Conferința “Liber la educație”. Impresii de profesor: “Adulții trebuie să fie autentici!”

Adulții trebuie să fie autentici. Atât părinții, cât și dascălii trebuie să îi vadă pe copii, să îi asculte, să îi înțeleagă, nu doar să bifeze timpul petrecut împreună. Copiii au nevoie de conectare autentică, au nevoie să fie văzuți și auziți. Acestea sunt câteva impresii ale unui reprezentant al sistemului educațional prezent la conferința Liber la educație sau educație la liber?” desfășurată pe 11 iunie, avându-i ca speakeri invitați pe Oana Moraru, Gáspár György, Carmen Lica și Larisa Petrini. Crina Vlădilă, manager educațional Lycetuff EduCenter/ Grădinița American Lycetuff a fost prezentă la eveniment și am rugat-o să ne împărtășească impresiile ei. Iată-le mai jos:

“A trecut o săptămâna de la conferințaLiber la educație sau educație la liber?” și m-am decis să împărtășesc ce a însemnat aceasta pentru mine. Când spun pentru mine, mă refer la profesorul din mine. Evident, nu mă pot abține de la un stil critic… (Așa sunt eu! Mereu cu o sprânceana ridicată) și să spun că amestecul de parinți+copii+teme de discuție dificile+ora de somn+ora de masă+pauze prea scurte ≠ love. Puțin mai multă atenție la evenimentele kids friendly pentru a nu crea frustrare, mai ales la cei mici.

Pozăm în adulți perfecți, atotștiutori

Discursul Oanei Moraru îl cunosc prea bine, mereu pe gustul meu, clar, coerent, direct, așa cum ar trebui să fie educația. Mesajul promovat, deja cu tradiție, nu se abate de la propria-i regulă: ADULȚII TREBUIE SĂ FIE AUTENTICI! Și câtă dreptare are! Asta ne lipsește, autenticitatea. Pozăm în adulții perfecți, puternici, ATOTȘTIUTORI, mereu căutători de nimicuri, dar mai ales, ATOTIGNORANȚI. Da, da! ATOTIGNORANȚI… l-am inventat pe loc. Asta facem copilului, îl ignorăm, începând de la a-i căuta cele mai cool haine, la cele mai bine cotate cursuri, la cea mai exigentă învățătoare, la cea mai scumpă vacanță și… uităm complet de el. Nu fizic, ci emoțional, îi uităm deliberat nevoile și propriul traseu. Îl sabotăm cu propriile credințe și dorințe, îl programăm la a ne urma, dar îl pierdem fără urmă.

Copilul te vrea autentic

Oana Moraru (fondator și manager Școala Helikon, consultant educațional, învățător și profesor, 20 de ani experiență în învățământul privat și public) vorbea despre faptul că ne facem o agendă în ceea ce privește copiii și ei simt… Ooooooo! Și atunci se opun, nu vor să fie manipulați și lucrează împotriva noastră. Sîc! Copilul te vrea autentic, nu să vii la el cu lista și tu să faci pac!pac! cu pixul. El vrea conectare, el vrea să fie văzut, să-l vezi important, o ființă, nu o bifă în agenda obiectivelor tale zilnice. Așa că, nu uitați să vă arătați intențiile în fața copilului.

Lipsește autenticitatea cadrului didactic

Apreciez părinții care au interes real vis-à-vis de traseul academic al copiilor, apreciez toată strădania de a se autoeduca și corecta, cursurile acestea despre educația instituționalizată sunt adevărate izvoare de cunoaștere, dar… adresate cui nu trebuie. Nu părinților ar trebui să li se spună cum ar trebui făcută educația în școală – săracii, de multe ori nici nu pot trece de poarta școlii – dar mai ales să intre peste treaba DOAMNEI. Oamenii zic bine pe la conferințe, dar o zic urechilor care nu ar trebui să audă, de aici și tragediile în care părinții se duc să dea sfaturi DOAMNEI, despre care-i treaba cu educația și predarea. Sincer, duminică mi-a fost și rușine să ridic mâna la întrebarea “Cine este cadru didactic de aici?”, eu și câțiva rătaciți, maxim 10, răsfirați într-o sală. Culmea, discursul era fix pentru noi, cei înscăunați la catedră!

Lipsește autenticitatea cadrului didactic din ecuație, evident, nu la toți, dar la cei mulți. Eu sunt rătăcitul care nu știe cu cine să țină și așa fuge dintr-o tabară în cealaltă, poate se lămurește care ajută cel mai bine copilul. Si alerg neobosit de vreo 11 ani de când lucrez pentru copii și am să mai alerg încă mulți kilometri de maraton, pentru A-I VEDEA.

Copiii merită profesori minunați. Curajoși, autentici și deschiși

Același mesaj, dar cu alte cuvinte, l-am desprins și de la Gáspár György (psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional), care vorbea despre profesorii minunați și neminunați (el a folosit termenul de “mai puțin minunați”, dar parcă al meu e mai haios). Frumos definit, exemplificat, chiar cu modele personale, dar iar, cui nu-i trebuie… Din fericire la mine a ajuns bine și m-a durut. Pe mine, PROFESORUL m-a durut când am resimțit vechile răni ale propriilor mei profesori neminunați (insist să folosesc termenul). Atunci mi-am amintit de ce sunt totuși printre puținii profesori de la astfel de conferințe, copiii merită cei mai minunați profesori (știu că nu există acest grad de comparație), merită să ne dezgolim de orgoliul de semizei și să descălecăm de pe scaunul ignoranței și să ne arătăm adevărul, vulnerabilitatea, nu slăbiciunea. A fi deschis în fața copilului nu ar trebui să fie un gest de slăbiciune, ci un gest de curaj… Și ne întoarcem la nevoia de autenticitate.

Vă spun și eu… fiți adulții autentici și minunați de care copiii doresc să fie vazuți!”

Mulțumesc, Crina Vlădilă, pentru aceste rânduri. Zic că avem ce învăța de la acești oameni extraordinari, cum să fim părinți mai buni, profesori mai atenți și cum să îi ascultăm și să îi înțelegem pe copiii noștri.

Citiți și: Copiii iubiți și ascultați vor face față acestei lumi disfuncționale. Părinții în dialog cu Oana Moraru

Frustrarea și plictiseala sunt bune pentru copii. Părinții în dialog cu Oana Moraru (II)

Copiii și temele – prieteni sau dușmani? Părinții în dialog cu Oana Moraru (III)

Fotografii de Paul Buciuta și Ilona Năstase via Revistatango.ro Marea Dragoste

Evenimentul a fost organizat de Mozaic Media. Partener Principal : Orange Romania

Parteneri: NN, Aquatique, Dacia Romania, Boiron Romania, RawBite Romania, English Kids Academy, Scoala Step by Step Bucuresti, SloopKinderpedia, Bucate delicioase și NESCAFÉ Dolce Gusto Romania.

Parteneri media: Magic FM Romania, Pagina de Psihologie, Vocea Părinților, Marea Dragoste, TusiBebe, Şi Blondele Gândesc, Un părinte mai bun, Frici de mămici, Scoala Intuitext, SuntParinte.ro, Centrul de ParentingNoi vrem părinți, RalucaLoteanu.ro – Suflet de mamica, FUN Parenting,Mothers and the city, Mama are blog, Baby Manager, Mămică în formă, copil sănătos, B24Kids by Anca Ilie Sanatatea.ro, Jucării educaționale, GOKID.ro, KidSpots, Mamicamea.ro, Cristina Oţel, Pisica pe sârmă, Familia Hai Hui, Mamica urbana, Mami pe tocuri, Learning HUB,mamapetoc.ro, Amina Tomescu, Lion Mentor Association, Frunzaresc.eu,Pași Mărunți, Iuliana Roca – Scrieri felurite, Brigada de Voluntari și Blitz TV.

Moderator: Alice Năstase Buciuta, Redactor-Şef al revistei Marea Dragoste

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să reveniți și dați Like paginii de Facebook, Johannasburg.ro, unde puteți fi la curent cu tot ce scriu.

0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!