Construiește un vis. O casă. „Acasă” pentru copiii abandonați

Cred că visul oricărei familii este să aibă o casă a sa, pe care să o mobileze și să o decoreze cum dorește și unde copiii să crească liniștiți și veseli. Pentru mine casa e oaza de liniște, e locul unde mă simt în siguranță, unde mă pot odihni și mă pot bucura de familia mea, mă pot juca cu Victor, băiețelul nostru, pot petrece timp frumos și bogat alături de cei dragi. Casa înseamnă mai mult decât 4 pereți, este mai mult decât o locuință, este un cămin, un spațiu unde putem fi noi înșine, unde ne simțim în siguranță, liniștiți și fericiți.

Mereu ne-am dorit casa noastră. Am locuit zece ani într-o garsonieră și apoi, când a venit Victor pe lume, ne-am mutat cu chirie într-un apartament mai spațios. Am încercat să ne cumpărăm o locuință mai mare, dar, în adâncul sufletului, mereu ne-am dorit o casă. O casă adevărată, pe pământ, nu foarte mare, înconjurată de flori, iarbă verde și copaci. O casă în a cărei curte să alerge un cățel și să ni se încurce pe la picioare, torcând alene, o pisică. O casă a noastră, în care să ne simțim bine și să petrecem în tihnă cel mai prețios timp: acela cu familia, cu prietenii, cu cei dragi. Casa noastră. Am desenat-o deja pe hârtie, știm cum o să arate și, cu puțin noroc, anul viitor ne vom apuca să o construim.

Scriu aceste rânduri și mă gândesc cât de mult va însemna asta pentru fiul nostru. Cum va crește aici, cum se va bucura de soare și aer curat, de casă, de prieteni și de tot ce înseamnă căminul pe care îl vom ridica. Zâmbesc și mă bucur că el e atât de norocos, că noi suntem fericiți să îl avem, să fim împreună și să ne putem construi casa pe care o visăm.

Dar pe lume sunt atât de mulți copii care nu sunt așa de norocoși… Copii abandonați sau pe care părinții au fost nevoiți să îi lase în grija instituțiilor statului ori care au fost separați de mama și de tata din cauza sărăciei ori a violențelor din familie… Copii care nu au avut niciodată o casă a lor în adevăratul sens al cuvântului… Copii pentru care „acasă” înseamnă un dormitor pe care îl împart cu alți 7 copii, o sală de mese și o sufragerie cu mobile vechi și scorojite și niște doamne înrgijitoare care le țin loc de mamă și de tată…

Cum arată „acasă” pentru copiii din orfelinate

În România mai sunt, la ora actuală, mai puțin de 8.000 de copii care trăiesc în orfelinate. Copii care nu știu cum arată și cum se simte, de fapt, „acasă”. Pentru ei, „acasă” înseamnă cu totul altceva decât înseamnă pentru cei mai multți dintre noi. Pentru acești copii Fundația Hope and Homes for Children și partenerii săi fac eforturi de 20 de ani să le ofere case adevărate și șansa de a-și trăi copilăria așa cum orice copil are dreptul să o trăiască. Hope and Homes for Children lucrează pentru a închide toate orfelinatele din țara noastră până în 2026 și își propune să înlocuiască sistemul instituțional de protecție a copilului cu un sistem bazat pe conceptul familial. Din 1998, de când activează în România, organizația a contribuit la închiderea a 56 de instituții de tip vechi, în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, 5.185 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 455 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere. Până în prezent, Fundația a dezvoltat 105 case de tip familial, case în care locuiesc maxim 12 copii și unde aceștia au șansa de a trăi într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, primesc îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent.

Construiește o „acasă” împreună cu Hope and Homes for Children și Holcim România

Fiecare dintre noi poate pune umărul la construirea unor astfel de case de tip familial. De fapt la construirea unor vise pentru copiii din orfelinate. Căci pornind de „acasă” toate visele pot prinde aripi și se pot transforma în realitate. Holcim România și Hope and Homes for Children continuă parteneriatul început în 2017 și, prin intermediul campaniei „Construiește o casă, dăruiește o acasă!”, donează Fundației 1 leu pentru fiecare sac de liant aditivat pentru zidărie și tencuială Tenco vândut în perioada 6 august – 30 noiembrie. La finalul campaniei, Holcim România și Hope and Homes for Children își propun să strângă 200.000 de euro, bani care vor fi folosiți la construcția unor case de tip familial pentru copiii care mai locuiesc încă în instituții de tip vechi ale statului.

Nu e prima dată când fundația și producătorul de ciment fac acest lucru împreună: cei 300.000 de euro strânși în 2017, în prima ediție a campaniei, sunt folosiți în prezent la construcția a două case de tip familial care vor fi dezvoltate ca parte a procesului de închidere a centrelor de plasament „Robin Hood” din Sectorul 4, București, și „Elena Doamna” din Piatra Neamț. La începutul acestei luni s-a dat startul lucrărilor de construcție pentru prima casă de tip familial dintre cele două.

O părticică din „acasă”. Cum poate contribui fiecare dintre noi 

Cu toții putem contribui la ridicare unei astfel de case de tip familial. Dacă îți construiești o casă, poți cumpăra liant aditivat pentru zidărie și tencuială Tenco, iar pentru fiecare sac, Holcim donează un leu către Hope and Homes for Children. Dacă nu construiești, poate ai prieteni care își ridică o casă și le poți povesti și lor despre acest proiect. Dacă nu te afli în această postură, poți dona un desen. Imaginează-ți cum ar arăta o casă pentru copiii care trăiesc în orfelinate sau cum ar arăta casa visurilor tale, dacă ar fi să o pui pe hârtie. O poți desena, pe perioada campaniei (adică până pe 30 noiembrie) folosind aplicația disponibilă pe site-ul Holcim, aici: https://holcim-daruieste-o-casa.construiesc-singur.ro/. Compania va realiza o galerie online, iar cele mai reușite desene vor fi incluse într-o carte de colorat pentru copii. Cele mai frumoase desene vor putea fi colorate sau pictate de către copiii care se vor muta în casele de tip familial construite de către Hope and Homes for Children și vor deveni tablouri, pentru a le înfrumuseța noile locuințe.

Pentru tine cum arată „acasă”?

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!