Actor pentru o oră – bucurie, joc, copilărie :-)

De mică mi-am dorit să fiu actriță. Și nu a fost un simplu moft. Toată școala primară și apoi gimnazială am avut doar două meserii în cap: să mă fac actriță sau jurnalist. În final am ales-o pe cea din urmă și asta doar din teama față de examenul la actorie: mă gândeam că nu am memoria destul de bună și nu pot învăța atâtea texte, monoloage și poezii câte s-ar cere acolo (actorii să zâmbească acum, căci ei știu mai bine 🙂 ). Acum câteva zile am avut ocazia să văd o mică parte din ce înseamnă pregătirea unui actor și mai ales cum arată cursurile pentru micii artiști, cursuri pe care le pot face și copiii noștri. Grație Parenting PR, prin inimoasele și ingenioasele Ana Nicolescu și Lavinia Pavel, am petrecut aproape trei ore minunate la MiniArtShow, școala de actorie pentru copii a Ioanei Ginghină. Iată cum a fost:

Foarte distractiv, educativ, constructiv, motivant, spumos, în câteva cuvinte 🙂 De la început am făcut cunoștință cu ceilalți “coechipieri” și, printr-un amuzant exercițiu colectiv, am reușit cu toții să reținem numele fiecăruia dintre colegi. Ne-am exersat apoi creativitatea și ingeniozitatea, oglindindu-ne, la propriu, fiecare în partenerul său de lucru. Și ne-am jucat serios de-a oglinda în cerc, încercând să ne imităm cât mai bine unii pe alții doar privindu-ne în ochi. Aceste exerciții mi s-au părut extraordinare căci presupun o conecatre profundă cu persoana din fața ta. Îmi dau seama că, probabil după o perioadă de antrenament, ajungi să comunici foarte bine cu partenerul numai din priviri. Sunt convinsă că așa fac și actorii, iar legăturile nonverbale care se sudează astfel între ei sunt deosebit de importante. Așa ajung să își transmită ceea ce simt, ce gândesc, fiind, în același timp, cufundați în pielea propriului personaj.

Joacă și povești

După jumătate de oră râdeam cu toții de parcă ne-am fi cunoscut de o viață 🙂 Asta și datorită Ioanei, care ne-a ghidat cu mult talent și tact în toate exercițiile. Am aflat că cei mici care participă la cursurile de actorie se descurcă mult mai bine decât noi de cele mai multe ori căci sunt direcți, sunt ei înșiși și nu trec totul prin filtrul gândirii, așa cum procedează adulții.

A fost odată…

Ioana ne-a dat ocazia să spunem și o poveste colectivă, cu mai multe personaje, cu ajutorul proiectorului și a figurinelor, fiecare dintre noi împrumutându-și vocea și imaginația câte unui personaj. A ieșit ceva fantastic, povestea unui mic crab care își dorea să iasă din mare și să trăiască în lumea oamenilor, dar avea nevoie de puțină magie și de ajutorul unei zâne pentru a putea trăi pe pământ. Până la urmă a înțeles și a urmat sfatul unui vrăjitor, care i-a arătat că familia este cea mai importantă, sursa adevăratei bucurii. Copiii noștri cred că s-ar fi bucurat să asculte această poveste și sigur ne-ar fi provocat cu fel și fel de întrebări 🙂 Cert e că noi ne-am distrat de minune! 🙂

A fi cu publicul = a “conține” emoții

Un ultim exercițiu prin care am trecut cu toții, fără excepție, a fost unul pe cât de dificil, pe atât de valoros. Ioana ne-a invitat să stăm fiecare în fața grupului câte un minut, fără să rostim niciun cuvânt și fără să facem niciun gest. Doar să îi privim pe toți și pe fiecare în parte, să fim cu grupul, să primim energia, emoțiile lor și ale noatre, să ne privim ochi în ochi. Să FIM. Și am fost. Unora li s-a părut simplu, altora foarte greu. Mie mi-a plăcut și minutul a trecut destul de repede și ușor. Da… Dar asta se întâmplă după niște ani de exerciții și de lucru cu mine… căci acum vreo zece ani aș fi murit și aș fi înviat în fața acelor oameni, iar minutul mi s-ar fi părut o oră. Totul ține de exercițiu cu propria persoană și de unde te afli tu în relația cu tine însuți.

MiniArtShow – educație timpurie prin teatru

La final, Ioana Ginghină ne-a vorbit despre MiniArtShow și despre cursurile de actorie pentru copii pe care le susțin ea și colegii ei. Am aflat că aici cei mici învață să își dezvolte imaginația, capătă încredere în ei, învață să se exprime, să interacționeze, să lucreze în echipă și încă o mulțime de alte lucruri faine. Cursurile sunt împărțite în trei module care se desfășoară pe perioada anului școlar. La final copiii pun în scenă un mic spectacol sau participă la realizarea unui scurt-metraj.

Principiul de bază folosit  de compania MiniArtShow by Ioana Ginghină este auto-educarea și șansa de a pune imediat în practică și pe cont propriu cele învățate.  Am creat programe combinate, spectacole, ateliere creative și senzoriale pentru ca mesajul să fie ușor de asimilat de copii.

Programele de educație timpurie MiniArtShow sunt gândite pe grupe de vârstă: grupa 0-3 ani, 3-5 ani, sau 6-9, sau 7-10 și așa mai departe.

“Încă din anul 2 de facultate mi-am început colaborarea cu Teatrul pentru copii Ion Creangă din București. În paralel, am continuat să colaborez cu alte proiecte educaționale pentru cei mici. În anul 1998 am intrat în trupa Cliniclown, o trupă de actori profesioniști care, sub îndrumarea UNITER, derulau un proiect de terapie prin teatru pentru copiii bolnavi, internați în spital.” – Ioana Ginghină

Copiii mici, de până la 4 ani participă la ședințe cu durata de o oră. Pentru copiii mai mari durata ședințelor crește până la o oră jumătate, chiar două ore. Frecvența este de o ședință pe săptămână, iar costul cursurilor este de 400 lei pe lună. Detalii puteți obține aiciminiartshow@gmail.com, tel: 0749419999. Facebook: https://www.facebook.com/miniartsshow/. Youtube: https://www.youtube.com/channel/miniartshow

Eu m-am distrat grozav la ora de actorie și aș mai merge oricând! Întrebarea multora dintre noi a fost dacă Ioana nu face și cursuri pentru adulți 🙂 Nu pot decât să le mulțumesc Ioanei, Anei și Laviniei și, bineînțeles, simpaticilor bloggeri părinți, coechipieri la ora de actorie: Dina, Anca, Bianca, Iuliana, Denisa, Laura, Cristi, Andrei, Anda. A, desigur, și Ioanei Suhan, care face niște tarte delicioase – le puteți vedea aici: http://dulcipass.net/. Sunteți grozavi!

Later edit: vă invit să citiți și articolele celorlalți bloggeri părinți participanți:

Andrei Manea: http://www.artistu.ro/general/o-lectie-nu-o-teleportare-in-copilarie/

Ana Nicolescu: https://mamicaurbana.ro/lectie-de-actorie/

Cristian Petre: http://jurnalulunuitata.ro/2017/09/13/trei-ore-trei-ore-de-actorie-trei-ore-in-care-am-redevenit-copil-trei-ore-de-distractie-si-joaca/

Anca Cristina Ilie: http://b24kids.blogspot.ro/2017/09/actoria-o-joaca-pentru-toate-virstele.html

Bianca Timsa Stoicescu: https://despresufletulmeu.wordpress.com/2017/09/13/miniartshow-by-ioana-ghinghina/

Iuliana Roca: http://iulianaroca.ro/nu-doar-o-seara-de-teatru-despre-vise-implinite-si-emotii-puternice/

Laura Gherghe: https://mamide2.com/2017/09/10/actor-pentru-o-clipa/

Dina Țarălungă: https://www.mamipetocuri.ro/2017/09/18/cum-ajutam-copiii-sa-si-intareasca-increderea-ei-sa-fie-sociabili-si-creativi-si-sa-faca-scurt-metraje/

Fotografii: Mihai Raitaru

4

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!