.

Să ne apreciem

Prezentarea, în 30 de secunde, a partenerului de lucru iarăși nu mi s-a părut o provocare foarte mare, căci am lucrat cu draga de Iuliana Roca, pe care o cunosc și despre care am numai cuvinte frumoase de spus. Însă acest exercițiu a scos la iveală un lucru despre mine pe care credeam că îl rezolvasem: încă nu am suficientă încredere în mine și nu știu să primesc laudele sau complimentele celor din jur. Probabil că sunt încă destul de critică cu mine însămi, în forul meu interior, iar asta nu îmi permite să mă apreciez la adevărata mea valoare. Mai am de lucru aici și îi mulțumsc Ioanei Ginghină că mi-a atras atenția asupra acestui fapt.

Public speaking de succes – tips & tricks

Ioana ne-a dezvăluit câteva mici secrete ce țin de vorbitul în public și de care trebuie să ținem cont ca mesajele noastre să ajungă la public.

  • Vocea trebuie să fie în registrul potrivit (să vorbim de la nivelul abdomenului, nu din gât, subțire sau pițigăiat). Registrul și tonul potrivit denotă că suntem siguri pe noi.
  • E bine să ne controlăm emoțiile cu ajutorul respirației (să nu respirăm sacadat, să nu gâfâim)
  • Un timbru al vocii cald conferă sentimentul de siguranță și încredere. Când noi suntem siguri pe noi, transmitem acest sentiment și audienței.
  • Ceea ce spunem trebuie să ne reprezinte. Mesajele noastre trebuie să fie oneste, să denote autenticitate și integritate și mai ales să fie transmise cu dragoste.
  • Poziția corpului trebuie să denote siguranță. Putem să ne schimbăm gândurile prin adoptarea unei poziții corporale corecte (cu spatele drept, nu cu umerii adunați sau cu sprinarea cocoșată). Ca să transmitem siguranță e important să avem și postura potrivită.

Lecția Ioanei a fost mai mult decât folositoare, a fost amuzantă, dar și profundă în același timp. A fost, ca de fiecare dată, o bucurie să particip la încă o întâlnire Digital Parents Talks, aici unde mă simt mereu ca într-0 mare și frumoasă familie alături de bloggerii părinți. Mulțumesc, Ana Nicolescu și Lavinia Pavel  – Parenting PR 🙂 Și mulțumiri sponsorilor și partenerilor care fac aceste întâlniri posibile: Lidl Romania, Secom Romania și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, care ne găzduiește de fiecare dată cu generozitate la Conacul Golescu Grant.

Fotografii: Mihai Răitaru

Iată mai jos și linkurile către articolele colegilor bloggeri care au participat la #DPT11, de unde puteți afla și cum a fost la partea a doua a evenimentului, unde Laura Dragomir, consultant în comunicare, speaker transformational, moderator evenimente de business, a vorbit despre cum să comunici convingător și credibil:

3

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!