Cea mai frumoasă lecție despre răbdare

Am primit cele două cărți cu Erus scrise de Alec Blenche – „Erus și Valea Răbdării” și „Erus și Valea Generozității” în dar de Paște pentru Victor. El le-a îndrăgit din prima clipă, iar mie mi s-au părut extraordinare! Demult nu mai citisem o poveste atât de frumoasă și cu atât de multe învățăminte și lecții pentru copii spuse într-un limbaj simplu, atractiv și cu personaje atât de expresive! Iar desenele erau un deliciu, nu ne mai săturam să răsfoim cele două cărți! Așa că vestea că prima poveste cu Erus va fi pusă în scenă la Opera Comică pentru Copii m-a făcut să mă bucur ca un copil! Echipa OCC a programat 10 reprezentații, la care biletele s-au vândut ca pâinea caldă, ceea ce mi-a dat de înțeles că povestea lui Erus este cunoscută și iubită de foarte mulți copii!

Am văzut ieri premiera spectacolului „Erus și Valea Răbdării”  la Sala UnderGrant. Eram curioasă să văd cum a reușit tânăra regizoare Irina Slate să dea viață personajelor din carte, cum arată decorurile, costumele, cum sună muzica și cântecelele din poveste. Am fost impresionată de tot ce am văzut, este un spectacol reușit, colorat și vesel, este un spectacol viu, minunat ticluit pentru micii privitori. Care m-au surprins prin atenție și tenacitate, căci mulți cunoșteau povestea și firul întâmplărilor și interacționau cu actorii când aveau prilejul.

„Erus și Valea Răbdării” este o minunată lecție despre răbdare, virtute pe care știm cu toții că e mai greu să o dobândești când ești mic, ba chiar când ești și mai mare! Erus este un copil ca toți copiii, un băiat nu foarte curajos, care se joacă alături de prietenii săi și se bucură de fructele și legumele dăruite de natură. Din păcate acestea nu mai sunt așa frumoase, căci ținutul a ajuns sub blestemul unui personaj rău și întunecat – Sucre – care aduce cu el o nenorocire despre care nici măcar nu se poate vorbi: zahărul. Erus este ales să înfrunte răul, iar pentru asta trebuie să străbată Valea fermecată a Răbdării, prin care trebuie să treacă pe jos, desculț și singur! Mari provocări pentru un băiețel timid! Însă el nu e lăsat în voia sorții, ci primește ajutorul unor înțelepți, care îl sfătuiesc, în încurajează și îi oferă daruri prețioase: fructe de pădure pentru putere și sănătate, morcovi ca să vadă în întuneric, miez de nucă pentru a înțelege mai bine, pătrunjel pentru o gândire limpede și lămâie ca să își amintească mereu scopul călătoriei sale.

Înarmat cu toate acestea, Erus pășește în Valea Răbdării, pe care inițial vrea să o străbată cât mai repede, în pas alergător dacă se poate. Însă cu cât vrea să alerge mai repede, cu atât își dă seama că merge mai încet. Înciudat, nu mai știe ce să facă, dar tocmai atunci îi sare în ajutor Alpi, un măr vorbitor, care îi explică cele 4 reguli „de aur” ale ținutului: 1. Să ai răbdare 2. Să ai răbdare. 3. Să ai răbdare. 4. Să respecți primele 3 reguli! Alături de mărul Alpi, Erus va străbate Valea Răbdării și va trece, rând pe rând, prin toate încercările, fiind ajutat și de alte creaturi fantastice. Simpaticii iepuri Pac și Mac, care mănâncă morcovi cu spanac, îi explică, în versuri, cum să ajungă la lacul pe care trece un bac! Iar la final, Erus se întâlnește cu batrânul copac Oaky, pe care îl întreabă cum să iasă din Valea Răbdării. Însă bineînțeles că răspunsul nu poate fi obținut cu ușurință, căci batrânul pom doarme mult și uită des, iar în loc de răspuns, îi pune pe Erus la o ultimă încercare, poate cea mai grea din toată călătoria. Însă băiatul și-a însușit nu numai lecția răbdării, ci și virtutea prieteniei, așa că alege să mai străbată încă o dată valea dacă numai așa l-ar putea lua cu el la plecare pe dragul lui tovarăș Alpi.

Povestea lui Alec Blenche este o lecție minunată despre răbdare și prietenie spusă atât de frumos pe înțelesul celor mici! Însă și cei mari au foarte multe de învățat de aici! În Erus și Valea Răbdării găsim și alte sfaturi importante pe care copiii le pot înțelege foarte bine, și anume cât este de important să fie prieteni buni cu fructele și legumele și să le consume zilnic.

Regizoarea Irina Slate alături de Sabina și Bianca Veșteman, creatoarele decorurilor și costumelor, reușesc să creeze un univers fantastic și foarte prietenos cu ajutorul unor lucruri simple – un decor din forme geometrice, în relief, care se rotește, în mai multe nuanțe de verde. Costumele ingenioase, colorate înveselesc și nuanțează povestea, venind în sprijinul narațiunii, bucurând ochiul și sufletul. Muzica e veselă, antrenantă, versurile cântecelelor sunt simple și ușor de reținut, astfel încât la final nu te poți abține să nu cânți ori să nu dansezi alături de protagoniști!

„M-a atras la cartea lui Alec Blenche faptul că este vorba despre răbdare, un lucru pe care ar trebui să îl conținem cu toții. Mai ales cei mici, dacă învață de la vârste cât mai fragede ce e răbdarea, asta îi va ajuta mai târziu. E un exercițiu pe care am căutat să îl creez și în cadrul spectacolului: de exemplu, în ultima scenă cu toții ne punem răbdarea la încercare atunci când copacul Oaky adoarme în repetate rânduri. Răbdarea a fost și baza de la care am pornit când am construit regizoral și dramatic spectacolul”, a spus regizoarea Irina Slate.

Răbdarea nu se învață dintr-o dată, dar astfel de lecții precum povestea lui Erus care străbate Valea Răbdării sunt ușor de înțeles și de pus în practică de către cei mici.

Felicitări tuturor, autorului constănțean Alec Blenche, care este și consilier nutriționist, precum și Irinei Slate și întregii echipe care a creat acest minunat spectacol. Pe 4 noiembrie, la Opera Comică pentru Copii, de la ora 13:00, Alec Blenche va lansa cel de-al treilea volum al seriei – „Erus și Valea Iubirii”. Detalii aici: https://www.facebook.com/events/344117526147619/

Distribuția (28 octombrie):

Erus: Florin Crăciun

Copil 1 / Dvorak / Mac: Teodora Antal

Copil 2 / Trent / Pac: Ciprian Chiricheș

Copil 3 / Ylang / Spiriduș: Cosmin Cosma

Sucre / Spiriduș: Alexandra Giurca

Copil 4 / Tomari / Spririduș / Vocea Valea Răbdării: Cătălina Antal

Harun / Oaky: Matei Chioariu

Mama Erus / Alpi: Andreea Alexandrescu

Fotografii: Opera Comică pentru Copii

17

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!