Copiii și expunerea pe internet. Da? Nu? Până unde?

Copiii sunt mândria și bucuria noastră și ne dorim să îi știe toată lumea și, prin ei, să ne admire și pe noi: ce părinți cool suntem, ce copii frumoși și deștepți avem! Și cu cât sunem mai activi în social media, cu atât tentația de a ne expune și copiii pe Facebook, Instagram ori pe alte canale crește. Cu atât mai mult dacă suntem bloggeri: a povesti despre ei și întâmplările / cazurile / situațiile prin care trecem ori problemele cu care ne confruntăm ca părinți și rezolvările pe care le găsim face obiectul de activitate al multor bloggeri de parenting. Dar de multe ori nu ne gândim la efectele pe care expunerea în mediul online le poate avea asupra copiilor noștri. Această problemă a fost analizată și întoarsă pe toate fețele de către bloggeri și psihologi la întâlnirea cu numărul 17 din seria Digital Parents Talks organizată, în 27 octombrie, de Parenting PR la OK Center din Capitală. Concluziile ne-au pus pe toți pe gânduri. Cel puțin eu am plecat de acolo cu multe păreri schimbate și cu intenția de a fi mult mai atentă la cum scriu în mediul online despre copilul meu ori cum și dacă mai pun poze cu el pe internet. Doar câteva dintre ideile principale, pe scurt, pe care le voi detalia în continuare în articol:

– cu cât îi expunem pe copii mai devreme în mediul online, dar și mediului online (acces la gadgeturi, la social media, la jocuri etc), cu atât vor fi mai dezinvolți și nu vor avea rețineri în a se autoexpune pe internet mai devreme;

– copiii fac ceea ce ne văd pe noi că facem, ne urmează exemplul, inclusiv în folosirea frecventă a telefoanelor mobile, în accesarea internetului și petrecerea unei părți importante din timp în mediul online. Noi creăm astăzi obiceiuri copiilor noștri care nu știm cum vor evolua în viitor;

 – la fieacre 60 de secunde, 500 de fotografii cu copii sunt vândute în rețelele de pornografie infantilă!

Să ne pregătim copiii pentru situațiile din viața reală

În prima parte a întâlnirii, Ioana Marinescu, mamă și autoarea blogului Pisica pe sârmă, ne-a împărtășit viziunea ei despre expunerea fiicei sale în mediul online. Fiind un copil talentat, care participă des la concursuri, cântă și joacă în piese de teatru și face multe activități artistice publice, Ioana consideră că fiica ei este deja destul de expusă și nu poate opri acest lucru, însă poate controla cum scrie despre ea pe blog, ce fotografii postează cu ea etc. „Dacă vreau să îmi protejez copilul, eu cred că este mai important să îi vorbesc mai întâi despre pericolele și situațiile care pot apărea în viața reală și să îl învăț ce trebuie să facă, înainte de a-i vorbi despre pericolele din mediul online”, spune Ioana. Copilul trebuie să știe ce trebuie să facă dacă se pierde ori dacă este atacat de cineva pe stradă, în locuri publice sau dacă este abordat de un adult în lipsa părinților. Noi trebuie să construim încrederea în relația cu copiii noștri și să îi îndemnăm să ne vorbească despre astfel de situații, dar mai ales să îi învățăm ce trebuie să facă atunci când le întâlnesc.

În ceea ce privește modul de a scrie pe blog și abordarea unor probleme și situații personale, acestea pot fi reflectate cât mai general, fără exemple concrete în care sunt implicați copiii. Astfel putem împărtăși ideile, experiența și concluziile noastre care pot fi utile și pentru cei care ne citesc, fără să dezvăluim amănunte și detalii personale ori legate de copii. Este adevărat că subiectele cu exemple proprii și situații concrete pot stârni mai multe emoții și pot fi apreciate mai repede de mai mulți cititori, însă protejarea copiilor și familiilor poate fi mai importantă. Aici depinde, bineînțeles, de fiecare dintre noi, bloggerii părinți, cât anume dorim și ne permitem să ne expunem pe noi și pe cei apropriați.

Copiii și dreptul la imagine

Copiii au dreptul să le fie respectată imaginea și acest lucru este reglementat prin lege, ne-a explicat Alina Juracopschi, avocat și asistent social. Ca și bloggeri, dacă lucrăm cu anumite branduri care ne cer expunerea copiilor pe blog, filmarea anumitor materiale sau fotografierea, noi, părinții, trebuie să ne dăm în scris acordul, însă trebuie să îl întrebăm și pe copil dacă vrea să facă asta. Dacă fiul sau fiica noastră are peste 10 ani, acordul copilului este absolut necesar pentru activitatea pe care urmează să o depună. Cu atât mai mult, există contracte de prestări servicii pentru minori, iar legea reglementează timpul pe care aceștia trebuie să îl petreacă lucrând, monitorizarea în permanență de către un adult etc.

Poze publice de la școală sau grădiniță, doar cu acordul părinților

Mulți dintre noi nu avem nimic împotrivă atunci când școala ori grădinița le face fotografii copiilor în grup, la activitățile în care sunt implicați. Dar aceste poze pot ajunge pe Facebook ori pe site-ul școlii, unde oricine are acces. Unitățile de învățământ și cadrele didactice au obligația de a cere acordul părinților pentru fotografierea sau filmarea copiilor și apoi pentru afișarea materialelor în spațiul public, precizând când și unde apar, pe ce perioadă și în ce scop, ne-a explicat Alina Juracopschi. Depinde de fiecare dintre noi, părinții, dacă suntem sau nu de acord, însă trebuie să cântărim foarte bine situația și să ne informăm înainte de a ne da acordul.

Cum introducem online-ul în viața copilului. Pericole și consecințe

Cel mai mult ne-a pus pe gânduri prezentarea Danielei Dumitrescu, psiholog clinician, psihoterapeut CBT și practician în metoda Espere. Ea ne-a invitat să reflectăm asupra modului în care introducem mediul online și canalele de social media în viața copiilor noștri și efectele pe care le are expunerea la mediul online asupra lor. Am aflat de la Daniela că mulți adolescenți își creează relații online fictive (așa numitele crash) pe care le întrețin virtual. Ba mai mult, există online și grupuri de crash unde ei își pot căuta parteneri. Un partener de crash se numește RPG (role play game). (Da, exact, noi, adulții de astăzi nu știm nimic, suntem total depășiți de aceste informații și de lumea în care trăiesc copiii noștri!)

Pericolul este real și există riscul foarte mare ca acești tineri să dezvolte probleme de siguranță mentală și emoțională. Ei caută validarea în mediul exterior, care vine facil, fără să aibă o bază emoțională solidă. Încrederea adolescenților în sine este fragilă, la fel și raportarea la propria persoană.

Noi, părinții, trebuie să îi învățăm aceste repere. Dacă noi petrecem mult timp în social media și devenim dependenți de validarea pe care o primim în mediul online de la ceilalți, îi învățăm și pe copiii noștri același lucru. Ei vor face la fel, urmându-ne exemplul. „Copiii de azi nu mai au aceleași repere ca și noi. Ei au în spate educația virtuală. Ei învață că, pentru a obține validarea, trebuie să se comporte într-un anumit fel care este dezirabil, că trebuie să se conformeze”, spune Daniela Dumitrescu.

Relațiile virtuale ne preocupă pe foarte mulți dintre noi și tânjim după această validare, ceea ce creează un fundal anxios. Putem deveni dependenți de această validare exterioară, ne-a explicat psihologul Daniela Dumitrescu. Internetul ne satisface pe moment nevoile emoționale, dar nu ne hrănește.

Ca părinți, trebuie să ne punem următoarele întrebări: cum vrem să arate copilul nostru ca adult? Care din comportamentele / valorile / principiile noastre de astăzi îl ajută să devină adultul pe care ni-l dorim? Trebuie să le arătăm copiilor principiile noastre sănătoase, să îi învățăm și să le transmitem valorile noastre de bază, pe care le prețuim. Trebuie să creăm relații bazate pe încredere cu copiii noștri, astfel încât ei să vină la noi să ne întrebe, să se poată baza pe noi și să știe că suntem mereu acolo când au nevoie de noi, că suntem persoanele pe care se pot baza oricând, în orice condiții.

Ideile prezentate de Daniela Dumitrescu la #DPT 17 pot fi citite și în articolul ei, aici: https://danieladumitrescu.blogspot.com/2018/10/mami-mami-cate-like-uri-am.html?

Să ne gândim bine înainte de a ne expune copiii online

Amina Tomescu, mamă și autoarea blogului AminaTomescu.ro, ne-a vorbit despre campania ei – Tu știi cine îți privește copilul? –  despre riscurile expunerii online a minorilor. Este important să ne gândim de două ori înainte de a posta o fotografie cu copilul nostru pe internet. Cine o poate vedea? Este o imagine cu care copilul se va simți confortabil peste 10 ani? Cum ne putem proteja copiii? Sunt mai multe aspecte pe care trebuie să le avem în vedere. Iar copiii trebuie întrebați și consultați în această privință, chiar dacă sunt mici, căci au dreptul să știe. Îi putem întreba dacă le place poza, dacă ne dau voie să o publicăm, explicându-le ce înseamnă asta, că o vor vedea mai mulți oameni etc. Cu toate acestea, noi suntem adulții și la noi este decizia finală, pe care trebuie să o cântărim suficient de bine înainte.

Mădălina Sava, psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental, ne-a îndrumat, la rândul ei, să fim deschiși cu copiii noștri, să discutăm despre emoții, despre valorile și principiile noastre, despre lucrurile în care noi credem și care sunt importante pentru noi. Este important să avem discuții deschise cu copiii noștri, să îi întrebăm și să le arătăm că părerea lor contează. Aceste lucruri sunt importante pentru ei și astfel le dăm putere și încredere.

Mihaela Dinu, psiholog clinician la „Salvați Copiii” și coordonator al Centrului de Educație Emoțională și Comportamentală pentru Copii, ne-a vorbit despre identitatea digitală care se păstrează în timp. Noi nu putem ști astăzi ce efecte vor avea în timp fotografiile cu copiii noștri sau textele pe care le scriem despre ei în mediul online. Chiar dacă noi le ștergem, ele rămân salvate totuși undeva, pe internet. Foarte mulți angajatori se bazează deja în procesul de recrutare pe informațiile pe care le culeg din mediul online.

Există totuși și beneficii?

În ziua de astăzi este clar că nu ne putem ține copiii complet rupți de lumea digitală. Însă trebuie să le oferim acces controlat și cu măsură, să le arătăm partea utilă a online-ului, cum își pot căuta informații, cum pot descoperi anumite lucruri interesante, cum își pot satisface curiozitatea despre natură, istorie, geografie și orice alt domeniu  / hobyy / aspect care îi interesează. Echilibrul și măsura sunt cuvintele de bază aici și este important ca cei mici să pășească în această lume digitală sub îndrumarea noastră.

Întâlnirea aceasta din seria Digital Parents Talks a fost una dintre cele mai folositoare și bogate în informații la care am participat. Mulțumesc, Ana Nicolescu și Lavinia Pavel – Parenting PR – pentru idee și organizare și mulțumesc invitaților pentru toate informațiile deosebit de interesante!

Sponsori: Lidl și Lupilu

Parteneri: OK Center, Mustela

Fotografii: Mihai Răitaru

5

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!