Copiii iubiți și ascultați vor face față acestei lumi disfuncționale. Părinții în dialog cu Oana Moraru

Oana MoraruIeri am participat la una dintre cele mai interesante și mai bogate întâlniri de parenting. Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa Urbană) ne-a prilejuit un dialog de peste trei ore cu Oana Moraru, consultant educațional, fondatoarea școlii private Helikon și creatoarea platformei Vocea Părinților. Am aflat lucruri importante despre educație, despre limite puse cu blândețe, despre legătura dintre toleranța la frustrare și performanțele academice de mai târziu ale copiilor noștri.

Despre toleranța la frustrare și teama de eșec am scris aici: Frustrarea și plictiseala sunt bune pentru copii. Părinții în dialog cu Oana Moraru (II) 

Despre teme, after-school, timp liber și meditații am scris aici: Copiii și temele – prieteni sau dușmani? Părinții în dialog cu Oana Moraru (III)

Iubire + susținere = echilibru și curaj

Oana Moraru a răspuns zecilor de întrebări adresate de părinții care s-au înscris la întâlnire. Am rămas cu foarte multe idei valoroase și lucruri de aplicat în relația cu copilul meu. Cea mai importantă idee mi s-a părut aceasta: copiii iubiți necondiționat, valorizați de către părinții lor, acei copii ale căror nevoi emoționale sunt îndeplinite acasă vor face față cu brio lumii exterioare în care îi aruncăm. Dacă acasă copiilor li se oferă dragoste, atenție, sunt ascultați, priviți în ochi și apreciați pentru ceea ce sunt ei, lumea din afara cercului familial va fi întâmpinată cu mult mai multă ușurință de către aceștia. Copiii crescuți bine, care primesc susținere, știu cine sunt, au încredere în ei și sunt echilibrați. Stau bine pe propriile picioare și vor face un slalom bun printre problemele și provocările lumii exterioare. Dacă rezervorul lor emoțional este plin și nevoile le sunt satisfăcute, nu vor fi reactivi și nu vor răspunde la șicanele celor din jur. În schimb, copiii care au probleme în colectivitate reacționează din nevoi neîmplinite acasă – fie nu sunt valorizați, fie sunt apreciați de părinți doar prin prisma rezultatelor școlare etc.

Conflictele sunt o sursă de creștere

Oricât am evita și am încerca să ne ținem copiii departe de certuri și conflicte, acestea sunt bune pentru formarea lor, ne-a explicat Oana Moraru. Niciun părinte nu dorește să își certe copilul și nu e fericit să intre în conflict cu el. “Cu cât noi, părinții, suntem mai obsedați de control și perfecționism, cu atât mai mult copiii vor ridica și mai mult ștacheta și vor încerca să aprindă focul. Ei au nevoie de asta, au nevoie să știe cât de mult poate crește acesta. Ne putem crește copiii bine acceptând ideea că aceste conflicte sunt bune, sunt o oportunitare de creștere”, a spus Oana.

Cum reacționăm în situații de criză? Regula celor 90 de secunde

Oana IoanaDe multe ori mă confrunt și eu cu plânsetele și crizele copilului meu, refuzuri și nervi specifici vârstei. Cum să fac față, cum să reacționez cel mai bine penru el? – m-am întrebat adeseori. Tehnica propusă de Oana Moraru mi s-a părut cea mai bună și ușor de aplicat. În momentele de criză, atât adulții, cât și copiii reacționează “animalic”. Partea superioară, rațională a creierului se blochează și rămâne funcțională doar “amigdala”, creierul reptilian, cu impulsuri primitive. Funcționăm doar în două trepte: luptă sau fugi. În aceste situații este inutil să îi explicăm copilului că nu trebuie să mai plângă, că felul în care se comportă e ilogic, inutil și irațional, că nu e frumos și așa mai departe. În acele momente nu ne aude căci nu avem cu cine vorbi. Trebuie să așteptăm 90 de secunde în care să nu reacționăm, să stăm și să așteptăm calmarea furtunii și liniștirea creierului inflamat. Doar după acest scurt interval (care, da, ni se poate părea o veșnicie) putem apela la cuvinte, explicații și strategii pe care copilul le va auzi și înțelege. Important e să ne putem abține (da, e foarte greu uneori), să respirăm și să lăsăm spațiu pentru ca furtuna să treacă și să ne putem face auziți.

Fii tu “vacanța” copilului tău!

Am aflat de la Oana că, atunci când au tatrumuri, când copiii sunt supărați su nervoși, au nevoie să găsească în noi acea oază de liniște, energia și calmul la care să se conecteze pentru a se putea liniști. E ca și atunci când noi, adulții mergem în concediu și tot ce ne dorim este ca priveliștea camerei de hotel să ne arate un munte, o pădure sau o apă liniștită, ca să ne putem odihni și să scăpăm de stres. La fel și copiii au nevoie de un reper de liniște și calm, pe care îl caută în noi. Iar noi putem – și trebuie să fim în acele momente – lacul lor liniștit, muntele sau pădurea, acel spațiu care să le conțină emoțiile pe care ei nu le pot duce. Putem fi vacanța lor! Nu este deloc ușor, dar, așa cum ne-a spus Oana, acesta este un mușchi interior, emoțional care se antrenează în timp. Important de știut este faptul că acest aspect e valabil la tantrumuri. Atunci când, pe lângă criză și plâns, apare și manipularea intelectuală, (de exemplu aș vrea să mai mănânc ciocolată sau vreau să îmi iei acea jucărie, vreau să mă mai uit la desene – însoțite de variate motive), trebuie să fim fermi în răspuns și în atitudine, în ceea ce dorim să transmitem copilului.

Despre grădiniță și școală, pregătire, teme și importanța timpului liber pentru copii voi povesti mâine într-un alt articol. Apreciez enorm inițiativa Ioanei Macoveiciuc de a organiza această întâlnire și mai ales deschiderea și generozitatea Oanei Moraru de a răspunde atâtor întrebări venite din partea părinților. Astfel de dialoguri sunt extrem de utile și ne ajută să fim părinți mai buni. Și da, probabil că asta vine tot din dorința de control specifică generației noastre, dar, mai mult decât atât, cred că vine din dragoste și din dorința de a ne crește copiii frumos, echilibrat, din inimă.

Later edit – citiți aici al doilea articol: Frustrarea și plictiseala sunt bune pentru copii. Părinții în dialog cu Oana Moraru (II) 

Evenimentul “Ce contează de fapt? Conferință – dialog relevant cu Oana Moraru” a avut loc la Pentagon Events.

Organizatori: Prințesa Urbană, Vocea Părinților. Sponsori: NN, Loncolor, Rangali, Minunino

Parteneri: Pam Pam, Edu Class, Sloop

Foto cover: thelovedchild.net

9

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!