Cărți pentru părinți. Cum să ai o relație mai bună cu copilul

cartiDe ceva vreme am intrat în vâltorile vârstei de 4 ani și ne confruntăm cu problemele, neînțelegerile și accesele de furie specifice acestei perioade. Victoraș ne pune nervii la încercare în mai multe reprize săptămânale, uneori chiar zilnice. Cu sau fără țipete, parcă uneori face dinadins ceea ce îl rugăm să nu facă, iar lucrurile se repetă în cerc până când ajungem să fim cu toții nervoși și supărați. Mulți spun că sunt probleme normale pentru această vârstă și că vor trece… Dar când nu ai perspectiva anilor care urmează și te afli în mijlocul conflictului, nu știi ce să faci, pe cine să crezi și ce metodă de parenting să mai urmezi… Așa că ne întoarcem la cărți și specialiști, poate aflăm cele mai bune practici de a relaționa cu cel mic, de a-l înțelege mai bine și de a construi o relație mai bună cu copilul… Că doar asta ne dorim pentru acum și mai ales pe viitor.

Citesc acum cartea lui Gáspár György, Copilul invizibil, care mi se pare extrem de utilă atât pentru părinți, cât și pentru cei ce nu au copii. Despre carte voi scrie pe larg într-un articol viitor, acum vreau să spun doar că rândurile lui Gáspár m-au făcut să îmi pun întrebări și să caut mai mult. Așa am ajuns pe site-ul lui, Pagina de psihologie, unde am găsit trei cărți ale doctorului Daniel J. Siegel, neuropsiholg cu specializare în psihiatria copilului, adolescentului și adultului. Am ales pachetul cu cele trei titluri care mi s-au părut a fi exact ceea ce căutăm: răspunsuri la problemele noastre, la crizele de furie și refuzurile de a ne asculta ale băiețelului nostru.

inteligenta-parentala_mareÎnteligența parentală  – disciplină dincolo de drame și haos emoțional (Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson, Editura Povești de păpădie) pare să conțină cheia spre a avea o relație frumoasă, caldă și liniștită cu copilul, oferind “o hartă eficientă, plină de compasiune pentru a trata aceste accese de furie, tensiuni și lacrimi – fără a provoca o scenă.” Gáspár György spune despre această carte că “aduce multă lumină în relația părinte-copil. Pe de o parte fiindcă povestește părinților structura și mecanismele creierului copilului într-un fel inteligibil și necomplicat. Iar pe de cealaltă parte pentru că privește conectarea ca fiind baza relației parentale, autorii fiind extrem de generoși cu exemplele practice din interacțiunea părinte-copil.”

parentaj_sensibul_si_inteligent_persp_mareA doua carte, Parentaj sensisbil și inteligent – să ne înțelegem pe noi înșine pentru a crește copii fericiți (Daniel J. Siegel și Mary Hatzell, Editura Herald) ne vorbește despre empatia față de copiii noștri, dar și față de noi înșine. Cartea “ne revelează că nu este niciodată prea târziu să-ți vindeci vechile răni și să te reeduci pe tine însuți. Făcând acest lucru, ți se permite să fii mai prezent și mai plin de bucurie în călătoria copilului tău. Atât părintele, cât și copilul ajung la destinație mai întregi și mai iubitori.” spune Jessie Nelson, regizor, producător și scenarist.

creierul-copilului-tau_1_fullsizeDin cartea Creierul copilului tău (Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson, Editura For You) sper să reușesc să îmi înțeleg copilul, să aflu mecanismele lui de gândire la această vârstă, dar și cum să mă comport cu el în funcție de ceea ce simte și gândește, mai ales în momentele dificile, când nu ne mai înțelegem. “Daniel J. Siegel şi Tina Payne Bryson au creat un ghid reuşit şi simplu, pentru a-i ajuta pe copii să-şi dezvolte inteligenţa emoţională. Această metodă extraordinară transformă interacţiunile zilnice, în momente preţioase de modelare a creierului. Oricine este interesat de copii – sau iubeşte un copil – ar trebui să citească această carte, Creierul copilului tău.” spune Daniel Goleman.

Abia aștept să citesc aceste cărți și sper că mă vor ajuta, ne vor ajuta să construim o relație frumoasă cu Victor, să îl înțelegem și să îl creștem așa cum trebuie, cu calm, cu iubire și empatie. Nu visez să devin părintele perfect, căci așa ceva nu există, ci doar să cultivăm dragostea, respectul și frumusețea sufletească în relația noastră de părinți-copil.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!