Cum oferim copiilor un model sănătos de gestionare a furiei

Scriam recent despre crizele de furie ale copiilor și soluții pentru a le gestiona, subiect despre care s-a discutat la cea de-a șasea ediție a întâlnirilor Modern Dad’s Challenges pe 28 februarie. Cu toate că vremea nu a fost prietenoasă, mulți tați au venit la întâlnire să afle de la specialiști care sunt cele mai bune soluții când copiii izbucnesc în crize de furie specifice vârstei. Iată ce au spus cele două invitate, psihoterapeuți cu experiență: Ioana Agachi, psihoterapeut, managing partner Eu, părinte ghemotoc și Mirela Horumba, psihologul părinților, cu certificare internațională în metoda Feuerstein Instrumental Enrichment și psihoterapeut cu drept de liberă practică acreditat de Colegiul  Psihologilor din România (www.mirelahorumba.ro):

“Crizele de furie la copii sunt un mod de a descarca toate frustrările acumulate de-a lungul unei perioade de timp. Copiii nu au control asupra acestora deoarece încă nu au învățat să-și gestioneze emoțiile și au nevoie de ajutorul nostru în acest sens. Sunt două aspecte importante pe care un părinte poate să le facă pentru copilul său: 1. să încurajeze descărcarea emoțională a acestuia fără a aduce propria furie în acest proces și 2: să-i ofere celui mic un model sănătos de gestionare a furiei”, a povestit Ioana Agachi, psihoterapeut.

Acceptare, empatie, disponibilitate

Cel mai important lucru atunci când cel mic face o criză de furie este că noi, părinții, să acceptăm necondiționat emoția, să empatizăm cu el, să ii arătăm disponibiltate și faptul că suntem alături de el, iar după ce actul s-a consumat, putem să discutăm cu cel mic, să înțelegem care este motivul care a generat apariția crizei și apoi să încercăm să găsim soluții împreună astfel încât să evităm astfel de situații pe viitor.

În timpul crizei de furie, putem folosi metodă CHECK (C=Check child; H=Check house; E= Check emotions; C=Contemplate; K= Keep kilter).  Iar după ce scade intensitatea crizei, putem ține cont de următorii pași:

  • Empatizăm cu cel mic;
  • Etichetăm emoția;
  • Îi amintim că emoțiile sunt trecătoare;
  • Oferim explicații și alternative;
  • Îl întrebăm dacă îl putem ajuta pentru a se calma mai ușor.

Evenimentul a continuat cu prezentarea realizată de Mirela Horumba, psihologul părinților, care le-a povestit taților despre cele mai comune frici ale copiilor, dar și despre experiențele traumatizante prin care pot trece. Fricile sunt manifestări normale care uneori apar și dispar de la sine. Ele pot fi de ajutor deoarece o frică depășită corect ajută copilul să își dezvolte reziliența. Iar în cazul unei experiențe traumatizante, susținerea părinților și încrederea în ei pot ajuta copilul să depășească trauma cu succes.

Cele mai comune 6 crize de furie

În partea a două a evenimentului, sub îndrumarea psihoterapeutului Ioana Agachi, tații au învățat, printr-un exercițiu practic, despre cele mai comune 6 crize de furie pe care le pot întâmpina la cei mici și cum le pot gestiona. Situațiile au fost selectate din propunerile trimise de participant, în formularul de înscriere. Soluțiile găsite de tați au generat interacțiune, iar abordarea din mai multe unghiuri, în funcție de reacțiile diferite ale celor mici de acasă, povestite de tați, au contribuit la creionarea unui plan validat împreună cu îndrumătorul, de gestionare a acestor situații.

La eveniment s-a lansat și platforma www.moderndads.ro, dedicată taților și viitorilor tați. Pe site, tații vor găsi articole, interviuri, materiale realizate în colaborare cu specialiști (pediatri, psihoterapeuți etc.), informații din orice etapă a vieții de tată, precum și noutăți despre evenimentele la care pot merge cu cei mici și activitățile pe care le pot face împreună.

Partenerii evenimentului: Lidl Romania, Lupilu, Nestle Incepe Sanatos Creste Sanatos si Boiron Romania. Parteneri media: Sfatulparintilor.ro, Copilul.ro, Andreicismaru.ro, Tatistaacasa.net, Educabil.ro, Artistu.ro, Staupenet.ro, Asociatia SAMAS, Frunzaresc.eu, Laurafrunza.com, Go-gib.ro, #Cafeauadela10, Unsoideblog.ro, Sebababy.ro, Iulianaroca.ro, Solonaria.ro, Mamide2.com, Pricopie.com, Johannasburg.ro, Mamicaautentica.ro, Teavasilescu.ro, Bebelonia.ro, Positivemother.wordpress.com, Ralucaloteanu.ro, Zecelucruri.ro, Rozsaunu.ro, Lullaby.ro.

Modern Dad’s Challenges este singurul eveniment de parenting dedicat exclusiv taților. Detalii despre fiecare ediție se regăsesc pe site – http://events.moderndads.ro/ sau pe pagina de Facebook. Evenimentul este organizat de agenția de publicitate Creative Energy Corner.

Text, info & foto: Creative Energy Corner

Foto cover: www.ahaparenting.com

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!