Celulele stem tratează peste 80 de boli. În viitor, chiar și autismul

Când l-am născut pe Victor acum aproape 6 ani, am cochetat cu ideea de a recolta celule stem la naștere. Am citit câte ceva și mă gândeam să facem și recoltarea, apoi să păstrăm, evident, probele într-o bancă de celule stem. La acel moment însă mi s-a părut prea scump și investiția prea mare și cred că nu m-am informat suficient despre beneficiile pe termen lung ale celulelor stem și ale tratamentelor în care acestea pot fi folosite. Astăzi aș face cu siguranță acest lucru. De ce? Pentru că medicina și tehnologia evoluează cu viteza luminii și s-ar putea ca în viitorul nu foarte îndepărtat omenirea să se poată trata de cele mai dificile boli cu ajutorul acestor celule. Așa că acum văd recoltarea și păstrarea celulelor stem ca pe o asigurare de viață.

Ce m-a determinat să îmi schimb părerea? Deunăzi, eu și câțiva bloggeri am avut oportunitatea de a avea o discuție foarte interesantă cu Dr. Bogdan Ivănescu, președintele băncii de celulte stem Stem Sure și prezentator al platformei medicale Doctor MIT, care ne-a vorbit despre beneficiile recoltării celulelor stem din cordonul ombilical și utilizarea lor din ce în ce mai largă în tratarea bolilor.

Puțină istorie

Celulele stem ombilicale recoltate la naștere sunt celule stem hematopoietice – din ele derivă toate tipurile de celule adulte ce se găsesc în sânge (hematii, leucocite, trombocite).

Am aflat că celulele stem au devenit o sursă de tratament și vindecare prin transplanturi de peste 60 de ani. În 1957 s-a realizat cu succes primul transplant de celule stem ale sângelui. Temerarul a fost dr.  Donnall Thomas, care a primit, în 1990, Premiul Nobel pentru pionierat în utilizarea acestei abordări inovative a tratamentului leucemiei și al altor boli cu potențial letal. Cercetările în domeniu au continuat și, astfel, la sfârșitul anilor ’60, ca urmare a descoperirii modului în care pacienții trebuie să fie compatibili cu probele donate, medicii au început să realizeze cu succes transplanturi  folosind celule stem obținute de la frați.

Anul 1988 a reprezentat un punct important în tratamentul cu celule stem: la Paris a avut loc, cu succes, primul transplant cu celule stem recoltate din cordonul ombilical. Pacientul, Matthew Farrow, era atunci un băiețel de 5 ani și a fost fost supus unui transplant de celule stem recoltate de la sora sa nou-născută pentru a-l trata de  anemia Fanconi, o boală de sânge considerată mortală. Astăzi Matthew este sănătos și fericit, are o familie și lucrează ca Avocat al Pacientului și purtător de cuvânt al uneia dintre cele mai mari bănci de celule stem din SUA.

De la acest transplant de succes au trecut 30 de ani, timp în care s-au descoperit metode noi și eficiente de a separa și de a păstra celulele stem din sângele ombilical. În această perioadă s-au realizat peste 35.000 de transplanturi cu celul stem ombilicale, iar în total, numărul de transplanturi (cu celule stem ale sângelui și cu celule stem obținute din cordonul ombilical), numărul transplanturilor a depășit un milion. Se estimează că în fiecare an se fac circa 60.000 de transplanturi cu celule stem hematopoietice în întreaga lume.

Ce boli se pot trata cu ajutorul transplantului de celulele stem?

De la Dr. Bogdan Ivănescu am aflat că paleta terapiilor standard în care sunt folosite celule stem este foarte vastă, depășind, în prezent, 80 de maladii. Vorbim despre leucemii (acute și cronice), sindroame mielodisplazice (milodisplazia este numită și pre-leucemie), limfoame (limfomul este un cancer al sistemului limfatic), anemii (deficite sau malformații ale globulelor roșii), anomalii moștenite ale globulelor roșii sau ale trombocitelor ori ale sistemului imunitar etc. O mulțime de alte terapii cu celule stem se află în stdiu clinic – pentru acestea, transplantul cu celule stem pare a fi benefic, dar deocamdată nu a fost adoptat ca tratament standard. Printre acestea sunt diabetul, boala Crohn, lupus, scleroza multiplă, defecte congenitale ale inimii, paralizie celebrală și chiar autism sau HIV.

Beneficiile recoltării de celule stem

Recoltarea de celule stem la naștere este ca o poliță de asigurare pe termen lung. Ea îți oferă garanția că, atunci când vei avea nevoie, vei putea folosi celulele stem în tratarea uneia (sau mai multor maladii) de care vei suferi, poate, la un moment dat. În 30 de ani, de când s-a făcut primul transplant de succes cu celule stem ombilicale, medicina a evoluat într-un ritm amețitor. Astăzi, cu ajutorul transplantului de celulele stem pot fi tratate pste 80 de boli, iar numărul lor este sigur că va crește în anii ce urmează. Așadar, recoltarea, stocarea și prezervarea celulelor stem pare să fie cheia către asigurarea sănătății în viitor.

Stem Sure – partenerul în România a băncii Biovault din Marea Britanie – oferă, prin pachetele sale, mai multe servicii, printre care:

– recoltarea și păstrarea probelor de celule stem pe o perioadă de 18 ani. De ce de 18 ani? Dr. Mit ne-a lămurit: la 18 ani copilul poate decide ce vrea să facă cu propria probă de celule stem. Este a lui, nu a noastră, a părinților, deși părinții plătesc pentru păstrarea ei 🙂 Bineînțeles, părinții îi pot explica tânărului de ce trebuie să o conserve în continuare, iar contractul merge mai departe și celulele stem rămân spre păstrare până va fi (sau nu) nevoie de ele. Toate aceste aspecte sunt reglementate prin contract;

– procesarea sângelui ombilical și separarea (izolarea) celulelor stem;

– testarea HLA (Human Leucocyte Antigen) a compatibilității genetice în cazul necesității unui transplant pentru membrii aceleiași familii;

– livrarea probei de celule stem gratuit, oriunde în lume, în 48 de ore.

Până în prezent, Stem Sure a eliberat 10 probe care au fost folosite cu succes în transplanturi. Ca urmare a faptului ca banca engleza BIOVAULT lucreaza în strânsă legătură cu Centrul de Transplant din Sud-Vestul Marii Britanii, un număr de peste 4000 de transplanturi de maduvă au fost pregătite și eliberate deja pentru transplant catre pacienți care nu aveau probe de celule stem stocate la naștere.

Siguranță:

– compania este acreditată JACIE (acreditarea internațională ce permite transplantul la nivel mondial);

– banca de celule stem are asigurarea financiară în valoare de 1 milioane de lire sterline pentru ca, indifrent de ce se întâmplă, probele clienților să fie în siguranță;

– compania utilizează un cont Escrow pentru contractele pe termen lung (n.r. – contul Escrow este o garanție în cadrul unui contract între două părți, banca acționând ca un arbitru, până când una dintre părți va indeplini una sau mai multe condiții, astfel încat sa îi fie virați banii).

Desigur, cu toții ne punem întrebarea cheie: cât costă? Aici puteți vedea pachetele și prețurile Stem Sure, costul unui pachet minim pornind de la 1.299 de euro: https://www.stemsure.ro/cat-costa-recoltarea-de-celule-stem/. Dar întrebarea este, de fapt, cât suntem dispuși să plătim pentru sănătatea noastră și pentru a ne asigura o viață îndelungată, la adăpost de boli grave?

Ar mai fi o mulțime de lucruri de spus despre celulele stem și beneficiile recoltării lor la naștere. Discuția cu Dr. MIT – dr. Bogdan Ivănescu – a fost extrem de interesantă și mi-a deschis noi orizonturi. Dacă ar fi să mai facem un copil (deși noi am decis să ne oprim la unul), cu siguranță aș opta pentru recoltarea de celule stem.

Mulțumesc agenției Creative Energy Corner pentru întâlnirea cu Dr. Mit. Dacă aveți întrebări / nelămuriri, despre celulele stem sau despre orice alt subiect medical, îi puteți scrie direct lui Dr. Mit, aici: https://www.doctormit.ro/pune-o-intrebare/. Pe Dr. Mit îl puteți urmări și pe România TV sau aici: https://www.doctormit.ro/video/.

Foto cover: www.abc.es

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!