Copiii și tehnologia – cum menținem echilibrul?

Noi, adulții, suntem tot timpul cu telefonul în mână, cu ochii într-un monitor, pe ecranul laptopului sau al televizorului ori, cel mai des, al mobilului. Primim câte un mesaj, ne uităm cine a scris, trebuie să răspunem sau să verificăm un e-mail… Iar cei mici ne văd și li se pare normal ca și ei să aibă acces la astfel de dispozitive. Victor are voie circa o oră pe zi la televizor sau calculator și ne străduim să păstrăm în limite acest timp și să respectăm regula. Dar copiii cer mai mult, sunt curioși, vor să vadă și aia, și cealaltă, vor să se uite la un desen animat nou, la un videoclip, la un filmuleț și așa mai departe. Cum păstrăm limitele? Cât au voie cei mici în fața ecranelor? Ce conținut au voie să urmărească? Despre aceste lucruri se va discuta la cea de-a cincea ediție a evenimentului Modern Dad’s Challenges, cu temaEchilibrul copil – tehnologie”, care va avea loc pe 15 noiembrie, de la 18.30, la Hotel International din București. Înscrierea se face completând formularul de pe blogul Frunzaresc.eu – http://bit.ly/2xo19qL. Locurile sunt limitate (100 de participanți), iar participarea este gratuită. 

Noi l-am lăsat pe Victor la desene de pe la 2 ani. Câte puțin, pe canalele speciale pentru copii mici. Și acum, la aproape 5 ani, se uită, dar a descoperit calculatorul, care îl atrage mai mult. La grădiniță sosesc frecvent reviste pentru vârsta lor însoțite cu CD-uri cu jocuri pentru copii, în limba română. Sunt foarte bine făcute, educative și plăcute, iar eu mă bucur că e interesat de ele. Învață multe lucruri utile despre natură, anotimpuri, animale, reguli de circulație și câte și mai câte. Ideea e că trebuie să îi impunem limită de timp și de multe ori negociem și avem discuții cu respectarea acesteia.

Lumea digitală îi înconjoară pe cei mici de la vârste fragede

Mă gândesc că noi, la vârsta lui, nu aveam mai mult de cele 20 de minue de desene animate seara, la televizor. Distracția noatră erau jocurile, discurile la pick-up, diapozitivele, cărțile, jucăriile și nicidecum telefoanele, filmele, jocurile electronice. Nici nu existau pe atunci. Dar în ziua de azi copiii sunt expuși la tehnologie încă de dinainte de a putea merge sau vorbi, astfel că lumea digitală face parte din viața lor. Nu îi putem opri să aibă acces la ea, ci trebuie doar să impunem limite potrivite cu vârsta.

Copii digitali

Sursa foto: ashleyinternational.com

Părinții de astăzi cresc copii digitali, cu abilități digitale și foarte inteligenți și receptivi la tot ceea ce ține de tehnologie. Ei trebuie să facă față multor provocări, trebuie să țină pasul cu evoluțiile din domeniu și să se adapteze. Tot părinții sunt cei care trebuie să decidă legat de programul digital al copilului. Ce tip de emisiuni și programe este în regulă să urmarească cel mic? Cât de des și câte minute poate sta în fața ecranului? La aceste intrebări, dar și la multe altele sunt invitați tații și viitorii tați să afle răspunsul, la ediția a 5-a a Modern Dad’s Challenges.

Invitați:

 • Georgiana Roșculeț, Psihoterapeut și Coordonator programe educaționale Ora de Net: “Provocările părinților în era digitală”;
 • Lucia Radu-Simota, Digital Learning Designer: “Programul digital al copilului: când, cât și cu ce efecte?”;
 • Daniel Rogoz, Fondator Kinderpedia: “Gadget-uri și aplicații utile pentru părinți și copii”.

Înscrieri: http://bit.ly/2xo19qL

Parteneri: Orange Romania, Nestle Incepe Sanatos Creste Sanatos, ErFi Romania, Motorola Romania, DALB – Creator de frumos, Clubul Yves Rocher, Cărți cu zumzet.

Parteneri media: Radio Itsy Bitsy, Revista Baby, Sfatulparintilor.ro, RomaniaPozitiva.ro, Asociatia SAMAS, Kinderpedia, Oradenet.ro, Jurnalulunuitata.ro, Artistu.ro, Tatistaacasa.net, Mamicaautentica.ro, Laurafrunza.com, Pricopie.com, Zanascutecel.ro, revelatiideparinte.ro, Annazidezi.com, Styleandthecity.ro, Solonaria.ro, Mamide2.com, Sebababy.ro, Supermamici.com, Johannasburg.ro, Unsoideblog.ro, Teavasilescu.ro, Rozsaunu.ro, Laurabucur.ro, Danaganja.ro, Super-Mami.ro, Revelatiideparinte.ro, Gossipme.ro, Go-big.ro, Ancasdiary.com, Zecelucruri.ro, Meritopoveste.ro, Lullaby.ro, eustiu.ro, adndefemeie.com, Jurnalulcopilului.com, Planetamami.com, suntmama.com, Mamapentrudoi.ro, Mamacudichis.ro, bebeh.ro.

Evenimentul Modern Dad’s Challenges este inițiat de Frunzaresc.eu și realizat și implementat cu agenția de publicitate Creative Energy Corner. Mai multe detalii despre proiect pe pagina de Facebook Modern Dad’s Challenges – https://www.facebook.com/ModernDadsChallenges/.

Foto cover: www.uswitch.com

1

2 Comments

 • Denisa says:

  Ce subiect fain și de interes! 🙂 Și mă bucur tare că cineva s-a gândit si la tătici.

  • johannas says:

   Da, Sofia Frunză se gândește de ceva vreme și la tătici, prin evenimentele din seria Modern Dad’s Challenges 🙂 Și eu mă bucur că se abordează tema asta, chair e nevoie să știm mai multe despre cum să procedăm cu gadgeturile când vine vorba de copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!