30 de minute de calitate pe zi cu partenerul sudează relația. Interviu cu psihologul Roxana Olaru

Roxana Alina OlaruÎn iureșul vieții cotidiene care ne răpește tot timpul și energia, ajungem acasă obosiți și nervoși și uităm, poate, că și partenerul nostru se află în aceeași stare. Grijile familiale și de la serviciu ne sapă zi de zi, nu mai avem timp nici măcar pentru noi, darămite pentru jumătatea noastră… Îar când în cuplu apare un copil, relația dintre EL și EA e amenințată și mai mult, căci cel mic are prioritate și necesită mult timp și atenție, cel puțin în primii doi ani de viață. Cum pot partenerii să își păstreze intimitatea și afecțiunea și să țină aprins acel foc care i-a legat la început? Despre problemele de cuplu, dar și despre avantajele consilierii psihologice și rezultatele eficiente ale unei noi forme de terapie de cuplu am discutat cu psihologul Roxana Alina Olaru, specializată în consiliere psihologică, psihoterapie, psihologie clinică, constelații familiale și educare prenatală Lamaze. În această vară, Roxana Olaru oferă gratuit ședințe de terapie pentru 5 cupluri care doresc să lucreze sub îndrumarea ei – detalii la finalul interviului.

– De ai ales să te specializezi în psihoterapie și consiliere psihologică?

Întotdeauna am fost fascinată de oameni, de complexitatea, de frumusețea lor, dar și de puterea de a se autovindeca. Treptat am înțeles că psihoterapeutul este însoțitorul celui care își dorește să își schimbe viața, să se vindece. Uneori arăt diferitele căi pe care le poate încerca, dar niciodată nu decid eu ce să facă clientul meu. Așadar, sunt recunoscătoare de fiecare dată clienților mei că imi îngăduie să îi însoțesc pe frumosul lor drum spre vindecare.

– Lucrezi individual cu pacienți, dar și cu grupuri și cupluri. Care sunt cele mai frecvente probleme pe care ți le adresează pacienții? De ce apelează la serviciile tale?

Într-adevăr, m-am specializat în a lucra individual sau cu cupluri, dar organizez și grupuri cu tematici actuale, inspirate din nevoile celor cu care lucrez.

Problemele pe care le intâlnesc în cabinet sunt variate, de la probleme de cuplu și familie, la cele individuale, precum cele de muncă sau existențiale, dar și cele de natură clinică, precum depresiea și anxietatea.

– Care sunt cele mai frecvente probleme pe care le au cuplurile care vin în cabinetul tău?

Aș putea spune că întâlnesc două problematici: încrederea între parteneri și modalități de comunicare și relaționare negative.

Când mă refer la încredere, cel mai adesea este vorba despre infidelitate, dar există și cazuri în care unul sau ambii parteneri sunt pur și simplu dezamăgiți de cel sau cea din fața lor.

Legat de comportamentele negative, vă puteți gândi la cazuri de certuri frecvente până la cazuri în care apare violența fizică.

– Astăzi, în tumultul vieții cotidiene, se pare că partenerii nu mai au timp unul pentru altul. Iar dacă într-un cuplu apare și un copil, lipsa de timp și de comunicare se amplifică. Care poate fi soluția aici, ce le recomanzi cuplurilor care trec prin aceste încercări?

Mă voi adresa în primul rând cuplurilor care se pregătesc de apariția primului copil în viața lor. Și anume, să învețe din această perioadă să își facă timp pentru ei ca persoane, dar și pentru cuplul lor. Uneori, apare falsa idee că trebuie să stai un anumit număr de ore ca să poți să bifezi că ai stat cu partenerul sau partenera ta. Da, este importantă și cantitatea, dar atunci când nu este posibilă, chiar și jumătate de oră înainte de a adormi poate să facă acea diferență importantă. Astfel, cuplul nu își pierde afecțiunea și aproprierea intimă.

Când apare un copil sau doi, timpul personal se scurtează, în special în primii doi ani de viață ai copilului. Și, cum spuneam mai sus, importanța se duce spre calitatea timpului petrecut împreună și nu spre cantitate.

– Te-ai specializat într-o noua tehnică de terapie de cuplu, despre care spui că are rezultate uimitoare și este foarte eficientă pe termen lung. Vorbește-ne despre ea, te rog.psih Roxana Alina Olaru

Cei care ma cunosc știu că sunt pasionată să învăț permanent, să mă dezvolt personal și profesional. Anul acesta am avut șansa să accesez o nouă formă de psihoterapie de cuplu – Emotionally Focused Therapy – EFT – (Terapia Centrată pe Emoții) dezvoltată de dr. Susan Johnson. În ultimii 30 de ani s-au făcut foarte multe studii clinice pentru a se verifica eficiența sa, dar și pentru a perfecta metoda și a ajuta cât mai bine cuplurile în demersul lor. S-a observat că efectele pozitive se păstrează și după 2 ani de la încheiera terapiei, iar rata de succes este de aproximativ 75%.

În cadrul acestei forme de psihoterapie, cuplul învață ce înseamnă iubirea adultă, încrederea în partener/ă, cum să se conecteze emoțional la un nivel profund, dar în siguranță, cum să își exprime sănătos emoțiile și cum să vină în sprijinul celuilalt de pe o poziție sănătoasă și autentică.

– Care sunt beneficiile consilierii psihologice, în general, pentru persoanele care decid să apeleze la astfel de ajutor?

Consilierea psihologică este extrem de utilă în cazul persoanelor care trec printr-o criză existențială, au de luat o decizie sau în perioada de sarcină, boli cronice sau acute, persoane care au membri de familie bolnavi etc. În cazul crizelor existențiale este necesară o clarificare a situației în care se află persoana în cauzăa. Aceasta clarificare ajută enorm deoarece se produce deblocarea și clientul reușește să își găsească noi resurse și noi modalități de a își rezolva situația.

Când ne gândim la necesitatea de a lua o decizie, mă refer la imposibilitatea de a alege între două sau mai multe situații. În cadrul ședințelor de consiliere îmi sprijin clientul să înțeleagă ce semnificație are pentru el fiecare posibilitate și care sunt consecințele ce urmează procesului decizional. În final, clientul poate lua decizia adecvată pentru el, fiind capabil în același timp să își și asume decizia pe care a luat-o și să fie mulțumit.

În cazul doamnelor însărcinate, psihoterapia este contraindicată. Astfel, le ofer ședințe de consiliere psihologică (n.r. – puteți citi pe site-ul Roxanei un articol despre psihoterapie și consiliere psihologică), în cadrul cărora le ajut să își regăsescă un echilibru emoțional, să se bucure de această perioada frumoasă din viața lor, să se pregatescă pentru naștere și rolul de mamică, dar am în vedere și cuplul din care face parte și relațiile sale cu familia largită.

– Vorbește-ne, te rog, despre constelațiile familiale. În ce constă această tehnică și care sunt beneficiile ei?

Constelațiile familiale sunt o modalitate inedităa de lucru cu conținuturile inconștiente ce se transmit la nivel transgenerațional (de la o generație la alta) în cadrul familiei din care facem parte. Și aici vorbim despre iubire și nevoia de a aparține. Această metodă inedită și transformatoare ajută clienții să își conștientizeze propriile nevoi și propriul sens în ceea ce privește viața lor și să se despartă de conținuturile inconștiente ce vin din filonul trangenerațional și care le perturbă viața.

– Care a fost rezultatul obținut de unul sau mai mulți dintre pacienții tăi care te-a bucurat cel mai mult?

Nu pot să îți răspund în mod exact. Ce mă face să îmi confirm de fiecare dată că am ales meseria potrivită este dat de momentul când văd că fiecare dintre clienții cu care lucrez reușește să își schimbe viața, că devin mai fericiți și mai sănătoși, că își permit să facă acele alegeri pe care alteori le evitau din diferite motive.

– Oferi consiliere psihologică de suport pentru bolnavii cronici și familiile acestora, ceea ce este, probabil, un lucru dificil. Cum îi sprijini, cum îi motivezi?

Cred că este diferit pentru fiecare caz în parte. În primul rând, lucrez pe acceptarea bolii și a tratamentului prescris de către medic. Caut să îi ajut să își accepte noua condiție și apoi să găsească modalități de a învăța să se bucure de viață, fără a se limita la suferința și tristețea aduse de o maladie.

– Nu este greu pentru un psihoterapeut să “absoarbă” atâtea probleme, să asculte toate disfuncționalitățile și greutățile cu care se confruntă pacienții și, la final, să fie capabil să ofere soluțiile cel mai pertinente?

La început mi-a fost extrem de dificil. După primele ședințe mă întorceam acasă și dormeam 2-3 ore. Treptat, în cei 10 ani de lucru am învățat “să nu mai fur” problemele clienților mei și să le duc cu mine acasă. M-a ajutat foarte mult propriul demers psihoterapeutic. Da, și psihoterapeuții fac terapie! Chiar mai multă decât credeți. Un psihoterapeut care nu lucreazăa cu sine, nu își va putea ajuta real clienții. Iar acest demers este un demers oarecum permanent deoarece suntem și noi oameni, întâlnim greutăți și dificultăți în viață și este necesar să lucrăm cu propriile probleme.

Și, ca sa fiu mai precisă, eu nu ofer soluții. Modalitatea pe care am ales-o este să îmi ajut clienții să își găsească soluțiile. Eu sper în finalitatea procesului și nu îmi doresc să am clienți dependenți de mine, care să nu fie capabili să își ia deciziile fără a apela la cei din jur.

Roxana Olaru– Ce faci după orele de terapie, care este modul preferat de a-ți petrece timpul?

Timpul liber… Cred că este unul dintre momentele cele mai prețioase pe care le avem. Nu am un mod preferat. Cred că mai degrabă este legat de anotimpul în care suntem și de ceea ce simt nevoia în acele momente. Uneori îmi place să citesc sau să mă uit la filme sau documentare, alteori să mă plimb fie pe jos, fie cu tricicleta (pentru adulți), să mai meșteresc câte ceva gen bricolaj sau să pictez, alteori să fiu înconjurată de familie și prietenii dragi.

– Ce te bucură cel mai mult în viață?

Cred ca viața în sine. Frumusețea, complexitatea și, în același timp, simplitatea ei. Mă bucură în egală masură un nor pe cer, dar și prezența ființei iubite lângă mine.

Pe Roxana Alina Olaru o găsiți pe site-ul ei, www.roxanaolaru.ro. Din octombrie ea va relua seria de workshopuri de Mindfulness și Art-terapie, dar și alte workshopuri cu tematici actuale.

Până atunci, în aceasta vară psihologul Roxana Olaru oferă ședințe de terapie gratuite pentru 5 cupluri. Iată detaliile:

“În perioada iulie – septembrie nu voi percepe niciun onorariu pentru 5 cupluri cu care voi lucra și vor accepta să filmez ședințele cu ei. Aceste filmări le voi folosi exclusiv pentru a îmi îmbunătăți munca și să fiu ajutată de către supervizoarele mele. Celor care vor dori să lucreze, dar nu doresc să fie filmați, le voi face o reducere de 50% din onorariul curent, și anume ședința cu reducere va fi de 100 de lei.”

Dacă doriți să beneficiați de ședințele de terapie gratuite cu Roxana, o puteți contacta la numărul 0728471506 sau prin email, pe adresa contact@consiliere-psihologica.ro.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!