Copiii ascultători au părinți „neserioși”. Dialogul transformării cu Oana Moraru (II)

Joaca. Luatul lucrurilor serioase în „neserios”. Roluri. Povești. Și iar joacă. Toate acestea sunt ingrediente necesare în rețeta succesului cu copiii, după cum ne-a împărtășit Oana Moraru, consultant educațional, fondatoarea școlii private Helikon și creatoarea platformei Vocea Părinților, la evenimentul DIALOGUL TRANSFORMĂRII – Noua pedagogie a minții și a inimii pentru părinți și dascăli. E necesar să ne jucăm cât mai mult cu copiii și să le explicăm lumea prin joc și povești, căci astfel o vor înțelege mai bine, dar ne vor și asculta.

Citește și Fiți prezenți lângă copii și lăsați-i să trăiască în prezent. Dialogul transformării cu Oana Moraru (I)

Copiii iubiți și ascultați vor face față acestei lumi disfuncționale. Părinții în dialog cu Oana Moraru

Frustrarea și plictiseala sunt bune pentru copii. Părinții în dialog cu Oana Moraru (II) 

Copiii și temele – prieteni sau dușmani? Părinții în dialog cu Oana Moraru (III)

Noi, adulții de astăzi, nu mai avem dispoziție de joacă, nu mai vem timp și chef să ne jucăm cu copiii și de aici vin multe din problemele lor, tantrumurile, crizele de furie, etc., ne-a explicat Oana Moraru. Pentru că jocul este limbajul pe care cei mici îl înțeleg cel mai bine, trebuie să ne punem în papucii lor și să le vorbim pe aceeși limbă. Să ne prefacem că mergem la grădiniță și ne strecurăm printre dragoni, care sunt, de fapt, mașinile de pe stradă ori să îi punem pe copii să exerseze diverse lucruri desemnându-le roluri și punându-i să fie medici, profesori sau gunoieri. Lucrurile serioase puse într-un context de poveste pot fi asimilate și înțelese mult mai ușor de copii decât le putem noi explica în maniera clasică. În plus, jocul creează conectarea atât de necesară între adult și copil și îl face pe cel mic să fie mai scultător și mai deschis să coopereze cu părintele ori educatorul.

Noi creștem odată cu copiii noștri

Orice etapă de creștere a copiilor noștri e o nouă etapă de creștere a noastră, a adulților, ne-a explicat Oana Moraru. Ne dezvoltăm odată cu ei și trebuie să ne adaptăm fiecărei perioade de dezvoltare prin care trec copiii. Atunci când cel mic abia a venit pe lume, suntem în permanență lângă el și trăim, practic, legați de el. Prima lecție pe care creierul nostru o asimilează este cea a existenței împreună cu celălalt. Este o lecție dificilă pentru că trebuie să învățăm cum este să trăiești în strânsă conexiune și dependență cu o altă ființă. Tu nu mai ești tu, timpul nu îți mai aparține, viața ta e dată peste cap și nu mai ești deloc cel de dinainte de a deveni părinte.

A doua etapă a dezvoltării noastre este perioada cuprinsă între vârsta de 6 luni și 2 ani a copilului, când noi, adulții, trebuie să învățăm să trăim neplanificat, în haos, în dezorganizare, în neprevăzut. Nimic nu este conform planului nostru, iar ordinea devine o noțiune SF. Copilul este peste tot, pune mâna pe orice, testează, caută, încearcă, răvășește, împrăștie, cade, se lovește, iar toate astea ne pun la încercare pe noi, părinții. Aceasta este, de fapt, lecția pe care trebuie să o învățăm: cum să ne adaptăm haosului, cum să trăim și să ne adaptăm vieții mereu în schimbare, care se derulează în afara tiparelor. În această perioadă, ca și mai târziu, de altfel, este foarte important ce transmitem copilului la nivel energetic, dincolo de cuvinte, ne spune Oana Moraru. Atunci când punem o interdicție, copilul simte emoția pe care o transmitem, dincolo de cuvinte. El simte energia mamei, dacă e stresată, dacă se învinovățește sau dacă are îndoieli. Oana ne sfătuiește să fim fermi și siguri pe noi atunci când transmitem copiilor o interdicție sau le impunem o regulă pentru că ei vor simți dacă este impusă cu fermitate sau dacă nici noi nu suntem așa siguri că astfel trebuie procedat.

Testarea limitelor și încălcarea regulilor

Între 2 și 6 ani copiii vor încerca să încalce regulile și să testeze limitele. Cu toate că ei știu și înțeleg regulile, este plăcerea lor să le încalce, ne-a explicat Oana Moraru. Ce e de făcut? Să fim fermi, dar să fim și flexibili. Există reguli fixe – cum sunt cele care privesc masa ori somnul – și reguli flexibile, unde îi putem oferi opțiuni și alegeri copilului.

În această etapă copiii au o atracție pentru jocurile, poveștile și personajele de groază, iar acest lucru îi ajută să integreze frica. Creierul lor are nevoie să accepte situațiile de groază, aceste jocuri și povești sunt ca un fel de antrenament care pregătesc organismul pentru eventuale situații similare reale. Nu ar trebui să le respingem sau să le interzicem, ci să creăm astfel de jocuri și povești împreună cu copiii pentru a-i ajuta și a-i pregăti. Dacă un copil are tendința de a fugi pe stradă, creați jocuri în sufragerie prin care să simulați traversarea străzii, traficul, mașinile, ca el să vadă pericolele și să le exerseze în joacă, în siguranță, ne sfătuiește Oana Moraru.

Ei nu sunt noi

În perioada de vârstă cuprinsă între 6-12 ani, părinții trebuie să învețe că cei mici sunt diferiți, au propriile aspirații, dorințe, gânduri și emoții. „Ei nu sunt noi” e o lecție dificilă, dar necesară în dinamica sănătoasă a relației părinte-copil. În această perioadă se formează complexele de inferioritate, de aceea este bine ca cei mici să nu participe la competiții și concursuri școlare. Dacă totuși o fac, e bine ca ei să meargă în echipe și nu individual.

Anii pubertății și adolescenței sunt cei mai dificili căci părinții realizează atunci că nu mai pot da comenzi copiilor și nu le mai pot impune lucruri. Soluția optimă este ca aceștia să devină partenerii copiilor și să poarte discuții prietenești, de la egal la egal. În adolescență se reactivează perioada 2-6 ani, iar dacă atunci au fost probleme, lucruri nerezolvate sau neconsolidate, ele vor ieși la suprafață în această perioadă. Adolescenții se confruntă cu o mulțime de întrebări și îndoilei, sunt nesiguri pe ei, vor să fie acceptați, validați, valorizați de prieteni, de colegi, iar noi, părinții, trebuie să îi sprijinim și să simtă un suport din partea noastră, nu nemulțumiri și critici constante. Oana Moraru i-a încurajat pe părinți să aibă încredere și să fie siguri că această perioadă va trece cu bine. Creșterea adevărată a copilului va avea loc când acesta se va desprinde de cuibul părintesc și va pleca, luându-și viața în propriile mâini.

Mi s-au părut revelatoare sfaturile și ideile Oanei Moraru, încurajatoare și liniștitoare pentru multele griji și întrebări pe care le-am avut în minte și în suflet înainte de a veni la conferință. Voi completa această serie cu încă un articol despre ascultare și un mesaj extrem de important din partea unei mame care a trecut prin toate aceste perioade de dezvoltare a copilului și a ajuns să își vadă fiul un adult responsabil și un om frumos sufletește.

Partenerii evenimentului: Sloop, Ramada, Tupperware Brands, Magic One, Aqua CarpaticaBiofuture Carpathia, La Petite, Dolce Gusto, Jucării educaționale, La Roche-Posay, Cartemma, Mobila Moll, Quixx protect, Sara Green, Kinderpedia

Parteneri media: Itsy Bitsy, Parenting PR, Părinți imperfecți, Johannasburg, Prescolar.ro, Laura Bucur, Cristina Oțel, Mămica activă, Mămica zburătoare, Familia Zen, Anasimaria.blog, Alexisme.ro

Foto cover: Shutterstock

Foto conferință: Mihai Trașcă

20

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!