Când și cum le vorbim copiilor despre sexualitate

Bună întrebare! Mă gândesc cu teamă că va veni acest moment și pentru noi și va trebui să îi explic băiatului meu, care acum are aproape 5 ani și jumătate, despre aceste lucruri intime. Cumva am început să vorbim, am luat și o carte pe înțelesul lui (Unde-a dispărut Pișpirel de Nicholas Allen), dar tot nu mă simt pregătită. Știu că lucrurile de bază încep cu numirea corectă a părților corpului, fără urmă de jenă sau rușine. Apoi vin și alte explicații. Mai târziu. Dar care? Cum să i le spun, cum să i le prezint? Această dilemă cred că o au mulți părinți care vor să fie cât mai deschiși cu copiii în ce privește sexualitatea, dar nu știu cum să facă.

Noi, părinții din generația mea, am aflat altfel aceste lucruri, cum am putut, de la unii, de la alții, căci despre sex și lucruri intime nu se vorbea deschis. Pe la 8-9 ani eu am primit de la mama mea o cărticică despre igiena intimă a femeii de unde am aflat despre menstruație și despre riscul apariției unei sarcini în caz de contact sexaul neprotejat, totul prezentat în limbaj sec, aproape științific. Mi-a prins bine să citesc toate aceele lucruri și să fiu pregătită. Ok, dar eu sunt mamă de băiat. Ce să îi spun? Și cum? Și când e cel mai bine să fac asta?

Educația sexuală la copii și pre-adolescenți

În ajutor astăzi ne vin cărțile și conferințele cu specialiști, un fel de școli ale părinților care ne pregătesc pe noi, mamele și tații de astăzi, cum să vorbim și să ne apropiem cel mai bine de copiii noștri. Pe 19 mai, Ioana Chicet Macoveiciuc (Prințesa Urbană) a invitat, la Hotel Sheraton din București, mai mulți specialiști care să ne vorbească despre Educația sexuală la copii și pre-adolescenți. E un eveniment extrem de util, care cred că ne va răspude la multe întrebări. Iată agenda, temele și invitații:

– Diana Stanculeanu, Psihoterapeut specializat în terapii cognitiv comportamentale
– Mircea Toma, Doctor în psihologie și președinte ActiveWatch
– Gabriel Brumariu, Coordonator programe tineret, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală
– Adriana Radu, Pedagog pe teme de educație sexuală

Se va discuta despre:
– Nevoia de informații despre corp, igienă, intimitate și sexualitate a copilului;
– Cum ne pregătim pentru a le vorbi copiiilor despre sexualitate;
– Cum arată manualele și orele actuale de educație sexuală din școli;
– Care este impactul orelor de educație sexuală asupra tinerilor și cum pot fi ele îmbunătățite;
– Care este imaginea reflectată în mass media și social media a bărbatului și a femeii, dar și a raporturilor dintre ei;
– Ce înțeleg copiii noștri despre sex de pe internet;
– Cât de informat este tânărul român cu privire la viața sexuală și care sunt consecințele acestei realități;
– Ce impact are educația sexuală asupra sănătății, siguranței, igienei și economiei unui stat.

Durata evenimentului este de 4 ore. Până pe 27 aprilie puteți beneficia de reducere și puteți achiziționa un bilet în sală cu 120 RON o persoană și bilet online cu 80 de RON.

Detalii și rezervări locuri aici: https://goo.gl/TJChds. Detalii suplimentare la 0756. 242.667.

Eu abia aștept să merg, vă aștept și pe voi. Ne vedem acolo?

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!