Am cusut și ne-am distrat la #Creativo de toamnă!

creativo-2Când eram mică, bunica mea, care era foarte pricepută la croitorie, m-a învățat să cos la mașină. Pe la vreo 8 sau 10  ani trăgeam tivurile cămășilor de noapte, cearșafurilor ori rochițelor pe care bunica le croia și apoi le însăila, ca eu să pot trage apoi tivul șnur, în linie dreaptă. Anii au trecut și firul vieții m-a dus departe, spre alte orizonturi, iar eu nu m-am mai întâlnit de atunci cu mașina de cusut. Dar săptămâna trecută am avut din nou ocazia să cos și să îmi amintesc cum se face un tiv, un tighel, cum se pune ața pe mosor și care e traseul (destul de întortocheat, ce-i drept 🙂 ) pe care îl urmează firul spre acul mașinii de cusut. Am petrecut mai bine de o oră în compania unei mașini de cusut Brother la bloggers sewing workshop, la #CreativoClub social de cusut și brodat – care a avut loc pe 15 și 16 octombrie la The Ark București (da, acum o săptămână, am cam rămas în urmă cu scrisul, dar recuperez 🙂 ).

Victor a venit cu mine și a preferat să stea în brațe și să mă ajute la cusut… până și-a cam pierdut răbdarea și a trebuit să plecăm 🙂 Dar am avut suficient timp să mă familiarizez cu mașina de cusut Brother, care semăna cu cea a bunicii, doar că era electrică, avea bec lângă deasupra acului și vreo 50 de programe pentru tras diverse tipuri de cusături! A, da, și o pedală electrică, mică și ușoară, cam jumătate din talpa piciorului meu, spre deosebire de mașina bunicii, care avea o pedală cu curea, o adevărată platformă pe care puneam ambele picioare ca să o pun un mișcare 🙂

cusutDoamnele foarte amabile care ne-au ajutat să coasem ne-au explicat cum funcționează mașinile, cum trebuie să tragem ața de pe papiotă pe mosor și cum să aducem firul la vârful acului, cum să îl trecem pe dedesubt și să îi dăm întâlnire cu ața de la suveică… Multe lucruri mi le-am amintit de când coseam la mașina bunicii, așa că nu mi s-a părut greu! Am tras câteva cusături pe o bucățică de pânză, apoi am trecut la lucruri serioase: o față pentru un pui de pernă! Am reușit să cos aproape toate tivurile, dar timpul trecuse și Victor nu mai avea răbdare, se plictisise să mă urmărească. L-am implicat și pe el, m-a ajutat de mai multe ori să ridice clapa care permitea acului să rămână în sus, așteptând cuminte următoarea cusătură. Din păcate a trebuit să iau cu mine fața de pernă neterminată și am pronit să mai dăm o raită prin târg. Nu v-am spus că, de fapt, #Creativo este un loc tare fain, cu ateliere de cusut, brodat și croit, cu târg de creații vestimentare, workshopuri și conferințe despre fashion PR, design și tot felul de demonstrații interesante!

bancuta-brodataNouă ne-a plăcut mult ce am văzut și sigur vom mai veni și în primăvară, la a treia ediție! Mai departe îi las pe organizatori să povestească “oficial” și adaug și câteva poze, să vedeți cum a fost! Un filmuleț de la eveniment puteți vedea aici, pe pagina de Facebook #Creativo.

Două zile de ateliere de fashion şi shopping alternativ

Peste 5.000 de pasionaţi de modă au trecut, pe 15 și 16 octombrie, pragul The Ark unde a avut loc #Creativo, un concept unic pe piaţa din România. Ei au participat la mai mult de 30 de ateliere gratuite de design vestimentar, consiliere şi dezvoltare personală, dar şi de demonstraţii cu vârful de gamă în materie de maşini şi utilaje folosite în industria textilă.

Pentru două zile, The Ark Bucureşti a devenit centrul creativităţii. Pasionaţi de modă şi nu numai, designeri, antreprenori din domeniu, dar şi persoane care până în acest weekend nu au avut nicio legătură cu industria textilă au participat gratuit la workshopuri complexe, de la cusut şi brodat, croit după tipare sau drapaj până la consiliere pentru începerea unui business în domeniu, fashion PR ori styling.

creativo-1Inspiraţie şi modele de succes pentru creativi 

În total, peste 400 de persoane au participat la atelierele gratuite şi au experimentat ce înseamnă să lucrezi în acest domeniu fascinant. „Ne-am dorit să oferim o mostră a vieţii de designer, a ceea ce presupune să fii parte din industria modei, indiferent dacă vorbim despre croitorie, proiectare vestimentară, design sau felul în care reuşeşti să-ţi spui povestea. Trainerii noştri sunt persoane cu o experienţă considerabilă, experţi în domeniu, cum este designerul Mirela Diaconu sau Ines Turturică, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în PR din România. Prin expertiza lor şi cu ajutorul partenerilor noştri ne dorim să oferim un sprijin real celor care vor să înceapă un business în domeniu şi să ofere o alternativă invaziei de produse made in China”, a declarat Vlad Iliescu, general manager Atelierele ILBAH, co-organizator #Creativo.

Alături de traineri au fost şi cei care au reuşit deja în fashion, cum este Răzvan Vâlceanu, care a schimbat jobul de top la una dintre cele mai mari companii din domeniul IT&C pentru a-şi urma pasiunea. „Am răspuns cu drag invitaţiei partenerilor de la Atelierele ILBAH fiindcă am sprijinit întotdeauna industria creativă. Prin conferinţa pe care am susţinut-o la #Creativo încerc să transmit celor din jur din experienţa şi, mai ales, din pasiunea mea. De aceea, am ales ca şi expoziţia de cămăşi, instalată în zona atelierelor de creaţie, să inspire şi să vorbească despre îmbinarea dintre artă şi măiestrie tehnică”, a declarat Răzvan Vâlceanu, designer.

ateliere-creativo1Toţi vizitatorii de la #Creativo au putut participa şi la demonstraţiile oferite cu maşinile de cusut, surfilat, brodat şi de craft, casnice şi industriale, vârf de gamă pe piaţa de profil. „Ne bucurăm că am avut atât de mulţi vizitatori interesaţi de maşinile noastre, care au descoperit cât de multe lucruri pot realiza cu acestea, fără a face investiţii uriaşe şi ne bucurăm că le-am arătat celor care ne-au trecut pragul că această pasiune este una accesibilă din punct de vedere financiar, aplicabilă la orice vârstă şi indiferent de profesia de bază”, a declarat Dan Coandă, managing partner BroRom, importator oficial al maşinilor Brother şi co-organizator al evenimentului.

Shopping românesc, designeri din noua generaţie

Pe lângă maratonul de ateliere, conferinţe şi demonstraţii, vizitatorii #Creativo au putut admira şi o expoziţie a designerilor consacraţi, cum ar fi Mirela Diaconu, Răzvan Vâlceanu, Adrian Oianu, dar şi branduri noi cum sunt Gina Cas sau Maressia. Iar pentru că la un astfel de eveniment nu puteau lipsi designerii din generaţia nouă, peste 20 de expozanţi au încântat cu creaţiile lor. Moenra, Atelier Muna, Maison Ilia, Aranjat by Anne, Milena, Pink Amnesia by Iuliana Stanciu sunt nume noi din industria de fashion, designeri la început de drum care au adus la #Creativo colecţii fresh, funky, modele unicat sau în ediţie limitată.

rochie-floriNu au lipsit nici ţinutele de ocazie sau concept, de la Sigma Fashion şi FeelFree, dar nici cele destinate micilor vizitatori ai #Creativo: cei mai veseli pantaloni din oraş de la Meg Wi Baby, hainele unicat de la mamele antreprenor de la asociaţia Work At Home Moms sau ţinutele asortate mame-fiică de la MiniMaxi Urban Style. Printre expozanţi s-au numărat şi artizani, maeştri ai cusutului şi ai brodatului care au adus la #Creativo accesorii, quilturi şi obiecte de decor – MAC Design şi Quilts and more, Miss Peony, Timega, Romanian Blouse şi EllaPatro.

De asemenea, la #Creativo au venit şi o mulţime de furnizori importanţi pentru dezvoltarea unui business în acest domeniu, dar şi pentru cei care doresc să realizeze haine sau obiecte de decor ca hobby, acasă: textile de la Fabrix.ro, tipare şi manechine de croitorie de la tiparedecroitorie.ro, accesorii de la Prym, maşini de cusut, brodat şi surfilat de la cusutsibrodat.ro.

Vedete la #Creativo

cristina-cioran-bianca-ionita-crina-abrudan-creativo

Cristina Cioran, Bianca Ionita, Crina Abrudan

Conceptul #Creativo a atras şi nume sonore din industrie care nu au neapărat o legătură directă cu industria modei, dar care s-au simţit în largul lor la The Ark. Cristina Cioran, Crina Abrudan, Bianca Ioniţă, Anca Ţurcaşiu, Oana Mareş, Sonia Trifan sunt câteva dintre vedetele care au trecut pragul #Creativo. De altfel, Cristina Cioran chiar va începe în curând un curs de proiectare vestimentară, unde va învăţa să elaboreze tipare. „Cusutul, deşi nu are nicio legătură cu meseria mea, este o activitate care mă relaxează, te poate vindeca de depresie, iar de la colegele mele de breaslă ştiu că sunt la mare căutare croitorii buni şi mai ales proiectanţii de tipare, pentru care se oferă salarii considerabile”, a spus Cristina Cioran, care este şi ambasador al #Creativo.

Ediţia viitoare a #Creativo va avea loc în luna aprilie 2017 şi promite o surpriză de proporţii pentru micii antreprenori din industria modei, un sprijin real pentru dezvoltarea afacerilor şi revitalizarea industriei de fashion din România.

Despre #Creativo

#Creativo este un eveniment unic, inedit în peisajul urban care îşi propune să aducă laolaltă tineri intreprinzători, designeri şi profesionişti din piaţa de fashion, şi targetul acestora – un public activ, tânăr, în tendinţe, în căutare de alternative de calitate în materie de vestimentaţie şi accesorii handmade. #Creativo spirjină ideile creative, spiritul antreprenorial, oferind totodată suport pentru dezvoltarea personală şi reconversie profesională. Prima ediţie a #Creativo, organizată în luna aprilie 2016, a adus laolaltă  peste 1.500 de persoane pasionate de acest domeniu.

Despre organizatori:

Atelierele ILBAH este unul dintre cei mai mari organizatori de cursuri de calificare şi formare profesională din România. Portofoliul Atelierelor ILBAH conţine patru categorii de cursuri: de business, de beauty, de fashion şi de design, toate autorizate de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei prin Autoritatea Naţională pentru Calificări.

Tiparedecroitorie.ro este primul şi cel mai complet magazin online din România specializat în distribuţia de tipare de croitorie. Acesta oferă şase mărci de renume din Europa şi SUA: Burda, Simplicity, Butterick, McCall’s, New Look şi binecunoscutele tipare Vogue, care includ creaţii marca DKNY, Guy LaRoche sau Michael Kors.

Cusutsibrodat.ro are o vechime de peste 20 de ani pe piaţa utilajelor de specialitate din România, fiind reprezentant oficial în ţara noastră a cunoscutelor branduri Brother şi Bernina. De asemenea, oferă o gamă largă de produse pentru industria textilă: de la maşini de cusut casnice şi industriale, la tipare de croitorie, accesorii pentru croitorie, mese de călcat şi multe altele.

Eveniment susţinut de Breslo şi Work at Home Moms România.

Eveniment recomandat de Banca Transilvania.

Alături de #Creativo au mai fost: Metal-creativ.ro, Burger Van cu burgerul #Creativo, Animo Caffee şi Frizzante Ride.

Parteneri media: Radio Guerilla, Cosmopolitan, Burda style, Femeia., Ok! Magazine, Click pentru femei, Eva.ro, Life.ro, Casă şi grădină, Ioana, Mami, Practic Idei pentru Casă, Grădină şi Apartament, Happytude.ro, ziare.com, DianaMihaila.ro, Acasa.ro.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!