Filmul „Alice T.” – radiografia unei adolescențe complicate

Am văzut filmul lui Radu Muntean, „Alice T.”, pentru care actrița principală, Andra Guți, a primit, în această vară, premiul Leopardul de argint pentru cel mai bun rol feminin la Festivalul de film de la Locarno, Elveţia. Filmul te zguduie dacă ești părinte sau dacă ai în preajmă adolescenți. Și dacă nu ai, tot te impresionează, căci pune degetul pe rană și surprinde fidel adolescența de astăzi, cu toată aura ei de probleme și controverse. Mai mult decât atât, regizorul Radu Muntean pune accentul pe un caz special: o adolescentă de aproape 17 ani care rămâne însărcinată și care are o relație tensionată cu mama ei și care, în plus, nu este fiica ei naturală, ci adoptivă.

Alice este egocentrică și are un comportament cameleonic. Fie este drăguță, fie este impertinentă și sfidătoare în relația cu profesorii sau necruțătoare și violentă cu una dintre colege care îndrăznește să dezvăluie un secret despre ea. Iar în relația cu mama ei se balansează între două extreme: fie este adolescenta rebelă și neînțeleasă, pusă mereu pe ceartă, fie fiica grijulie, interesată de o bună relație cu mama ei.

Filmul ne introduce, de la început, în miezul situației conflictuale: Alice este însărcinată și vrea să scape de copil, însă atunci când mama ei află, izbucnește scandalul. În acel moment, adolescenta, pe care mama o vede ca fiind incapabilă să aibă grijă de propria personaă, pare că se maturizează automat și ia decizia să păstreze copilul. Totul este de fațadă, pentru a evita certurile cu mama, căci Alice nu își dorește de fapt copilul.

O urmărim pe Alice în diverse ipostaze ale vieții ei de adolescentă: în relația cu prietenele ei, cu băieții, cu familia, dar mai ales cu mama ei. Așa aflăm că Alice este un copil adoptat, că părinții ei s-au despărțit și mama locuiește cu actualul ei iubit, împreună cu Alice. Vedem o relație mamă-fiică destul de tensionată, pe fondul problemelor adolescenței, dar o mamă  – Bogdana (interpretată de Mihaela Sîrbu) – dispusă să o accepte pe fiica ei așa cum e și să ia și această situație  – sarcina lui Alice – ca atare.

În discuția care a urmat vizionării filmului, am aflat și viziunea regizorului Radu Muntean: a vrut să pună accent pe situația unui copil adoptat și problemele care apar în relația dintre mamă și fiică și în cadrul familiei, în această ipostază. Alice este un copil-problemă care vrea să atragă atenția asupra ei prin orice mijloace și încearcă să împingă cât mai mult limitele, mai ales în relația cu mama ei. Focusul este pe Alice, care pare un copil iresponsabil, fără scrupule, dornică doar să își trăiască viața, însă în fundal prinde contur din ce în ce mai puternic și personajul mamei. O mamă care nu a avut alți copii, care o iubește pe Alice, și care, până la urmă, este conciliantă. Poate tocmai că se simtă vinovată față de Alice, poate să simte că nu a iubit-o suficient sau că nu i-a oferit cât ar fi trebuit.

Filmul zdruncină niște concepții. Poate în sală se vor regăsi mulți adulți care nu au un adolescent acasă, nu sunt părinți sau care poate au copii de vârste mai mici. Pentru toți aceștia lumea și limbajul adolescenților de astăzi poate fi o surpriză. Sau nu. Cert este că fiecare dintre noi se poate regăsi pe sine în acest film, la 15, 16 șu 18 ani, alături de angoasele, sentimentele și zbuciumul propriei adolescențe. „Alice T.” e o oglindă pe care Radu Muntean ne-o pune în față și prin care putem privi ca printr-un ochi al timpului. Ar putea fi povestea oricărei fete, a oricărei adolescente. Radu Muntean ne spune însă că Alice e specială căci a fost adoptată și că relațiile copiilor adoptați cu lumea sunt puțin diferite. Mulți dintre ei simt că trebuie să compenseze prin ceva, că le lipsește ceva și de aceea au fost părăsiți de părinți. Și atunci încearcă să atragă atenția cum pot. Alice minte, se preface, se adaptează fiecărei situații astfel încât să îi fie bine. Dar, de fapt, în sinea ei, Alice se simte singură. Singură împotriva tuturor. Izolată de ceilalți, chiar și de mama ei. Singură și speriată. Iar finalul filmului, pe care vă las să îl descoperiți în sala de cinema, ne arată clar acest lucru.

Frumos. Emoționant. De văzut, de simțit, de gândit.

„Alice T.”, cel de-al şaselea lungmetraj semnat de Radu Muntean, este o co-producţie România-Franţa-Suedia și poate fi urmărit în cinematografe din 9 noiembrie. Scenariul aparține lui Radu Muntean alături de Alexandru Baciu și Răzvan Rădulescu, iar producătorii sunt Tomas Eskilsson, Dragoș Vîlcu și Oana Iancu. Alături de Andra Guți și Mihaela Sîrbu, din distribuție fac parte și Cristine Hămbășanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunțeanu, Șerban Pavlu și Maria Popistașu. Distribuit de Voodoo Films.

Fotografii: https://www.facebook.com/alicetfilmul/

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!