Alăptarea = hrană, dragoste, viață
Între 1-7 august, la nivel mondial este marcată Săptămâna Internațională a Alăptării. Și la noi în țară au loc numeroase cursuri, conferințe și dezbateri dedicat alăptării. Unul dintre ele este cel organizat de Asociația Consutanților în Lactație din România pe 4 august: Alăptarea contează. Conferința se va desfășura între orele 10:00 – 19:00 la Galeriile Elite Art din București. Intrarea este gratuită, cu înscriere în prealabil la adresa contact@alaptareaconteaza.ro. Despre beneficiile și importanța alăptării am discutat cu Mihaela Niță, preşedintele Asociaţiei Consultanţilor pentru Lactaţie din România.

Știm cu totii ca alaptarea este solutia optima pentru hranirea corespunzatoare a nou-nascutilor, iar acestia trebuie sa fie hraniti exclusiv la san in primele sase luni de viata, asa cum recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Spuneti-ne, va rog, care sunt beneficiile alaptarii pe termen scurt si pe termen lung.
In primul rand as vrea sa mentionez ca alaptarea aduce beneficii incomensurabile atat mamei, cat si sugarului/copilului. Ceea ce cunoastem in acest moment despre beneficiile alaptarii este ca si cum ne-am uita prin gaura cheii intr-o camera si vedem foarte putin inauntru… Chiar si asa, merita discutat si reamintit de fiecare data de ce este alaptarea importanta.
Pentru copil: alaptarea scade rata mortalitatii si morbiditatii infantile. Adica alaptarea salveaza vietile copiilor si ii face mai sanatosi 🙂
Dintre bolile in aparitia carora alaptarea are un factor preventiv: enterocolita ulcero-necrotica, retinopatia de prematuritate, dezlipirea de retina, displazia bronho-pulmonara, infectiile respiratorii, urinare, sepsisul.
Pe termen lung: IQ mai bun, profil metabolic imbunatatit (profil lipidic), rata scazuta de boli cardio-vasculare.
Pentru mama: nivelul crescut de oxitocina o face pe mama mai calma, mai usor sa se ataseze si sa raspunda la nevoile copilului ei, rate scazute ale cancerului de san si genital, rata mai mica de boli cardiovasculare si diabet ulterior in viata, scaderea mai usoara in greutate si revenirea mai rapida la forma dinaintea sarcinii.
Pentru societate: alaptarea are amprenta de carbon zero- nu polueaza!
În România există un curent pro-alăptare și din ce în ce mai multe mame își hrănesc bebelușii exclusiv la sân în primele luni de viață. Care este situația reală? A câștigat alăptrarea teren într-adevăr? Ce procent din mamele din România alăptează?
Greu de cunoscut exact situatia din Romania. Studiul efectuat de UNICEF in anul 2011 arata o rata de alaptare la varsta de 6 luni de  12,6%.Alte studii mai recente nu cunosc sa fie reprezentative pentru tara noastra (adica sa aibă un eșantion reprezentativ).
Din punctul de vedere al meseriei de consultant in lactatie, din anul 2006 au aparut constant noi consultanti in tara noastra. In prezent sunt 36 de consultanti in lactatie certificati international, IBCLC, Asociatia Consultantilor in Lactatie din Romania organizand 4 cursuri pentru pregatirea consultantilor in lactatie. Deci, mai multe persoane specializate la care se poate apela ar putea insemna rate ale alaptarii mai bune.
Ca traditie, in Europa, tarile nordice au ratele alaptarii cele mai mari.
Cred ca inca suntem departe de ei ca nivel de informare pentru viitorii parinti, servicii legate de sanatatea gravidei si proaspetei mame, spitale prietene ale copilului, cadre medicale informate in domeniul alaptarii si lactatiei…
Ce este un Consultant în Lactație certificat și cum îi poate ajuta pe părinți?
Consultantul in lactatie certificat international (IBCLC- International Board Certified Lactation Consultant) este profesionistul care poate ajuta diada mama-copil in problem de alaptare si lactatie.
Ii poate ajuta pe viitorii parinti prin informare legata de importanta alaptarii, pe proaspetii parinti prin atasari cat mai corecte si blande la san, prin informatii si ajutor legat de cresterea si mentinerea secretiei lactate si prevenirea problemelor ce pot aparea: ragade, mastita etc.
Ce servicii oferiți părinților prin Asociația Consultanților în Lactație din România?
In Saptamana Internationala a Alaptarii, pe data de 3 august vom relua grupul de sprijin in alaptare cu frecventa saptamanala sustinut de colega Loredana Isbasoiu-Gafu, medic specialist de familie, psihoterapeut si IBCLC.
In plus, organizam eveniment dedicate direct parintilor cum este conferinta din data de 4 august.
Pe site-ul alaptareaconteaza.ro dorim sa avem o comunicare cu viitorii/actualii parinti care au nevoie de informatii utile, contacte ale consultantilor in lactatie IBCLC- recomandam ca parintii sa aibe contactul unui IBCLC in momentul in care se pregatesc pentru nastere.
Pe grupul de facebook Alaptarea si intoarcerea la locul de munca oferim informatii si sprijin mamelor care urmeaza sa reinceapa jobul dar pot gasi variante si sustinere din partea grupului pentru continuarea alaptarii.
Indirect ajutam parintii prin:
– informarea cadrelor medicale prin cursurile de 90 de ore pe care le organizam pentru cei ce isi doresc sa devina IBCLC, prin conferintele dedicate cadrelor medicale (6-7 octombrie Conferinta Alaptarea Conteaza- Rolul medicului)
– implicarea in sustinerea proiectelor legislative si nu numai.
Ce le-ați pregătit părinților care vor participa la evenimentul din 4 august, Alăptarea Contează? Cine sunt specialiștii invitați și ce vom afla de la ei?
Cu ocazia Saptamanii Internationale a Alaptarii organizam Alăptarea contează, evenimentul dedicat parintilor.
Oferim:
– in primul rand informatii de calitate de la specialisti din domeniu.
Avem câțiva invitați speciali care au pregătit teme de interes legate de alăptare:
Vania Limban, moasa independenta, fondatoarea centrului Active Center, va vorbi despre ingrijirea perineului in sarcina si dupa nastere
Daniela Bălăiţă, avocat, va vorbi despre Principalele drepturi ale mamei care alapteaza prin raportare la locul de munca
Miruna Ioani, blogger la siblondelegandesc.ro, va vorbi despre experienta de alaptare si implicarea personala in sustinerea alaptatului in publicDin partea Asociatiei Consultantilor in Lactatie din Romania vor participa ca speakeri:
Nita Mihaela, dr. IBCLC, va vorbi despre beneficiile alaptarii, diversificarea alimentatiei copilului alaptat si despre situatiile nenecesare de intrerupere a alaptarii (bolile mamei, medicamente)
Ilinca Tranulis, dr. IBCLC, va vorbi despre mitul “Nu am lapte”
Andreea Ola, psih. IBCLC, va vorbi despre Somnul copilului alapta si Procesul de intarcare.
Elena Loredana Gafu, dr. psih. IBCLC, va vorbi despre “OK alaptare, dar EU?”
Adina Paun moasa IBCLC, va vorbi despre Alaptare si sexualitate.
In plus oferim premii tuturor participantilor de la sponsorul Klorane Romania si de la partenerii evenimentului.
Până la ce vârstă este indicat să fie făcută alăptarea și de ce?
Asa cum ati mentionat,  OMS recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni apoi, in paralel cu introducerea alimentelor solide, continuarea alaptarii pana la varsta de 2 ani si peste.
Deci cu cat mai mult cu atat mai bine, beneficiile alaptarii fiind proportionale cu cantitatea de lapte matern consumata. Nu exista vreo limita superioara pana la care sa se recomande intarcarea copilului. Atunci cand alaptarea este realizata la cerere la orice varsta, copilul va ajunge singur sa isi regleze frecventa meselor si sa se intarce.
In general pentru a intarca copilul recomand mamelor sa consulte un consultant in lactatie certificat international care o poate ajuta pe mama in mai multe feluri:
– daca copilul are o varsta sub 2 ani  este bine ca mama sa inteleaga ce beneficii are in continuare alaptarea pentru copil- sunt multe situatii in care intarcarea nu este necesara si se pot gasi solutii pentru continuarea alaptarii
– daca mama isi doreste intarcarea iar decizia este informata (alaptarea este o relatie in doi) este important sa se produca fara riscuri, treptat, in siguranta pentru ambii- mama si copil.
Un gând pentru proaspeții părinți și mai ales pentru cei care vor participa la conferința Alăptarea Contează din 4 august.
Va asteptam cu drag la un eveniment cu informatii de calitate, in care puteti veni in contact cu specialisti din domeniu.
Informatia insemna putere si este bine sa ne-o luam din sursele cele mai bune!
5

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!