Călăuzitorul de suflete: Monica Daniela Găitănaru

14080854_10209237068756418_337727602_nAm cunoscut-o pe Monica Daniela Găitănaru cu mulți ani în urmă și apoi am avut ocazia să particip la câteva dintre atelierele ei, să lucrez cu ea, să îi ascult poveștile și să deslușesc câte ceva din tainele pe care ni le împărtășea despre vise, arhetipuri și mai ales despre sufletul omenesc. Mi s-a părut fascinant ceea ce face, cu câtă delicatețe, blândețe și pricepere te poate ghida către interiorul ființei tale, către una dintre cele mai frumoase, tainice și revalatoare întâlniri pe care o poate avea un om: aceea cu Sinele său. De formare psihoterapeut, Monica a urmat, de-a lungul timpului, acest drum tulburător și fascinant al descoperirii sufletului omenesc, instruindu-se și perfecționându-se în permanență cu ajutorul unor noi și tot mai profunde terapii: Sandwork expresiv, Referenţialul Arhetipurilor Personale, Terapie prin Dans şi Mişcare, Authentic Movement.

Prin ceea ce face, prin atelierele și cursurile pe care le susține și prin munca individuală cu pacienții săi, Monica este o călăuză, un ghid, un însoțitor de încredere pentru cei care doresc să afle mai multe despre ei, despre natura profundă a ființei lor. Pe Monica o puteți întâlni din 15 septembrie la Fundația Calea Victoriei la atelierul “Arhetipurile din Tarot: călăuze spre mitul personal” și apoi la workshopul introductiv în metoda “Referenţialul Arhetipurilor Personale” (detalii pe psihologieanalitica.ro).

Ești psihoterapeut analitic jungian. Ce înseamnă această specializare, mai exact?

În sens larg, psihoterapia este o cale de vindecare a sufletului, iar semnificaţia etimologică a cuvântului terapie este “a călători împreună”. Aşadar, unul dintre principalele roluri ale unui psihoterapeut este acela de însoţitor pentru aceia care vor să se îndrepte pe drumul spre propriul sens, spre conectarea cu propriul suflet.

Psihoterapia analitică se axează în mod primordial pe ceea ce este valoros şi bun în pacient, îi celebrează unicitatea şi sprijină întărirea eului. Relaţia terapeutică în sine este principalul instrument vindecător, pentru că tot ceea ce a fost vătămat relaţional nu poate fi vindecat decât tot relaţional.

Întregul demers analitic încurajează capacitatea eului uman de a se dezvolta, de a intra în relaţie cu Sinele său, de a deveni conştient de natura sa creativă, de dimensiunea sa inconştientă (cu ajutorul viselor, al simbolurilor etc.) şi de rolul ei, dar şi de importanţa propriilor responsabilităţi.

14269346_10209237072196504_1118323935_nCum ai ai ales această specializare și care au fost cele mai importante repere ale drumului tău profesional?

Mai mult decât o specializare, psihoterapia a fost mai întâi pentru mine o cale de explorare personală, o şansă de a-mi devoala hăţişurile tainice ale fiinţei mele, o şansă de vindecare şi de apropiere de adevărul meu interior. Carl Gustav Jung, întemeietorul psihoterapiei analitice pe care o practic, spune că terapeutul este el însuşi un vindecător rănit. Am pornit mai întâi pe această cale sub presiunea propriilor căutări, nelinişti şi nevoi. La început, nu-mi era clar dacă fac formarea în psihoterapie strict pentru mine însămi sau dacă voi ajunge să o şi practic la un moment dat. Însă mergând în ritmul propriului meu proces interior, cu timpul, lucrurile s-au clarificat şi am ajuns să îmi doresc să pot facilita şi pentru alţii însoţirea în această călătorie spre ei înşişi, cea mai cu sens dintre toate cele întâlnite de mine.

După ce am practicat o vreme psihoterapia analitică, am simţit nevoia să îmi completez cunoştinţele şi tehnicile terapeutice şi cu alte forme de terapii complementare, din punctul meu de vedere. Astfel, mi-a ieşit în cale metoda “Referenţialul Arhetipurilor Personale”, în care am avut privilegiul să mă formez chiar cu autorul acesteia, filosoful, psihoterapeutul şi scriitorul Georges Colleuil. Această metodă de explorare a sufletului omenesc oferă o oglindă fascinantă de autocunoaştere prin intermediul arcanelor din Tarot. Iniţial, am fost sceptică în privinţa acestui mod de chestionare a adâncurilor personale, mai ales pentru că eram influenţată de prejudecata comună conform căreia Tarotul serveşte pentru scopuri divinatorii, deci nu poate fi asociat cu o formă de terapie “serioasă”. La prima întâlnire cu Georges Colleuil am mers mai mult din curiozitate şi a fost suficient să mă văd faţă în faţă cu propriul Referenţial pentru a-mi da seama cât de grăitor îmi vorbea prin limbajul simbolic al arhetipurilor, cu care mă familiarizasem deja în cadrul formării şi practicii mele jungiene. Mi s-a părut mai mult decât o completare firească, un nou prilej de aprofundare a necunoscutului din noi care se vrea a fi adus la lumină: potenţialităţi, resurse, umbre, blocaje, ezitări, chemări, amprente ancestrale, binecuvântări, călăuziri, speranţă. Povestea pe care o spune Tarotul este însăşi povestea călătoriei sufletului omenesc aflat pe calea iniţierii mai întâi în plan lumesc, apoi în plan psihologic şi spiritual. Povestea Nebunului plecat în căutarea propriului sens traversează toate etapele specifice călătoriei eroului, aşa cum ne este ea înfăţişată încă din vremea celor mai vechi mituri. Profunzimea acestei metode de lucru cu noi înşine a depăşit cu mult aşteptările mele iniţiale prin complexitatea faţetelor care se cer a fi analizate şi şlefuite cu răbdare, blândeţe şi bunăvoinţă. Astfel, deşi din 2013 încoace am acumulat multe cunoştinţe în cadrul acestei formări, călătoria nu s-a încheiat încă şi sunt în continuare foarte interesată să aflu ce aspecte noi mai poate scoate la suprafaţă. De curând, am primit girul, încrederea şi susţinerea lui Georges Colleuil de a forma împreună cu colega mea, Corina Pîrşean, noile grupe de începători care vor urma această formare în metoda Referenţialul Arhetipurilor Personale. Totodată, sunt onorată că am putut deveni primul practician oficial al acestei metode în România.

Un alt reper fundamental în cariera mea îl reprezintă formarea în Terapie prin Dans şi Mişcare. Această formare, în interiorul căreia am avut şansa de lucra cu profesori şi terapeuţi de renume internaţional al acestui domeniu, mi-a prilejuit numeroase revelaţii, momente profund terapeutice, stări de graţie şi, mai presus de toate, mi-a oferit darul întâlnirii autentice şi al reconectării cu propriul corp, lucru a cărui importanţă o consider astăzi covârşitoare şi indispensabilă pentru oricine îşi doreşte să fie cu adevărat complet.

O altă metodă de lucru cu întregul a ceea ce suntem, care este foarte dragă sufletului meu, este metoda “Authentic Movement”. Această formă de utilizare a corpului ca instrument terapeutic cu care putem plonja în explorarea inconştientului este tot de sorginte jungiană şi are darul de a deschide şi de a crea spaţii cu adevărat sacre, în care sufletul să se poată exprima natural prin intermediul corpului, reclădind în acest fel trăirea întregului primordial al fiinţei. Este aproape imposibil de explicat în cuvinte mecanismul prin care acest lucru este posibil, dar pentru cei interesaţi să afle mai multe despre această metodă recomand cu căldură filmul “Mysterium”, realizat de către Antonella Adorisio, psihoterapeuta cu care am privilegiul să lucrez în această formă de terapie.

14249034_10209237068876421_1204119551_nCe te fascinează la sufletul omenesc?

Misterul pe care îl poartă în sine sufletul omenesc mi se pare mai adânc decât cele mai adânci oceane. Amestecul de fiecare dată unic de fragilitate şi putere, de strălucire şi obscuritate, de animalic şi dumnezeiesc trezeşte în mine o mare şi vie uimire. Am învăţat că nu există fatalităţi în legătură cu sufletul uman. Dacă reuşeşti să îl priveşti cu respectul cuvenit unui miracol, minunile nu întârzie să apară. Iar aceste minuni la care asişti din rolul de terapeut, te transformă şi pe tine ca om. Îţi întăresc credinţa şi smerenia. Te învaţă discreţia de a te apropia cu blândeţe, fără grabă, fără teamă şi fără dorinţă de nevăzutul din celălalt. Te învaţă răbdarea de a te alinia la ritmul intern al celuilalt. Contactul cu sufletul celuilalt te învaţă să te purifici de tine, aşa cum credincioşii se purifică înainte de a intra în templu. Fără o conştientizare autentică a cine sunt eu, ispita de a proiecta pe celălalt propriile mele conţinuturi interioare pluteşte în aer. Această călătorie către adâncul şi necunoscutul celuilalt este plină de taine ce se cer a fi desluşite, de dureri ce se cer a fi alinate, de daruri ce se cer a fi acceptate, de pericole ce se cer a fi îmblânzite. De aceea, este nevoie ca nu doar mintea, ci toate simţurile noastre să râmână deschise şi treze. De foarte multe ori, oamenii care vin în terapie nu au nevoie decât să fie în sfârşit văzuţi şi auziţi cu adevărat de către altcineva. Dacă li se permite să capete realitate în mintea şi inima unei alte persoane, îşi pot câştiga puterea de a exista cu adevărat. Nimeni nu se naşte ca fiind deja cineva, ci devenim ceea ce suntem în funcţie de felul în care ne oglindeşte percepţia oamenilor din jur. Pentru că la început nu avem alte repere, îi credem pe cuvânt pe cei din jur şi ne identificăm cu proiecţiile, impresiile, aşteptările sau etichetele lor cu privire la noi. Iar când ne dăm seama că toate acestea sunt doar un cumul de straturi exterioare înfăşurate asupra identităţii noastre, avem nevoie să ne reaminim săpând adânc în sufletul nostru după acel miez de adevăr interior care constituie esenţa noastră de a fi. De aceea, avem nevoie de o nouă pereche de ochi care să nu fie pervertiţi de nici un fel de aşteptări sau cerinţe în ceea ce ne priveşte. Aceşti ochi pot fi aceia ai terapeutului care practică acceptarea necondiţionată. Privirea care se transformă în contemplare (aducere în templu) aduce daruri nebănuite şi celui privit, dar şi privitorului. Pentru toate darurile pe care mi-a fost îngăduit să le primesc pe această cale de-a lungul timpului, mă simt profund recunoscătoare şi binecuvântată. Ele sunt mărturii ale şi roade ale miracolului ce se află în OM.

siteCe le oferi pacienților care aleg să facă psihoterapie în cabinetul tău?

Le ofer prezenţa mea deplină, ascultarea empatică, acceptarea necondiţionată, vederea de care sunt în stare, acompaniamentul meu emoţional, intuitiv, raţional şi senzorial, le ofer un spaţiu unde pot fi ei înşişi dincolo de presiunea oricăror aşteptări externe, le ofer tăcere şi cuvinte, întrebări, le ofer cunoaşterea mea pusă în slujba lor, călăuzire în desluşirea propriilor vise, trăiri, nevoi, uneori le ofer chiar vulnerabilitatea şi neputinţa pe care le pot simţi în anumite momente, dar mai presus de orice le ofer credinţa mea în faptul că îşi pot găsi cu adevărat calea spre Sinele lor. Pentru mine un psihoterapeut este în primul rând un slujitor al sufletelor aflate în căutarea de Sine. Instrumentele pe care le foloseşte acesta sunt mai puţin importante, pentru că diversitatea lor poate fi extrem de complexă şi adaptabilă unui mare număr de tipolagii umane, însă dicolo de toate astea, cel mai important mi se pare să existe o atenţie vie faţă de mişcările interioare ale celuilalt şi o bunăvoinţă a privirii spre el.

Susții numeroase cursuri și ateliere despre modelele arhetipale și feminitate, despre vise, relaţii, despre arhetipurile din Tarot… Ce poate obține un participant la cursurile și atelierele tale pe aceste teme?

Fiecare participant culege din ceea ce ofer în cadrul acestor ateliere ceea ce caută sau are nevoie. Unii pleacă cu anumite răspunsuri, alţii cu întrebări, unii îşi iau informaţii, alţii experienţe, unii pleacă cu teme de reflecţie pe termen lung, alţii cu revelaţii spontane. De fiecare dată mă străduiesc să îmi adaptez conţinutul şi tehnicile de lucru / facilitare la nevoile şi cerinţele participanţilor. Deşi au fost anumite ateliere pe aceeaşi tematică pe care le-am ţinut de mai multe ori, nu mi s-a întâmplat niciodată să semene foarte mult între ele, pentru că mereu lucrurile evoluează în funcţie de dinamica şi specificul fiecărui grup cu care am lucrat. Îmi place să contemplu reacţiile şi transformările prin care pot trece oamenii atunci când sunt expuşi la anumite instrumente de sondare a propriului suflet, pentru că acesta a fost dintotdeauna firul roşu al atelierelor mele, indiferent de tematica lor punctuală.

14256508_10209237120077701_2020688259_nCe sunt, de fapt, arhetipurile și cum ne pot ajuta să ne descoperim valoarea interioară și valențele sufletului nostru?

Conceptul de arhetip a fost definit pentru prima dată de Carl Gustav Jung sub forma unor energii esenţiale prezente în fiecare dintre noi şi care determină anumite modele comportamentale ce ţin de identitatea umană profundă. Avem nevoie de înţelegerea şi accesarea acestor energii arhetipale pentru a ne putea întregi ca fiinţe umane şi pentru a ne descoperi propriul sens personal. Cu ajutorul acestui sens putem începe să ne conturăm propriul mit personal şi să devenim eroii principali în propria poveste. Când fiinţa noastră rămâne un mister pentru noi înşine e ca şi cum povestea s-ar scrie din exterior, fără să ne aparţină, iar noi am fi doar simple personaje, nicidecum eroi.

Ca să dau un mic exemplu, în fiecare dintre noi există un arhetip al Regelui sau al Reginei, al Războinicului sau al Amazoanei, al Amantului sau al Seducătoarei, al Magicianului sau al Preotesei. Fiecare dintre noi suntem guvernaţi de unul dintre aceste arhetipuri într-o mai mare măsură decât de celelalte. De exemplu, dacă cineva îşi are ca principală energie arhetipă dezvoltată pe aceea a Războinicului sau a Amazoanei, acea persoană este de obicei orientată spre succes, spre achiziţionarea anumitor victorii personale cel mai curând dobândite prin putere, prin raţiune, strategie, determinare, ambiţie, autonomie, curaj etc. Dacă altcineva este ghidat în mod primordial de energia arhetipală a Magicianului sau a Preotesei, acea personă se va lăsa călăuzită mai cu seamă de propria intuiţie, decât de propria raţiune. O astfel de persoană poate avea afinităţi mai mari spre dimensiunea spirituală sau magică a vieţii. Poate vedea mai uşor semne acolo unde alţii nu văd decât întâmplări, poate descifra mai clar anumite legături, semnificaţii, sincronicităţi.

Te-ai implicat în proiecte dedicate copiilor și tinerilor precum “Young Professionals Academy”, Fundația “Noi Citim”, al cărei director executiv ai fost o perioadă, proiectul “Dăruiește un zâmbet”, dedicat copiilor bolnavi de cancer de la spitalul Marie Curie, precum şi proiectului caritabil „Poveste în dar”. Prin ce te-au mișcat aceste proiecte și ce ai învățat din ele? 

Lucrul fundamental pe care l-am învăţat implicându-mă în astfel de proiecte este că un gest aparent minor, dar făcut cu inima deschisă, poate avea un impact major asupra cuiva aflat în nevoie. Am mai învăţat că niciodată nu suntem într-atât de săraci, de slabi, de răniţi încât să nu avem ce sau de unde să dăruim. Am văzut cu ochii mei cum dăruind, dobândim de fiecare dată ceva ce nu ştiam că avusesem dintotdeauna şi care aştepta gestul nostru simbolic pentru a se activa şi a aduce frumuseţe în viaţa noastră şi a celorlalţi. Am învăţat că asumarea vulnerabilităţii naşte adevărata putere. Am descoperit forţa vindecătoare a compasiunii şi a solidarităţii.

14256737_10209237068396409_1051822721_nÎntre 2012-2013 ai lucrat cu copiii folosind metoda terapeutică Sandwork sub coordonarea celei care a inițiat această metodă, analistul jungian Eva Pattis Zoja. Ce înseamnă “Sandwork expresiv” și care sunt avantajele sale?

“Sandwork expresiv” este metodă ce îşi are originea în terapia prin jocul cu nisip, cunoscută sub numele de “Sandplay” şi creată de analista Dora Kalff pe baza unor fundamente teoretice jungiene. Metoda “Sandwork expresiv” se adresează în special copiilor provenind din medii vulnerabile în care psihoterapia individuală nu este posibilă. Aşadar, această metodă de desfăşoară în grup, însă are şi o componentă individuală prin faptul că fiecare copil beneficiază pe parcursul întregului proces de un terapeut personal. Acesta nu este obligatoriu să fie format ca psihoterapeut, ci poate fi oricine, începând de la un profesor, student, asistent social etc. Fiecare dintre persoanele care se înscriu în acest proiect de voluntariat beneficiază în prealabil de un instructaj specific pentru a dobândi cunoştinţele necesare acestui tip de proces. Terapeutul are, în primul rând, rolul de martor empatic al jocului pe care copilul îl desfăşoară în lădiţa de nisip cu diferite figurine şi materiale. Nisipul răspunde perfect nevoilor copilului, pentru că acesta nu trebuie să stăpânească abilităţi sau cunoştinţe speciale pentru a construi o lume în nisip. Imaginea rezultată în urma jocului reflectă un anumit aspect al situaţiei psihice a copilului. Avantajele pe care le aduce această metodă ţin de dobândirea unor abilităţi creative de autoreglare psihică a copilului prin intermediul jocului asistat de privirea conţinătoare a martorului său. Prin faptul că martorul priveşte cu toată atenţia sa, dar fără să intervină în mod direct în proces, copilul învaţă să îşi dezvolte propria autonomie şi încredere în propriile resurse. Totodată, această metodă răspunde nevoilor de socializare şi joc ale copilului, în interiorul unui timp şi spaţiu definite prin siguranţă şi libertate.

Practici metoda terapeutică “Referențialul Arhetipurilor Personale”, sub îndrumarea și coordonarea creatorului acesteia, filosoful și psihoterapeutul Georges Colleiul, iar în 2015 ai devenit chiar vicepeședintele Asociației Referențialul Arhetipurilor Personale. Ce aduce diferit aceasta metodă terapeutică și prin ce te-a impresionat?

Referenţialul Arhetipurilor Personale este o metodă de lucru cu simboluri şi arhetipuri care serveşte procesului de explorare şi dezvoltare personală, pornind de la anumite calcule făcute în funcţie de data naşterii fiecărei persoane. Această metodă poate fi folosită ca instrument de analiză personală atât de sine stătător, cât şi auxiliar, în orice formă de psihoterapie sau coaching, acurateţea sa fiind aceea a unei veritabile radiografii a sufletului omenesc. Aşa cum în formele clasice de psihoterapie sunt folosite diferite tipuri de teste proiective, la fel poate fi introdusă şi această metodă, care cuprinde în ansamblul de arhetipuri prezente în arcanele de Tarot o simbolistică extrem de amplă, de o impresionantă profunzime şi complexitate. Tarotul eate un ansamblu de simboluri ce aparţin istoriei umanităţii. El indică drumul spre împlinirea noastră interioară şi reprezintă un suport pentru evoluţia spirituală. Deşi nu pare să comunice prin căi obişnuite omului zilelor noastre, Tarotul se exprimă prin simboluri ce au locuit în inconştientul colectiv al omenirii din vremuri imemoriale. De aceea, arcanele sale, asemeni unor piese de puzzle, ne ajută să ne înţelegem şi conturăm mai clar propria poveste. Fiecare arcană reprezintă o poartă de iniţiere, în pragul căreia ne aşteaptă un maestru care ne ghidează spre nevăzutul din noi înşine prin întrebările sale pline de sens. Cu blândeţe, precizie şi claritate, aceste întrebări îşi croiesc cărări către adâncul sufletului nostru. Ne oferă astfel ocazia să ne amintim lucruri despre noi de mult uitate sau pe care nu le-am conştientizat poate niciodată.

Astfel, lucrul cu aceasta metodă înlesneşte considerabil travaliul de identificare a resurselor ce pot fi folosite în terapie pentru atingerea obiectivelor propuse. Totodată, Referenţialul Arhetipurilor Personale serveşte cu succes drept instrument de explorare a dificultăţilor cu care pacientul se confruntă, întrucât oferă pârghii valoroase spre indentificarea cauzelor ce stau la baza celor mai importante provocări ale sale, dar şi a soluţiilor pe care le poate dezvolta pentru depăşirea acestora. De asemenea, această metoda terapeutică oferă perspective semnificative cu privire la  condiţionările şi interdicţiile inconştiente ale pacientului, fie că sursa acestora este de ordin moral, educaţional sau familial. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile imediate ale lucrului cu Referenţialul Arhetipurilor Personale, această metodă oferind o mult mai mare bogăţie de perspective care ajută la crearea unor reale “scurtături”, ce economisesc timp şi aduc un plus de claritate în direcţia atingerii obiectivelor terapeutice.

Tarotul nu este folosit în cadrul acestei metode în sens divinatoriu, neavând nimic în comun cu ghicirea viitorului, ci accentuând asupra responsabilităţii fiecăruia dintre noi de a-şi crea propriul viitor în mod conştient şi asumat.

14249249_10209237072676516_523656926_nCe rol au poveștile și visele în cunoașterea și dezvoltarea personală?

Atât poveştile, cât şi visele reprezintă instrumente terapeutice care ne ajută la crearea unor punţi între viaţa noastră conştientă şi cea inconştientă. Viaţa însăși este o înșiruire de povești. În basme, itinerariul eroului are o structură similară stadiilor dezvoltării eului şi fiecare poveste îmbracă o ţesătură arhetipală specifică. Astfel, poveştile ne ajută să refacem în interiorul nostru tocmai acea totalitate pe care o pierdem din vedere uneori, în drumul nostru prin viaţă. Basmele și poveștile au un efect terapeutic imediat. Ele facilitează accesul conştiinţei la procese profunde aflate în desfăşurare, cel mai adesea inconştiente, uneori şi de ordin corporal, ajutând la înţelegerea şi gestionarea lor. Poveştile se nasc din întâlnirea conştiinţei cu inconştientul şi creează o poartă între aceste două universuri, extrem de utilă procesului vindecător. Acest proces declanșat de găsirea unei soluții “pe celălalt tărâm”, într-un spațiu si timp imaginare, reverberează și face posibilă soluția în tărâmul lui “aici” și “acum”. Poveştile sunt calea dinspre conştient către inconştient. Şi cum nu ajungem să cunoştem cu adevărat un drum decât atunci când îl parcurgem şi în sens invers, dinspre inconştient către conștient avem un alt fel de poveşti care să ne transporte: visele. Fiecare vis este o șansă de a ne cunoaște mai bine. Fiecare vis ne spune o poveste despre noi. Fiecare vis are un mesaj cu o semnificație anume pentru destinul nostru sufletesc.

Totodată, explorarea viselor ne oferă prilejul de a crea o conexiune cu partea nevăzută din noi, cu speranțele, fricile, vulnerabilitățile sau resursele adânc îngropate înlăuntrul nostru.

14256753_10209237070076451_419331586_nEști mama a două fete minunate. Vorbește-ne puțin despre ele. Care este cea mai mare bucurie pe care o ai din partea lor, ce te face fericită când te gandești la ele?

Fiica mea cea mare se numeşte Maria Ileana şi are 13 ani, iar cea mică, Sânziana Isidora, are 5 ani. Deşi sunt foarte diferite ca personalităţi, par să fie amândouă străbătute de acelaşi tip de pânză freatică sufletească. Ţesătura de profunzime din care sunt alcătuite este una care mă bucură ori de câte ori am ocazia să o văd ieşind la suprafaţă, fie în cadrul anumitor activităţi creative, fie prin compasiunea spontană şi necondiţionată pe care ambele o manifestă, fie pur şi simplu prin joc. Sunt fiinţe care ştiu în mod natural să asculte şi să privească dincolo de aparenţe şi care îşi investesc o mare parte din energie în propriul univers interior, care este de o mare abundenţă. Mă uit la ele şi mi se umple inima. Uneori am senzaţia că primesc de la ele mult mai mult decât le-aş putea eu oferi vreodată. Au venit pe lume cu atât de multă lumină, încât simt că treaba mea este doar să le ajut să şi-o menţină la fel de strălucitoare mereu. Este greu să oferi ceva în plus cuiva care vine cu atât de mult. Tocmai de aceea grija mea majoră în relaţia cu ele se îndreaptă spre a nu le diminua frumuseţea interioară prin limitări şi condiţionări neadecvate. Rolul de mamă mi se pare de departe cel mai responsabilizant dintre toate. Ceea ce mă inspiră, printre altele, atunci când îmi este dificil acest rol sunt versurile lui Kahlil Gibran despre copii:

14303869_10209237104877321_1838342160_o“Copiii voştri nu sunt copiii voştri.
Ei sunt fiii şi fiicele năzuinţei Vieţii spre ea însăşi.
Ei vin prin voi, dar nu de la voi.
Şi deşi ei sunt cu voi, ei nu vă aparţin.

Voi le puteţi da dragostea voastră, dar nu gândurile voastre,
Pentru că ei au propriile lor gânduri.
Puteţi oferi o casă pentru corpurile lor, dar nu pentru suflete,
Căci sufletele lor locuiesc în casa lui mâine, pe care voi n-o puteţi vizita, nici măcar în visele voastre.
Voi puteţi să vă străduiti să fiţi ca ei, dar nu să îi faceţi pe ei aidoma vouă.
Pentru ca viaţa nu merge înapoi, nici nu întârzie asupra lui ieri.

Voi sunteți arcurile din care copiii voştri, ca săgeţi vii, sunt trimişi înainte.
Arcaşul vede ţinta pe calea infinitului şi El vă îndoaie cu puterea Lui, ca săgeţile Lui să meargă iute şi departe.

Fie ca îndoirea voastră în mâna Arcaşului să fie către bucurie;
Căci aşa cum El iubeşte săgeata care zboară, la fel iubeşte şi arcul stabil”.

Superbe aceste versuri și cu mult adevăr în ele! Care este cel mai mare vis al tău? 

Cel mai mare vis al meu este să fiu eu pe deplin. Ca să zic aşa – când o să mă fac mare, vreau să fiu eu însămi. Până la capăt. Complet şi total. Spre asta tind toate năzuinţele mele, toate dorurile şi toate eforturile pe care le depun zi de zi în lucrul cu mine însămi. Vreau să îmi accesez toate potenţialităţile şi resursele, să-mi trăiesc cu bucurie şi libertate toate aspectele, să-mi ascult toate vocile, să cânt în toate culorile, să dansez din toate fibrele, să creez poveşti şi să celebrez viaţa în fiecare clipă care îmi este dăruită. Să onorez fiecare om şi fiecare moment ca pe un oaspete ales venit la masa mea. Doar atât vreau şi ştiu nu e puţin deloc.  🙂

14269872_10209237071636490_1500499706_nCe te însuflețește zi de zi, de unde îți iei energia și bucuria de viață?

Îmi dă multă motivaţie şi bucurie faptul că îmi practic zi de zi ceea ce simt a fi adevărata mea vocaţie. Faptul că pot vedea cum se petrec reale transformări şi procese de înflorire ale oamenilor cu care lucrez chiar sub ochii mei, îmi dă un sentiment de împlinire greu de pus în cuvinte. Faptul că finalul la fiecărei zile când revin acasă întâlnesc oamenii cei mai dragi din viaţa mea îmi oferă un sentiment de stabilitate, calm, armonie şi recunoştinţă. Faptul că iubesc şi mă simt iubită îmi aduce bucurie şi sens. Contactul cu natura mă ajută, de asemenea, să mă încarc cu energie şi să mă revigorez. Întâlnirile cu prieteni dragi îmi consolidează sentimentul de aparteneţă şi împărtăşire vie. Lecturile, călătoriile, dansul, muzica, poveştile pe care le aud, citesc sau scriu, interacţiunile, actoria, gătitul, pictatul, lucrul cu cristale şi uleiuri esenţiale, relaţia cu plantele şi animalele, meditaţia, respiraţia, rugăciunea, contemplarea sunt lucrurile care îmi menţin vie bucuria de a trăi.

star-moon-sun-72dpi-680x389Ce evenimente ai pregătit și ce ne propui din toamnă?

Din 15 septembrie voi începe la Fundaţia Calea Victoriei o nouă serie de ateliere pe tema “Arhetipurile din Tarot: călăuze spre mitul personal”, între 23 şi 25 septembrie voi susţine un workshop introductiv în metoda “Referenţialul Arhetipurilor Personale” şi cât de curând voi începe un grup de dezvoltare personală şi explorare de Sine prin mişcare – informaţiile despre acesta şi despre toate evenimentele ce vor urma, vor fi publicate în timp util pe site-ul meu: psihologieanalitica.ro.

9

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!