„ASTĂZI este pentru mine cel mai frumos vis la care ajung în fiecare dimineață”. Interviu cu Mirela Retegan

Am cunoscut-o pe Mirela Retegan acum câțiva ani, pe când nu eram mamă. M-a inspirat de la primul zâmbet și de la primele cuvinte pe care le-am schimbat. Mi-am dat seama că e un om puternic, hotărât și, în același timp, un om cu o inimă mare. Un OM BUN, așa cum spune ea despre cei din jurul ei. De atunci mi-am dorit să îi iau un interviu. Iată că dorința mi s-a împlinit acum și pot să vă ofer astăzi în dar, acest minunat interviu cu Mirela Retegan, creatorea Găștii Zurli, a fenomenului Zurli care a scos toată România la joacă! Mâine, pe 11.10.2017, Gașca Zurli împlinește 11 ani de existență, de când a devenit, dintr-un simplu vis, o mișcare națională care face fericiți mii de copii și părinți! La mulți ani, Mirela, la mulți ani Zurli!

Mirela Retegan nu mai are nevoie de nicio prezentare. Când îi rostești numele, te gândești la copii, la distracție și joacă, la o mamă cool și idei inteligente de parenting, la soare. La mult soare și veselie. Tu cum te definești, Mirela?

Eu, când mă desprind de mine și încerc să mă privesc, văd un bulgăre de energie care se mișcă neîncetat și se face din ce în ce mai mare. Un bulgăre plin de lumina care îi colorează pe cei pe care îi întâlnește. Sunt energie vie. Sunt viață.

Citește și 10 ani de Zurli! Interviu cu Fetița Zurli

Ai creat Gașca Zurli din dragoste pentru Maya, fiica ta, iar în 11 ani „febra” Zurli a cuprins România și a ajuns un fenomen. Cum te simți când vezi sălile pline la spectacolele Zurli, cu atât de mulți părinți și copii fericiți?

Emoționată. Mă copleșește numărul mare de oameni care vin să se bucure împreună cu noi. Sunt fericită să descopăr că părinții înțeleg exact mesajul pe care eu mă străduiesc să-l transmit cu fiecare proiect. Sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce mi se întâmplă și, aproape după fiecare spectacol din turnee, mă retrag într-un colțisor și plâng. Simt că inima mea se umple cu atât de multă iubire încât mă tem că într-o zi n-o să mai încapă. Și mă ascund într-un colț și plâng de fericire și de emoție.

Ți-am citit ambele cărți, „Pledoarie pentru mami și tati” și „Astăzi este despre astăzi”. Mi-au plăcut foarte mult și din ambele mi-au rămas în minte multe lucruri frumoase, de suflet, cum ar fi cum să ne creștem copiii cu inima, cum să vorbim cu ei, cum să ni-i apropiem, cum să creștem relațiile de familie și cum să avem grijă de relația copilului cu celălalt părinte. Mi-a plăcut mult sentimentul care răzbate din aceste cărți, ceea ce transmiți cititorului – verticalitatea, onestitatea și iubirea. Așa e și lumea ta, lumea Zurli, lumea Mirelei. Cum reușești să îți creezi această lume?

Am avut modele bune în viață. Părinții mei, bunicuțele mele au fost niște oameni drepți și cu credință. Credincioși adevărului, dreptății, corectitudinii. Am plecat cu un bagaj foarte sănătos. Tata nu a furat nici măcar un ac cu gămălie în viața lui. Bunica mea, mama tatălui, avea ușa deschisă pentru orice om, bogat sau sărac, și împărțea oala de mâncare cu toată lumea. Mama m-a învățat că ce ai în minte și ce știi să faci cu mâinile tale, nu îți poate lua nimeni niciodată. Eu am plecat de acasă și mi-am propus să nu uit ce-am învățat în cei 7 ani. Și nu am făcut compromisuri, nu am urmărit să cresc material, ci m-a interesat mereu să evoluez, emoțional, spiritual. Tot ceea ce trăiesc sunt experiențe și lecții din care am ceva de învățat. Bune sau mai puțin bune. Nu mă tem de moarte, sunt sigură că e o trecere într-un alt nivel și atunci, nu mă tem. Nici să o trăiesc, nici să o pierd. Și când oamenii nu se tem pentru viața lor, nu prea poți să-i șantajezi cu nimic. Pot să fiu onestă și verticală pentru că fac ceea ce fac, pentru că asta simt. Nu face parte dintr-un plan. Fac același lucru și dacă se uită la mine 10 parinți cu copiii lor și dacă se uită 10.000 de părinți cu copiii lor. Nu-mi dozez energia în funcție de numărul de spectatori, de bani, de aplauze.

În această toamnă pregătiți un nou turneu Gașca Zurli. De această dată, o invitație pentru toți copiii – “Hai la masă!” – și un personaj nou-nouț și gata să le sară în ajutor părinților – Bucătărașul Zurli! Cum  apărut ideea acestui spectacol și cum a apărut Bucătărașul Zurli în mijlocul Găștii?

Îți dezvălui o surpriză. Sunt două personaje noi. Un Bucătăraș Zurli și un ajutor de bucătăraș. Unul harnic, slăbuț, mare dansator și foarte activ și unul grăsun, cam încet… nu foarte dornic să depună efort. Cu acest spectacol eu încerc să ofer câteva scuze copiilor și să ridic pentru părinți câteva semne de întrebare. Un copil e gras sau slab din mai multe motive. Unul are legătură directă cu ceea ce li s-a pus în farfurie. Ce mănâncă și cât, când și unde. Părinții sunt cei care aleg asta până pe la 7 ani. Într-o foarte mare măsură. Și atunci eu am împachetat această intenție a părinților într-un  ”praf ” numit pofta de mâncare. Noi, părinții, le punem prea multă poftă de mâncare copiilor sau nu le dăm suficientă. Cu acest spectacol le atragem atenția părinților asupra acestui aspect și îi scuzăm pe copii. Pe cei care nu vor să mănânce – pentru că nu au primit pofta de mâncare și pe cei care mănâncă prea mult pentru că li s-a scăpat prea multă poftă de mâncare. Este un spectacol care ascunde în spatele unor cântece vesele și în spatele personajelor, un mesaj extrem de serios și un semnal de alarmă foarte important. Trebuie noi, părinții, să fim primele exemple pentru cei mici. Iar noi, Gașca Zurli, suntem un model bun. În acest spectacol ne împrietenim cu alimentele sănătoase, cu statul la masă, cu bunele maniere.

Citește și Copiii și mâncarea făcută cu dragoste. “Hai la masă!”, un nou spectacol marca Zurli

Citește și Joaca – cel mai simplu mod de a le oferi copiilor atenție și iubire! Ce am învățat de la Mirela Retegan


Mirela, ești un adevărat izvor de creativitate și idei minunate! Ești o sursă de lumină, și probabil de aici vine și expresia pe care ai inventat-o și care ți se potrivește atât de bine: „raze de Mirela” 🙂 Cum te simți oferind atât de multă bucurie în jur? Tu ce primești?

Maya a inventat acest #razedemirela. Mi-a spus acum câțiva ani de ziua mea că eu sunt ca un soare și că orice rază pleacă de la mine, luminează locul sau omul pe care îl atinge. Este fantastic să auzi asta din gura copilului tău care are puterea să-ți spună și  ”mama, te iubesc tot timpul, dar nu te plac mereu”.  Legat de întrebarea ta, sunt norocoasă. Dar nu cred că mi se cuvine. Simt că e misiunea mea. Simt că mi-a dat mie Doamne – Doamne treaba asta de făcut și, sincer, încerc să-mi fac misiunea cât mai bine posibil. Îmi place să glumesc spunând că mie Doamne-Doamne o să-mi numere copiii pe care i-am făcut fericiți, nu banii din cont.

Unul dintre proiectele frumoase este stilul de viață și alimentație pe care l-ai adoptat în urmă cu un an, acela de a servi mesele la ore fixe, în care ai cooptat alte sute de mii de oameni. Grupul de Facebook ”Fixul care îți schimbă viața” are peste 250.000 de membri! Tu nu faci nimic singură, în orice proiect al tău, iată și unul personal, implici oamenii și îi inviți să ți se alăture 🙂 Ce ți-a adus FIX-ul?

“Fix-ul” mi-a adus un sfert de milion de români de peste tot din lume, suntem parte dintr-o mișcare de transformare a fiecăruia în cea mai bună variantă a lui. Cred că și povestea asta e tot parte din misiunea mea. Și pentru că sunt sinceră și onestă cu experiențele mele, oamenii mă cred și intră cu mine în horă. Așa am ajuns la peste 250 de mii de oameni care și-au schimbat stilul de viață. Mâncăm la ore fixe și încercăm să ne găsim un echilibru în viață. În primul rând, în privința meselor și apoi în privința tuturor lucrurilor importante din viață. “Fix-ul” mi-a adus foarte mulți prieteni și acum pregătesc o platformă, www.fixlafix.com, unde să-i vedem mai ușor pe campionii fixului.

Mirela, tu pari un om cu resurse nesecate de bucurie și zâmbet. Ce te motivează? De unde îți iei toată această energie pozitivă?

Din orice. Dintr-un telefon, dintr-o frunză, dintr-un colț de cer, dintr-un zâmbet în trafic, dintr-un cântec ascultat în căști, dintr-o întâlnire cu un om frumos, dintr-o carte, dintr-un film, dintr-un serial, dintr-o oră la piscină, din felul în care îmi pregătesc masa, dintr-un mesaj sau un comentariu… Găsesc motive peste tot. Mă simt tot timpul gata să captez energie bună și să țin motoarele turate în fiecare zi. Uneori, din când în când, cineva îmi scoate ștecherul din priză și rămân fără curent. Dar sunt conștientă de asta și mă las în pauză până când simt că îmi ajunge și pot să o iau de la capăt.

Lucrezi cu oameni minunați și dedicați, mai ales grozava echipa a Găștii Zurli. Ce apreciezi cel mai mult la o persoană, cum trebuie să fie partenerul ideal de muncă pentru tine?

OM BUN. Calitatea de om este cea mai importantă. Să fie un om bun. Apoi talentat, muncitor, onest, dedicat, empatic, generos. Dar toți oamenii din jurul meu sunt, în primul rând, oameni buni. După asta vine un șir lung de talente.

Care este visul tău neîmplinit încă? Ce ți-ai dori cel mai mult pe lume?

Nu am așa ceva. Am cam făcut tot ce mi-am dorit. Am iubit, am primit iubire, am născut, am crescut un copil, am scris povești frumoase, am călătorit, am cunoscut oameni și-am trăit întâmplări absolut extraordinare. Mai am multe vise. Muuulte și frumoase. Sper să le împlinesc. Dar nu aș putea spune despre ele că mi le doresc cu orice preț. Sunt sigură că dacă trebuie să mi se întâmple, o să mi se întâmple. Cred că tot ceea ce facem ne pregătește pentru ceea ce ne așteaptă. Și atunci, învăț , învăț și am răbdare. Mă bucur de fiecare zi și Astăzi este pentru mine cel mai frumos vis la care ajung în fiecare dimineață și care, în fiecare dimineață, mi se întâmplă din nou.

Un gând pentru toți cei care iubesc Gașca Zurli…

Vă mulțumesc din toată inima că înțelegeți exact ceea ce fac. E important pentru mine să știu că voi sunteți pe aceeași lungime de undă cu mine. Vă mulțumesc vouă, părinților care vreți să fiți cei mai buni părinți pentru copiii voștri. Singură eu pot să fac destul de mult. Împreună putem să schimbăm România, lumea, împreună putem să facem o lume mai frumoasă pentru copiii noștri. Nu perfectă. Dar cu fiecare părinte fericit vom avea un copil fericit și, în jurul lui, o lume mai fericită

Mulțumesc, Mirela, pentru acest interviu! La mulți ani visului tău frumos, care ne bucură pe toți! La mulți ani, Gașca Zurli!

Foto cover: Ovidiu Craiciu

Urmăriți aici programul turneului Gașca Zurli – Hai la masă!

3

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!