Copiii și tehnologia – moderație, limite și contexte de învățare

În fiecare zi când venim de la grădiniță, Victor mă roagă să îl las puțin să se joace la calculator. Avem multe CD-uri de la edituri educaționale care conțin jocuri potrivite vârstei lui (cu animale, despre regulile de circulație, despre anotimpuri, despre natură și vreme, despre cuvinte și reguli de bună purtare și câte și mai câte) pe care îi dau voie să le folosească pentru că sunt educative și amuzante totodată. Cu toate acestea, îi impun de fiecare dată o limită de timp pentru utilizarea calculatorului. Circa jumătate de oră, cu prelungire până la 40 de minute. Asta pentru că dimineața mai are acces și la desene animate, cam 20 de minute. Așa încercăm ca timpul pe care Victor îl petrece în fața ecranelor ajunge să însumeze în jur de o oră pe zi. Nu interzicem, dar punem limite clare. Aceasta este și ideea pe care specialiștii au transmis-o săptămâna trecută la cea de-a cincea ediție a evenimentului Modern Dad’s Challenges organizată de Sofia Frunză – Frunzaresc.eu – și agenția Creative Energy Corner.

Iată cum a fost la eveniment și ce lucruri interesante au aflat tăticii (și mămicile) care au fost prezenți la întâlnire – (un text de Sofia Frunză):

ModerațieAcesta este cuvântul care descrie cel mai bine cum ar trebuie  fie relația copilului cu tehnologia. Trăim într-o lume tot mai tehnologizată și informatizată, iar copiii noștri sunt parte din ea. Ei ne văd zi de zi butonând tastele laptopului, ne aud vorbind la telefon și ne copiază gesturile, stau cu noi în față TV-ului, ascultă radio în drum spre grădiniță și multe altele. Copiii au acces, fie  ne place sau nu, la o mulțime de gadget-uri și tehnologii. Iar întrebarea pe care trebuie  ne-o punem în acest context este “cum profităm la maximum de beneficiile lor?”.

Fără ecrane până la 18 luni

Tehnologia poate fi prietenul nostru. Dar pentru a face acest lucru posibil, este important să realizăm care sunt beneficiile și riscurile care pot apărea atunci când îi expunem pe copii în față ecraneor: de la tipul de conținut la care este expus, la intervalul de timp pe care îl petrec în față ecranelor, de la modul în care primesc informația de pe gadget-uri (asistați și ghidați de un părinte), la cum reacționează atunci când simt sunt expuși la un material care poate fi periculos pentru ei. Asociația Americană de Pediatrie recomandă părinților să nu ofere acces celor mici la ecrane în perioada 0 – 18 luni. În această perioada este importantă crearea unei relații puternice între părinte și copil. Despre acest subiect, dar și cum este influențată relația părinte copil de către tehnologie, ne-a povestit Geogiana Roșculeț, Psihoterapeut și Coordonator programe educaționale Ora de Net.

Georgiana le-a transmis taților următorul mesaj: „Vă invit să reflectați asupra propriei percepții asupra rolului tehnologiei în viață dvs. și în cea a copilului. Aceste perspective influențează relația cu copilul dvs.,  determina atmosfera, calitatea spațiului dintre voi chiar dacă nu le verbalizati. Cel mic are nevoie să îi creați contexte de învățare și să îi ghidați experiență, dar și să puneți limite ferme și predictibile. Sprijiniți-l să aleagă cât mai conștient cum interacționează cu dispozitivele tehnologice. Amintiți-vă că dvs. sunteți cel mai important model, vă privește, învață și repetă. Cum se vede lumea prin ochii lui?”

De pe platforma www.oradenet.ro puteți descarcă Ghidul Parenting în era digitală: http://oradenet.salvaticopiii.ro/docs/Parenting_in_era_digitala.pdf

Evenimentul a continuat cu o prezentare practică și foarte bine documentată, susținută de Lucia Radu-Simota, Digital Learning Designer. Lucia le-a transmis taților cât de important “este să fim informați și să folosim tehnologia în avantajul nostru. Nu putem fugi de ea și oricât de frică ne-ar fi uneori, să avem încredere că putem gestiona situația. Atât timp cât familia e liniștită, totul va fi bine”. De asemenea, Lucia a arătat prin exemplu personal câteva efecte pe care le poate avea tehnologia asupra celor mici. Ea a venit cu soluții concrete și le-a explicat taților cât de important este să ia atitudine atunci când observă că cei mici reacționează negativ când sunt expuși la un material incompatibil cu vârstă și capacitatea lor de a înțelege.

Gadget-uri pentru părinți și copii

Daniel Rogoz, fondator Kinderpedia, a încheiat seară cu o prezentare pe tema “Gadget-uri și aplicații utile pentru părinți și copii”. El a făcut o selecție de aparate și aplicații pe care le-a folosit pentru bebelușul lui (babymonitor, aparat de gătit cu aburi, aplicație care redă sunetul apei, vântului, aspiratorului etc.) și le-a povestit taților de ce i se par utile și le-ar recomanda oricărui părinte. Daniel ne-a făcut și o demonstrație live: ne-a arătat cum funcționează babymonitorul pe care l-a ales pentru băiețelul lui. 🙂

Branduri partenere: Orange Romania, Motorola Romania, Vtech, ErFi Romania, Nestlé Incepe Sanatos Creste Sanatos, magazinele NEXT, Octana Events, BLCP – Complete Solutions, DALB – Creator de frumos, Carti cu zumzet, Clubul Yves Rocher, STR8, AQUA Carpatica și  Domeniile Sâmburești.

Parteneri media: Radio Itsy Bitsy, Revista Baby, Sfatulparintilor.ro, RomaniaPozitiva.ro, Asociatia SAMAS, Kinderpedia, Oradenet.ro, Learninghub.ro,  Jurnalulunuitata.ro,  Artistu.ro, Tatistaacasa.net, Mamicaautentica.ro,  Laurafrunza.com, Pricopie.com, Zanascutecel.ro, revelatiideparinte.ro, Annazidezi.com, Styleandthecity.ro, Solonaria.ro, Mamide2.com, Sebababy.ro, Supermamici.com, Johannasburg.ro, Unsoideblog.ro, Rozsaunu.ro, Laurabucur.ro, Danaganja.ro, Super-Mami.ro,  Gossipme.ro, Go-big.ro,  Ancasdiary.com, Zecelucruri.ro, Meritopoveste.ro, Lullaby.ro, Eustiu.ro, Adndefemeie.com, Jurnalulcopilului.com, Planetamami.com, Suntmama.com, Mamapentrudoi.ro, Mamacudichis.ro, Bebeh.ro, Mamapetoc.ro, Roxanadulgheru.ro, Zonamov.com, Styleandthecity.ro, Recreativo.ro, Alexisme.ro, Acasacumami.ro.

Evenimentul Modern Dad’s Challenges este initiat de Frunzaresc.eu si realizat si implementat cu agentia de publicitate Creative Energy Corner. Mai multe detalii despre proiect gasiti pe pagina de Facebook Modern Dad’s Challenges.

Foto cover: www.digitaltrends.com

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!